Sosyal Medya

Güncel

Türkiye ve Mısır Dışişleri Bakanları buluşuyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Sami Şükri ile New York'ta görüşecek. Bu, Sisi'nin darbeyle göreve gelmesinden sonra, Türkiye ve Mısır arasında en üst düzeyde gerçekleşecek ilk ikili görüşme.



Mısır'da seçilmiÅŸ CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılmasının ardından kriz yaÅŸayan Ankara- Kahire iliÅŸkilerinde yumuÅŸama sinyalleri geliyor.

Türkiye ve Mısır arasındaki  ilk ikili önemli görüÅŸme DışiÅŸleri Bakanları düzeyinde gerçekleÅŸiyor. DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Mısırlı mevkidaşı Sami Åžükri ile BM Genel Kurul toplantılarının yapıldığı New York'ta bir araya gelecek. GörüÅŸmenin 25 Eylül PerÅŸembe günü gerçekleÅŸeceÄŸini Al Jazeera doÄŸruladı. 

'Talep Türkiye'den deÄŸil'

DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu, "GörüÅŸme talebinin Türkiye'den gelmesi gibi bir durum yok" dedi. ÇavuÅŸoÄŸlu, Mısırlı Bakan Åžükri ile IŞİD'e karşı stratejinin görüÅŸüldüÄŸü Paris ve Cidde'deki zirvelerde konuÅŸtuklarını ve 'New York'ta görüÅŸelim' kararını aldıklarını söyledi.

Mısır'daki darbe yönetimi Türkiye ile iliÅŸkileri korumakta istekli olmakla birlikte, Ankara, 'Mısır’ın istikrar ve geliÅŸmesinin ancak halkın iradesine saygıyla mümkün olabileceÄŸi' görüÅŸünü savunmuÅŸ, Mısır'ı 'Türkiye’nin ilkesel ve demokrasi yanlısı tutumuna karşı olumsuz bir tavır almakla' suçlamıştı. 

Mısır, ilişkilerde yeni sayfa istiyor

Al Jazeera'ye konuÅŸan Mısırlı bir diplomatik kaynak, 'Türkiye ile artık ikili, birebir görüÅŸmeler yapmak istiyoruz, artık iliÅŸkilerin normalleÅŸeceÄŸine ve büyükelçilerin göreve baÅŸlayacağına inanıyoruz' diye konuÅŸtu.

Aynı kaynak, Müslüman KardeÅŸler üyelerinin Türkiye'ye geliÅŸiyle ilgili olarak da, "O adamlar suça karışmadığı sürece, yani Türkiye veya Katar üzerinden Mısır'da suç iÅŸlemediÄŸi sürece bizim için hiçbir sorun yok, bu durum Türkiye ile düzeltmek istediÄŸimiz ikili iliÅŸkilerimizi etkilemeyecek" dedi.

Ankara ile Kahire arasındaki iliÅŸkilerin seviyesi, seçilmiÅŸ cumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılması sonrasında inmiÅŸti. Ä°ki ülke büyükelçilerini karşılıklı olarak çekmiÅŸti. Ä°liÅŸkiler 23 Kasım'dan bu yana maslahatgüzar seviyesinde.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.