Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriyelilerin sınırda bekleyişi sürüyor

Suriye'nin kuzeyindeki Kobani bölgesinde IŞİD'in saldırlarından kaçan binlerce Suriyelinin Türkiye sınırındaki bekleyişi sürüyor. Türkiye'ye geçişi izin verilmediğinden geceyi sınırda geçiren Suriyelilere gıda yardımı yapılıyor.



Suriye'nin Kobani bölgesinde, Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) ile Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasındaki çatışmalardan kaçan çok sayıda Suriyeli, Suruç ilçesinin karşısındaki sınır bölgesinde toplandı. IŞİD ve PYD arasındaki çatışma nedeniyle Türkiye'ye geçmek isteyen Suriyelilerin büyük kısmı, geceyi sınıra yakın köylerde geçirdi. 200 kiÅŸilik bir grup ise sınır hattında sabahladı.

Sabah erken saatlerden itibaren sınır hattına gelen yaklaşık 3 bin Suriyeli için 3'üncü Hudut Karakolu Komutanlığı'na baÄŸlı askerler, zırhlı araçlarla güvenlik önlemi alarak, kaçak geçiÅŸlere izin vermedi. Suriyelilerin sınırdaki bekleyiÅŸi devam ediyor.

Sınırdan geçmesine izin verilmeyen Suriyelilere ise Suruç ve çevre mahallede yaÅŸayanlar tarafından su ve çeÅŸitli gıda maddeleri getirildi.

IŞİD Kobani'ye 35 km yaklaştı

DoÄŸan Haber Ajansı'na göre, çatışmalardan kaçanların boÅŸalttığı köyleri geçen IŞİD üyeleri, yolu yarılayarak Kobani'ye 35 kilometre yaklaÅŸtı. 

IŞİD'in ilerleyiÅŸi sırasında, Türkiye sınırına birkaç kilometre uzaklıktaki iç kesimlerde bulunan bazı noktalarda çatışmalar sürerken, zaman zaman ateÅŸlenen tank toplarının patlama sesi ise Türkiye tarafından da duyuluyor.

PYD'linin cenazesi topraÄŸa verildi

PerÅŸembe günü Kobani'de IŞİD'le girilen çatışmada hayatını kaybeden bir YPG'linin cenazesi cuma sabah saatlerinde Åžanlıurfa'nın Suruç ilçesine getirildi.

Kod adı Karker Pirsus olan 20 yaşındaki UÄŸur Yürekli'nin cenazesi MürÅŸitpınar sınır kapısından Suruç Devlet Hastanesi'ne getirildi. Burada yüzlerce insan tarafından karşılanan cenaze HDP ilçe binasına kadar taşındıktan sonra cenaze arabasıyla Suruç'a baÄŸlı Küçük Sergen Köyü'ne götürülerek topraÄŸa verildi. 

YoÄŸun güvenlik önlemleri altında düzenlenen cenazeye HDP milletvekilleri Ä°brahim Binici ve Ä°brahim Ayhan da katıldıç.

Al Jazeera Türk'e konuÅŸan Binici, ''GörüldüÄŸü gibi sınırın iki tarafındaki halk bizim halkımızdır. IŞİD Suriye ve Irak'ta katliam yapıyor. Buna sadece Kürtler deÄŸil kendine 'ben insanım' diyen herkesin karşı çıkıp silahlanması gerekir." dediBinici ayrıca, "IŞİD'in PYD'den 21 köy aldığı yönündeki haberlerin asılsız olduÄŸunu, bu köylerin PYD tarafından köylülerin can güvenliÄŸi için boÅŸaltıldığını" ifade etti.

'Etnik ayrım olmadan yardım'

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Azerbaycan ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, ülkelerindeki çatışmadan kaçarak Türkiye sınırına gelen Suriyelilerle ilgili, "Suriye'deki sınır boylarında birikmiÅŸ kardeÅŸlerimize, hangi etnik, dini veya mezhebi kökenli olursa olsun yardım etmeye hazırız" dedi. 

DavutoÄŸlu, Türkiye sınırında bekleyen Suriyelilerle ilgili sınır boylarındaki valilere talimat verildiÄŸini ve bu aÅŸamada öncelikli hedefin bu kiÅŸileri Suriye sınırı içinde tutarak yardım ulaÅŸtırmak olduÄŸunu söyledi. 

Kürt örgütlerden yardım çaÄŸrısı

Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) güçleri perÅŸembe günü Kobani bölgesinde bulunan 16 köyü ele geçirdi. Daha sonra IŞİD'in ele geçirdiÄŸi köy sayısı 21'e çıktı.

PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin bölgedeki komutanlarından Öcalan Ä°so, IŞİD üyelerinin tanklar ve ağır silahlarla bölgeye saldırdığını söyledi. Iso, diÄŸer Kürt örgütlerini de IŞİD ile savaÅŸmak için yardıma çağırdı.

Al Jazeera'ye konuÅŸan Kobani Kantonu Dış Ä°liÅŸkiler Sorumlusu Ä°brahim Kurdo, IŞİD'in, Kobani'nin doÄŸu, güney ve batısından saldırıya geçtiÄŸini söylemiÅŸti. Kurdo, IŞİD'in elinde en az 20 tank, havan topları ve ağır silahlar bulunduÄŸunu belirtti.

DoÄŸuda Tezkeniye, Havalet, Kabarnek, Coran, Zerzori, Ebu Hayye, Bender Han, Bir Arab, batıda ise Talik ve Zerk köylerinin IŞİD'in eline geçtiÄŸini kaydeden Kurdo, çatışmaların hâlâ devam ettiÄŸini ve IŞİD güçlerinin çok sayıda kayıp verdiÄŸini aktardı.

PYD özerklik ilân etmiÅŸti

Suriye’nin kuzeyindeki tek silahlı gruba sahip olan PYD; Cizire, Kobani, Afrin bölgelerinde Ocak ayında özerklik ilân etmiÅŸti. DiÄŸer Kürt grupları ve Suriye muhalefetinin çatı örgütü SMDK bu özerkliÄŸi tanımıyor.

Özerklik, Türkiye’nin PYD’nin muhatap alınabilmesi için öne sürdüÄŸü ‘emrivakilerden kaçınma’ ÅŸartına raÄŸmen ilân edildi. Türkiye’nin diÄŸer iki ÅŸartı ise PYD’nin rejimle iÅŸbirliÄŸi yapmaması ve SMDK’ya katılması.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.