Sosyal Medya

Coğrafyamız

Husilerin kontrolündeki Sana'da tedirgin bekleyiş

Yemen'in Başkenti Sana'yı kontrol altında tutan Husilerin nasıl bir yönetim sergileyeceği merak ediliyor.



Yemen'de bir hafta süren, Husilerle ordu arasındaki çatışmaların imzalanan anlaÅŸmayla sona ermesinin ardından, baÅŸkent Sana'nın kontrolü Husi Ensarullah Hareketi mensuplarına geçti.

Åžehir halkı tedirginlik içinde evlerinden çıkmak istemezken, ÅŸehrin birçok caddesinde Husilere baÄŸlı kontrol noktaları oluÅŸturuldu. Husilerin Sana'nın kontrolünü almasının ardından kentte nasıl bir durum yaÅŸanacağı bilinmiyor. Birçok iÅŸyeri kapatılırken, eÄŸitim ve sosyal hayat tamamen durdu.






Bunun yanı sıra çatışmaların odağında olan bölgelerden Nahda semtine giriÅŸlerin baÅŸlaması yaÅŸanan çatışmaların ÅŸiddetini gözler önüne serdi. Bölgede tahrip edilen askeri araçlar hurdaya dönmüÅŸ durumda. Evleri çatışmalar sırasında isabet alan ve tahrip olan yerleÅŸimciler çaresizlik içinde. Bazı semt sakinleri ise bölgeyi terk etmeye devam ediyor.

"Husiler nasıl bir yönetim gösterecek" 

Åžiddetli çatışmalar sonrası BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) aracılığıyla imzalanan barış anlaÅŸmaşı gereÄŸi Sana'nın kontrolü Husilere bırakıldı. Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'nın ''Emniyet mensuplarına Husi birliklerle iÅŸbirliÄŸi içinde olun'' talimatının ardından kentte asker ve polis varlığı yok denecek seviyeye indi.

Kentteki bu durum Sanalıları tedirgin ederken kendilerini nasıl bir geleceÄŸin beklediÄŸi de endiÅŸe konusu oluyor. Husilerin asayiÅŸi nasıl saÄŸlayacağı ÅŸiddet ve suç olaylarının nasıl geliÅŸeceÄŸi merak edilen konular arasında. Kentin bazı bölgelerinden yaÄŸma haberleri geliyor ve Husilere baÄŸlı kiÅŸilerin gece yarısı ev teftiÅŸleri yaptığı iddiaları dile getiriliyor. 

BM aracılığında varılan anlaÅŸmanın Husi Ensarullah Hareketi'ne nasıl imtiyazlar saÄŸladığı ya da anlaÅŸmanın hangi maddeleri içerdiÄŸi kamuoyu tarafından bilinemezken, yaÅŸanan bu bilgi eksikliÄŸi ve belirsizlik halkta endiÅŸelere sebep oluyor.



Husiler ''devrim sarhoÅŸu"

BaÅŸkentin kontrolünü ele geçiren Husiler ile yönetim arasındaki çatışmaların anlaÅŸmayla sonlanması Husiler tarafından ''devrim'' olarak nitelendiriliyor. Dün gece büyük bir kutlama yapan Husiler, Sana'nın dört bir yanından atılan havai fiÅŸeklerle ''devrimi'' kutladı. Husiler kentte adeta gövde gösterisi yaparken birçok Yemenli de havai fiÅŸeklere silahlarını ateÅŸleyerek eÅŸlik etti.

Sana, son bir haftadır yoÄŸun çatışmalara sahne olmuÅŸ, Husi militanları, Savunma Bakanlığı ve Merkez Bankasını ele geçirmiÅŸti.

Yemen'de yönetim ile Husiler arasında önceki gün imzalanan anlaÅŸmada, 3 gün içinde yeni hükumet kurulması, CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine baÅŸbakanlık görevi vermesi, petrol ürünlerine getirilen zammın düÅŸürülmesi, CumhurbaÅŸkanlığına ayrılıkçı Güney Hareketi ve Husilerden birer yardımcı (müsteÅŸar) atanması ve Husilerin baÅŸkent Sana'da kurduÄŸu protesto çadırlarının kaldırılması yer alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.