Güncel
IŞİD için bölgesel strateji
Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Obama ile telefonda, yardımcısı Joe Biden ile de yüz yüze görüştü. IŞİD ile mücadele için bölgesel bir stratejiye ihtiyaç olduğu konusunda mutabık kalındı.
BM Genel Kurul toplantılarına katılmak üzere New York'ta bulunan CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan, ziyaretinin son gününde iki önemli görüÅŸme yaptı.
Kaldığı otelde ABD BaÅŸkan yardımcısı Joe Biden'la bir saat 50 dakika görüÅŸen ErdoÄŸan, bu buluÅŸma öncesinde de ABD BaÅŸkanı Barack Obama ile telefonda görüÅŸtü.
CumhurbaÅŸkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre telefon görüÅŸmesi, CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan'ın New York'ta konakladığı Peninsula Oteli'nde ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden ile bir araya gelmesi öncesinde oldu.
GörüÅŸmede iki liderin, IŞİD dahil olmak üzere bölgedeki örgütlerle mücadele ve Suriye meselesi gibi konularda Türkiye ve ABD'nin ortak bir stratejiyle birlikte çalışmaya devam edeceklerini vurguladıkları öÄŸrenildi. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve ABD BaÅŸkanı Obama'nın önümüzdeki süreçte de yakın temas içinde olmaları konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.
Beyaz Saray'dan açıklama
GörüÅŸmeyle ilgili Beyaz Saray'dan da bir açıklama geldi.
Açıklamada, Obama'nın New York'tan Washington'a dönerken baÅŸkanlık uçağı Air Force One'den CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'la görüÅŸtüÄŸü belirtildi.
GörüÅŸmede, iki ülke arasındaki zaten güçlü iÅŸbirliÄŸini daha da ileriye götürmeye yönelik atılabilecek adımlar dahil olmak üzere, IŞİD'in Irak ve Suriye'de oluÅŸturduÄŸu tehdide karşı koymak için iki ülkenin birlikte yürüttüÄŸü çalışmaların ele alındığı kaydedildi.
Obama'nın Türk yetkililer ve yerel grupların, BM ile birlikte, Türkiye'ye büyük boyutta sığınmacı akışını üstlenmede sergiledikleri çalışmaları övdüÄŸü bildirildi.
Ä°ki liderin, bundan sonra da aralarındaki yakın istiÅŸareyi sürdürme hususunda mutabık kaldıkları belirtildi.
IŞİD için bölgesel strateji
ErdoÄŸan, bu görüÅŸmenin ardından ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden bir araya geldi.
CumhurbaÅŸkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yaklaşık 1 buçuk saat süren görüÅŸmede ikili iliÅŸkilerin yanı sıra terörle ortak mücadele, Irak ve Suriye’deki son geliÅŸmeler baÅŸta olmak üzere bölgesel konulara iliÅŸkin görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunuldu.
GörüÅŸmede Irak’ta yeni hükümetin kurulmasının ardından istikrarın tesisini hedefleyen çalışmalara Türkiye ve ABD’nin birlikte katkı saÄŸlamaları, Suriye’de yeni bir düzen ve istikrarın temin edilmesi gerektiÄŸi konuları da ele alındı.
Bölgede artan mülteci sorunu da masaya yatırılırken bu soruna çözüm üretmek için de ortaklaÅŸa çalışmanın önem taşıdığı vurgulandı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre de, görüÅŸmede Biden, Irak ve Suriye’den gelen çok sayıda sığınmacıya ev sahipliÄŸi yapması ve insani yardım saÄŸlamasından dolayı Türkiye’ye teÅŸekkür etti.
ErdoÄŸan ve Biden IŞİD’in bölgesel bir tehdit olduÄŸu ve yenilgiye uÄŸratılması için bölgesel bir stratejiye ihtiyaç olduÄŸu konusunda mutabık kaldı. Türkiye uzun süredir, IŞİD tehdidi ile mücadele için Irak ve Suriye'yi birlikte ele alan bölgesel bir strateji oluÅŸturulmasını istiyordu. ErdoÄŸan ve Biden ayrıca, askeri harekat, terörizmin finansmanını durdurma çabası, bölgeye akın eden yabancı savaÅŸçılarla mücadele, örgütün aşırılık yanlısı ideolojisini yasadışı kılma gibi çeÅŸitli yollarla IŞİD’i yenilgiye uÄŸratmak için geniÅŸ katılımlı bir koalisyon kurulmasına duyulan acil ihtiyacı görüÅŸtü.
ErdoÄŸan ve Biden bölgedeki sığınmacılara insani yardım saÄŸlamada birlikte çalışmayı da taahhüt etti.
Al Jazeera Türk'ün edindiÄŸi bilgilere göre ise, bu görüÅŸmedeki en önemli gündem maddesi sınırın Suriye tarafında bir 'güvenli bölge' ve 'uçuÅŸa yasak bölge' oluÅŸturulması önerisi. Türkiye, hava harekâtının IŞİD'in yanısıra rejime ait güçleri de hedef alması için ısrarlı.
Henüz yorum yapılmamış.