Sosyal Medya

Dünya

Alman mahkemesinden başörtüsü kararı

Almanya Federal İş Mahkemesi, başörtülü olduğu gerekçesiyle işten çıkarılan hemşire N.T. ile ilgili alt mahkeme kararını iptal etti



Almanya Federal Ä°ÅŸ Mahkemesi, baÅŸörtüsünün Ä°slami bir simge olarak kabul edilemeyeceÄŸine hükmederek, baÅŸörtülü olduÄŸu gerekçesiyle iÅŸten çıkarılan hemÅŸire N.T. ile ilgili alt mahkeme kararını iptal etti.

Erfurt'taki Federak Ä°ÅŸ Mahkemesi, geçen temmuz ayında Dortmund'da kiliseye ait Katolik Johannes Hastanesi'nde çalışırken başını örttüÄŸü gerekçesine iÅŸine son verilen hemÅŸire N.T'nin avukatı Abdullah Emili'nin Kuzey Ren Vestfalya Ä°ÅŸ Mahkemesi'nin konuya iliÅŸkin kararıyla ilgili temyiz baÅŸvurusunu görüÅŸtü.

Tarafları dinledikten sonra kararını açıklayan mahkeme, baÅŸörtüsünün Ä°slami bir simge olarak kabul edilemeyeceÄŸine hükmetti. Mahkeme, olayla ilgili kiliseye ait hastaneyi haklı bulunan Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Ä°ÅŸ Mahkemesi'nin kararını da iptal etti.

Federal Ä°ÅŸ Mahkemesi, söz konusu hastanenin tamamen kiliseye ait olup olmadığının incelenerek, davanın yeniden Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Ä°ÅŸ Mahkemesi'nde görülmesine karar verdi.

HemÅŸire N.T'nin avukatı Abdullah Emili, yaptığı açıklamada, mahkemenin baÅŸvurularını kabul ederek eyalet iÅŸ mahkemesinin kararını iptal etiÄŸini, bunun da haklı olduklarını gösterdiÄŸini söyledi.

Mahkemenin, hastanedeki kilise payının araÅŸtırılmasını istediÄŸini ifade eden Emili, "Hastanenin yarısı limited ÅŸirkete ait. Mahkeme, bura direkt kilisenin hastanesi olmadığından böyle bir yasak konulamayacağını, tamamen kilisenin ise böyle bir yasak koyabileceÄŸini söylüyor. Hastanın zaten yarısı limited ÅŸirkete ait. Bu kararı çıkarmamız büyük baÅŸarı. Ä°lk defa Federal Ä°ÅŸ Mahkemesi bu konuda pozitfi bir karar verdi" dedi. 

Temmuz ayında Katolik Johannes Hastanesi'nde çalışan N.T'nin baÅŸörtüsü takması üzerine iÅŸine son verilmiÅŸti. Yerel mahkeme N.T'nin iÅŸe geri dönmesine karar verirken, üst mahkeme olarak davaya bakan Kuzey Ren Vestfelya Eyaleti Ä°ÅŸ Mahkemesi kiliseyi haklı bulmuÅŸtu. Bunun üzerine N.T'nin avukatı Federal Ä°ÅŸ Mahkemesi'ne temyiz baÅŸvurusunda bulunmuÅŸtu.

Federal Ä°ÅŸ Mahkemesi kararının ardından önümüzdeki günlerde  dava Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Ä°ÅŸ Mahkemesi'nde yeniden görülmeye baÅŸlanacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.