Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de dünya ülkelerine seslendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan 120'den fazla devlet ve hükümet başkanının katıldığı İklim Zirvesi'nde konuştu.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, 2011-2023 yıllarını kapsayan Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Eylem Planı doÄŸrultusunda yenilenebilir enerjinin toplam enerji üretimindeki payını yüzde 30'a yükseltmeyi ve ekonomideki enerji yoÄŸunluÄŸunu yüzde 20 azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

ErdoÄŸan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un davetiyle gerçekleÅŸtirilen ve 120'den fazla devlet ve hükümet baÅŸkanının katıldığı Ä°klim Zirvesi'nde Türkiye'nin taleplerini ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile mücadelede ortaya koyduÄŸu hedefleri anlattı.

ErdoÄŸan, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin günümüzün en önemli sorunlardan biri olduÄŸunu belirterek, "Buradaki görüÅŸmelerin 2020 sonrası iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi rejimine iliÅŸkin gelecek sene sonunda Paris'te sonuçlandırılması öngörülen anlaÅŸmanın müzakere sürecinde önemli bir sinerji oluÅŸturacağına inanıyorum" dedi.

Küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin dünyanın her bölgesinde farklı ÅŸekillerde hissedildiÄŸini dile getiren ErdoÄŸan, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Son yıllarda meteorolojik olaylardan kaynaklanan doÄŸal afetlerin hem sayısında hem de sıklığında ciddi artışlar meydana geldi. Bu bakımdan iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile mücadelede 2020 sonrası dönemde yeni bir rejime ihtiyaç var. Meselenin özüne inerek, bu rejimin unsurlarını doÄŸru tespit etmeliyiz. Yeni sistem, BM Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi'nin temel ilkelerini göz önünde bulunduran, ÅŸeffaf, kapsayıcı, adil ve eÅŸitlikçi olmalıdır. Bu çalışmalarda, günümüzdeki ve yakın gelecekteki ekonomik gerçekler mutlaka göz önüne alınmalıdır. Salım azaltımına ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine uyuma eÅŸit ağırlık verilmelidir. Varılacak anlaÅŸmada tüm ülkeler adil bir hukuki statüyle yer bulmalıdır.

BaÄŸlayıcı olacak bu anlaÅŸma, 'ortak fakat farklılaÅŸtırılmış sorumluluklar' ile 'göreceli kabiliyetler' temelinde, ülkelere gerekli esneklikleri tanımalıdır. Küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile mücadelede sanayi devriminden itibaren tarihsel sorumluluÄŸa sahip geliÅŸmiÅŸ ülkeler, salınım azaltımı, finansman ve teknoloji desteÄŸi konusunda daha fazla sorumluluk üstlenmelidir. Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinin sebebi olmayan, ancak sonuçlarından en çok etkilenen En Az GeliÅŸmiÅŸ Ülkeler ile Kalkınmakta Olan Küçük Ada Devletlerinin hakları korunmalıdır."

ErdoÄŸan, salım azaltımı konusunda geliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ülke ayrımı yapılmaksızın sorumluluk alınması gerektiÄŸine inandıklarını da belirterek, "Tüm ülkelerin salım azaltımı ile ilgili 'ulusal olarak belirlenmiÅŸ katkılarını' 2015 yılının ortalarına kadar açıklamak üzere çaba göstereceklerinden eminim. Finansman konusunda, 2010 yılında Kankun'da geliÅŸmiÅŸ ülkeler tarafından taahhüt edilen yıllık 100 milyar dolarlık kaynaÄŸa ulaşılması saÄŸlanmalıdır. Teknoloji transferi ve kullanımında 'fikri mülkiyet hakları' noktasında kolaylaÅŸtırıcı ve teÅŸvik edici tedbirler alınmalıdır. Yeni rejimin müzakerelerinde gerekli güven ortamını tesis etmenin önceliÄŸimiz olması gerektiÄŸine inanıyorum. Bu süreçte ana kirleticilerin sergileyecekleri olumlu tutum önemli bir rol oynayacaktır" diye konuÅŸtu.

- "Yenilenebilir enerjinin payı yüzde 30'a yükselecek"-

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Türkiye'nin iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile mücadelede üzerine düÅŸeni yapmaya hazır olduÄŸunu da kaydederek, "BM Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi'ne taraf ülkelerin özel ÅŸartları, ekonomik ve sosyal kalkınmayla birlikte çevrenin korunması hedefleri, enerji talepleri, imkan ve kabiliyetlerinin farklılıkları, ülkemizin yapacağı katkının çerçevesini çizecektir. 1990-2012 döneminde, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile mücadelede hayata geçirdiÄŸimiz politikalar sayesinde, salım miktarından yüzde 21 oranında düÅŸüÅŸ saÄŸladık" dedi.

Bu rakama ormanlarla ilgili yapılan kapsamlı çalışmaların dahil olmadığını ifade eden ErdoÄŸan, aynı dönemde ekonomideki karbon yoÄŸunluÄŸunun da yarı yarıya azaltıldığına iÅŸaret etti.

Bu önemli geliÅŸmelerin tamamının çok büyük oranda ulusal kaynaklarla saÄŸlandığını belirten ErdoÄŸan ÅŸunları söyledi: "2011-2023 yıllarını kapsayan Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Eylem Planımız doÄŸrultusunda bu çalışmalarımızı sürdüreceÄŸiz. Bu dönemde yenilenebilir enerjinin toplam enerji üretimindeki payını yüzde 30'a yükseltmeyi ve ekonomimizin enerji yoÄŸunluÄŸunu yüzde 20 azaltmayı hedefliyoruz.

Yine bu dönemde enerji verimliliÄŸini artırmayı ve orman alanlarımızı 1,3 milyon hektar geniÅŸletmeyi öngörüyoruz. Salım projeksiyonlarına yönelik çalışmaları 2015 yılının ilk yarısında tamamlamayı planlıyoruz. Bu çerçevede, hayata geçirebileceÄŸimiz 'ulusal olarak uygun salım azaltım eylemleriyle' hangi oranda azaltım saÄŸlayabileceÄŸimizi belirleyebileceÄŸiz. GeliÅŸmekte olan bir ülke olarak yeni sistem kapsamında alacağımız finansman ve teknoloji destekleri, Türkiye'yi iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile mücadelede daha güçlü kılacaktır."

Müzakereler için kısa bir süre kaldığını da vurgulayan ErdoÄŸan, "Bu süreçte mümkün olduÄŸunca yapıcı davranmalı ve samimi olmalıyız. Öncelikle Aralık ayında Peru'da gerçekleÅŸtirilecek olan BM Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi 20'nci Taraflar Konferansı'nı baÅŸarıyla sonuçlandırmalıyız. Bu toplantıdan yeni rejimin temel unsurları üzerinde uzlaÅŸmış bir ÅŸekilde ayrılmalıyız. Takip eden dönemde de ulusal hazırlıklarımızı tamamlayarak, Paris'teki 21'nci Taraflar Konferansı'nda 2020 sonrası iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine iliÅŸkin baÄŸlayıcı nitelikli bir anlaÅŸmayı sonuçlandırmalıyız" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.