Sosyal Medya

Güncel

"Ulaşılamayan hiçbir Müslüman topluluk kalmayacak"

Görmez, dört gün süren Gürcistan temasları hakkında bir değerlendirmede bulundu.



Diyanet, dünyadaki tüm Müslümanlara ulaÅŸmak için yaptığı çalışmalar kapsamında "Latin Amerika Dini Liderler Zirvesi" düzenleyecek. Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez, "Böylece dünyada hemen hemen ulaÅŸamadığımız hiçbir Müslüman topluluk kalmayacak" dedi.

Görmez, Gürcistan ziyaretinin sonunda deÄŸerlendirmelerde bulundu.

BaÅŸkanlığının Türkiye'de sadece din hizmetleri ve din eÄŸitimi yürütmediÄŸini vurgulayan Görmez, "Aynı zamanda gönül coÄŸrafyamızda ve bize ihtiyaç duyan tüm soydaÅŸ, dindaÅŸlarımıza da hem din eÄŸitimi hem din hizmetleri alanında hizmetler götürmeye devam ediyor" diye konuÅŸtu.

Ä°lerleyen zamanla din ve toplum iliÅŸkisi konusunda bazı sorunların yaÅŸandığını dile getiren Görmez, "Yeryüzüne barışı, güvenliÄŸi getiren dinler aynı zamanda barışın önünde bir engel gibi gösterilmeye baÅŸlandı" ifadesini kullandı.

Bu sebeple baÅŸkanlık olarak 5 ayrı platform oluÅŸturduklarını belirten Görmez, bunların "Avrasya Ä°slam Åžurası", "Afrika Müslüman Dini Liderler Zirvesi", "Avrupa Müslümanları BuluÅŸması", "Balkan Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanları Toplantısı", "Dünya Ä°slam Bilginleri Barış, Ä°tidal ve SaÄŸduyu Ä°nisiyatifi" olduÄŸunu söyledi. Görmez, "Kasım ayında Latin Amerika Dini Liderler Zirvesi'ni düzenleyeceÄŸiz. Böylece dünyada hemen hemen ulaÅŸamadığımız hiçbir Müslüman topluluk kalmayacak. 2015 yılının ilk çeyreÄŸinde de Dünya Müslüman Azınlıklar Kurultayı'nı yapmayı düÅŸünüyoruz" ifadelerini kullandı.

GENÄ°Åž ÇERÇEVEDE BÄ°R BÜYÜK PROGRAM

Hristiyan ülkelerde yaÅŸayan Müslümanlar ile Müslüman ülkelerde yaÅŸayan Hristiyanların sorunlarının artmaya baÅŸladığına dikkati çeken Görmez, "Bunun için bilhassa bu iki dünyanın dini kurumlarının iÅŸbirliÄŸine ihtiyaç vardı" diye konuÅŸtu.

Önce Moskova PatriÄŸi ile iletiÅŸime girdiklerini, ortak bir komisyon oluÅŸturduklarını hatırlatan Görmez, daha sonra ise Gürcistan'ın Ortodoks Kilisesi PatriÄŸi 2. Ä°lia'yı Türkiye'ye davet ettiklerini belirtti. "Bütün bu ziyaretlerimiz aslında bu geniÅŸ çerçevede bir büyük programın parçası olarak yer alıyor" diyen Görmez, Gürcistan'daki ziyaretlerinin planladıklarından çok daha olumlu geçtiÄŸini söyledi.

Tarihi ziyaretlerin gerçekleÅŸtiÄŸini, önemli konuların ele alındığını dile getiren Görmez, tarih boyunca bu topraklarda farklı kültür ve inançtaki toplulukların birlikte yaÅŸadığını vurguladı.

GörüÅŸmelerinde Gürcistan'daki Müslümanların dini eÄŸitim, cami gibi ihtiyaçlarını ele aldıklarını anlatan Görmez, "Ä°ÅŸ göçü nedeniyle Türkiye'ye giden Gürcülerin dini, ibadet hayatlarının nasıl olacağı da ele alındı" diye konuÅŸtu.

AHISKA'YA Ä°LK ZÄ°YARET

Ä°lk defa bir diyanet iÅŸleri baÅŸkanının Ahıska Türklerinin yaÅŸadığı bölgeyi ziyaret ettiÄŸini ifade eden Görmez, onların sorunlarını dinlediklerini, taleplerini aldıklarını belirtti.

Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki Müslümanlarla da bir araya geldiklerini hatırlatan Görmez, ziyaretlerin unutulmuÅŸ, üzeri örtülmüÅŸ pek çok sorunun yeniden ele alınmasına katkı saÄŸlayacağını söyledi. Görmez, "Burada yaÅŸayan Müslüman kardeÅŸlerimizin kendi ülkelerinde, topraklarında kendilerini daha özgür hissederek, inançları ve kimlikleri daha doÄŸru yaÅŸatılarak kendi komÅŸularıyla da güzel geçinerek barış ve huzur içinde hayatlarına devam etmesi bakımından bu iki kurum arasındaki iÅŸbirliÄŸi, onların ve bizim ziyaretimizin çok önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum" ifadelerini kullandı.

BURADA CÄ°DDÄ° BÄ°R Ä°NSANLIK DRAMI VAR

Ortodoks Patrikhanesi ile Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının ortak yaptığı açıklamaya yönelik deÄŸerlendirilmesi sorulması üzerine Görmez, açıklamayla, varılan ilke ve prensiplerin toplumla paylaşıldığını söyledi.

Ahıska ve Acara bölgelerinde yaÅŸayan Müslümanların sorunlarının neler olduÄŸuna yönelik soruya da Görmez, iki bölgedeki Müslümanların sorunlarının aslında benzer olduÄŸunu belirtti. Görmez, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Ahıska'daki en büyük sorun Geri DönüÅŸ Yasası çıktıktan sonra dahi sadece 26 ailenin dönmüÅŸ olması. Bu ailelerin de hem maddi hem manevi orada kendi kimliklerini idame ettirecek bir ortam bulamamış olmaları en büyük sorun olarak görülüyor. Dönecek olanlar, 5 binleri bulan rakam, bu insanlar tekrar topraklarına geleceklerse, çünkü burada ciddi bir insanlık dramı var. Çünkü on binlerce insan önce Özbekistan'a oradan Azerbaycan'a oradan dünyanın muhtelif yerlerine yani dünyanın sürgün milletlerinden bir tanesi. Her birinin acıklı bir hikayesi var. Orada konuÅŸtuÄŸumuz insanların her birinin roman olacak, bütün insanlığa ibret olarak takdim edilecek çok acıklı bir tarihi var. Dolayısıyla bu 5 bin insan dahi dönecekse ki diÄŸerlerinin de dönmesi gayet tabii, insanlarının kendi topraklarına, vatanlarına, hasret duydukları yerlere elbette dönmeleri çok önemli fakat dönebilmeleri için öncelikli manevi ortam gerekiyor."

CUMHURBAÅžKANI VE BAÅžBAKAN'A BÄ°LGÄ° VERECEK

Manevi ortamların inancın, kültürün, ibadetinin yaÅŸandığı yerler olduÄŸunu vurgulayan Görmez, o bölgede bunların bulunmadığını söyledi.

Bunun yanı sıra hayatını idame etmelerini saÄŸlayacak maddi ortamın da önemli olduÄŸunu vurgulayan Görmez, Gürcistan ziyaretlerine iliÅŸkin CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'na geniÅŸ bilgi vermeyi planladığını aktardı.

Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki durumun da farklı olmadığına dikkati çeken Görmez, özellikle böyle bölgelerde her namaz kılınan yere 'cami' adı verilemeyeceÄŸini söyledi. "Ä°nsanların kendi dini kimliklerini, inanç kimliklerini içinde ifade ettikleri, buldukları, çocuklarına bilinç olarak miras bıraktıkları bir mabet oluÅŸmazsa buna cami denilmez" diye konuÅŸtu.

GörüÅŸmelerinde nitelikli birliktelik üzerinde durduÄŸunu, bunun üç ÅŸartı olduÄŸunu belirten Görmez, bunların alabildiÄŸine inanç özgürlüÄŸü, nitelikli din eÄŸitimi ve mabet ihtiyacının karşılanmasını kapsadığını kaydetti.

Görmez, karşılıklı ziyaretlerin ardından bütün kurumlarda iyi niyetin, müspet yaklaşımın oluÅŸtuÄŸunu da sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.