Sosyal Medya

Dünya

Paris yine çok iştahlı

Paris'teki IŞİD konferansından ortak savaş kararı çıktı. Toplantı sürerken, Fransız savaş uçakları Irak üzerinde keşif uçuşlarına başladı. Bu durum 2011'de Kaddafi'ye operasyon görüşmeleri sürerken Paris'in savaşta söz sahibi olmak için Libya'yı havadan vurmasını akıllara getirdi.



Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) örgütüne yönelik Paris'teki konferanstan ortak savaÅŸ kararı çıktı. Alınacak küresel tedbirleri gözden geçirmek amacıyla Fransa'nın ev sahipliÄŸinde düzenlenen 'Irak'ta Barış ve Güvenlik Konferansı'nın sonuç bildirisinde, Irak'taki yeni hükümete askeri destek dahil gereken yardımın yapılacağı kaydedildi. Konferans sürerken, Fransa ordusu Irak hava sahası üzerinde keÅŸif uçuÅŸlarına baÅŸladı. Konferans öncesi deÄŸerlendirmelerde bulunan Fransa DışiÅŸleri Bakanı Laurent Fabius, Fransız jetlerinin Irak semalarında keÅŸif uçuÅŸlarına baÅŸladığını duyurdu.

PARÄ°S YÄ°NE ROL ÇALIYOR!

Fransa'nın ev sahipliÄŸinde yapılan toplantının baÅŸladığı saatlerde Fransa IŞİD'in kontrolündeki bölgelerde havadan keÅŸif çalışmalarını baÅŸlattığını duyurdu. 2001'de Libya'ya yönelik operasyonun NATO nezdindeki ülkeler tarafından tartışıldığı saatlerde Fransa savaÅŸta söz sahibi olabilmek için hiç zaman kaybetmeden Libya'yı havadan vurmuÅŸtu. Fransa'nın bu tavrı ÅŸaÅŸkınlıkla karşılanırken, IŞİD meselesinde de benzer bir yaklaşım sergilenmesi dikkat çekiyor.

ABU DABÄ°'DEN HAVALANDILAR

Fabius ayrıca, ilk Fransız jetinin bugün Abu Dabi'deki Fransız Üssü'nden Irak'ta keÅŸif misyonunu yerine getirmek üzere havalandığını ifade etti. Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande da gazetecilere ve sivillere saldırı düzenleyen IŞİD tehdidinin küresel bir hal aldığını, dolayısıyla cevabın da küresel seviyede olması gerektiÄŸini iddia etti.

Ä°NSANLIÄžA DAÄ°R BÜYÜK LAFLAR!

Fransa'nın ev sahipliÄŸinde yapılan toplantının sonuç bildirisinde, IŞİD'in yalnızca Irak için deÄŸil tüm bir uluslararası toplum için tehdit olduÄŸu belirtilirken, sivillere yönelik saldırıların insanlığa yapıldığının altı çizildi. Bildiride, bu suçların cezasız kalmayacağı ve Ä°nsan Hakları Yüksek KomiserliÄŸi tarafından yürütülen soruÅŸturmalara destek olunacağı kaydedildi. IŞİD'in Irak'taki varlığına ivedilikle son verilmesi gerektiÄŸi vurgulanan bildiride, BM'nin 2170 sayılı kararı kapsamınca, IŞİD'e karşı savaşılacağı ve kaynaklarının kurutulacağı vurgulanırken, BM kararının doÄŸru uygulanıp uygulanmadığının takip edileceÄŸi kaydedildi.

Türkiye konferansta, IŞİD tehdidinin yeni olmadığını ve ortadan kaldırılmasına ihtiyaç olduÄŸunu belirterek Irak'taki yeni hükümetin herkesi kucaklaması gerektiÄŸinin altını çizdi. Ä°nsani yardım desteÄŸini de yineledi.

Bir konferans da Bahreyn'de

Fransa DışiÅŸleri Bakanı Laurent Fabius, 'Ne Ä°slam'ı temsil eden ne de devlet olan IŞİD'in yok edilmesi gerekir. Örgüt, Irak ve Suriye ile komÅŸu ülkelerin yanısıra bütün ülkeleri ilgilendiren bir tehdit. Bu tehditle mücadele herkesi kapsıyor. Mücadele uzun soluklu olacak' dedi. Fabius, 'Terörist grupların finansmanı kesmek ve birçok ülkeden savaÅŸçı akışını engellemek gerekiyor. Bu kapsamda Bahreyn'de IŞİD'in mali kaynaklarının kurutulması içini ilerleyen günlerde uluslararası bir konferans düzenlenecek' diye konuÅŸtu. Irak DışiÅŸleri Bakanı Caferi ise 'Askeri, siyasi alanda ve insani yardım noktasında herkes harekete geçmeli. Irak'ın bütünlüÄŸünün saÄŸlanması için uluslararası toplumun desteÄŸine ihtiyacımız var' ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.