Sosyal Medya

Ekonomi

İlk yerli savaş uçağında çalışmalar sürüyor

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, ilk yerli savaş uçağı projesinde çalışmaların devam ettiğini söyledi.



Savunma Sanayii MüsteÅŸarı Ä°smail Demir, savunma sanayisinde son yıllarda milli birçok projenin hayata geçirildiÄŸini belirterek, "Ä°lk yerli savaÅŸ uçağı projesinde de çalışmalar devam ediyor" dedi.

Demir, Azerbaycan'ın baÅŸkenti Bakü'de ilk defa düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarının (ADEX 2014) ardından açıklamalarda bulundu.

Fuarda Türk savunma sanayi ürünlerinin yoÄŸun ilgi gördüÄŸünü ifade eden Demir, "Dost ve kardeÅŸ ülke Azerbaycan'da düzenlenen fuara, Türk savunma sanayisi olarak geniÅŸ katılım saÄŸladık. Bunun da karşılığını aldık. Birçok ülkenin savunma sanayi alanında faaliyet gösteren firma ve kurumları ürünlerimizle yakından ilgilendi" diye konuÅŸtu.

Bu tür fuarların savunma sanayi ürünlerinin tanıtımı ve ihracı noktasında oldukça önem taşıdığını vurgulayan Demir, fuarın bu çerçevede çok verimli geçtiÄŸini dile getirdi.

BaÅŸta HAVELSAN, ASELSAN, ROKETSAN ve TUSAÅž olmak üzere birçok yerli katılımcı firmaların yüksek teknolojili ürünlerinin dikkati çektiÄŸini belirten Demir, yoÄŸun ilginin kendilerini gururlandırdığını söyledi.

- Muharip uçak projesi

Savunma sanayisinde son yıllarda milli tank ALTAY, milli savaÅŸ gemisi MÄ°LGEM, milli piyade tüfeÄŸi ve ATAK helikopteri gibi birçok projenin hayata geçirildiÄŸini hatırlatan Demir, bu kapsamda ilk yerli savaÅŸ uçağı projesinde de çalışmaların devam ettiÄŸini bildirdi.

Projede teknik seviyede yeterliliÄŸin saÄŸlanması için gerekli adımların atıldığını belirten Demir, proje takvimine iliÅŸkin ÅŸunları kaydetti:

"Mesele ülkenin teknik seviyede toptan hazır olup olmaması meselesidir. Ülkemizin de teknik seviyede toptan hazırlığı için bu adımları sürekli atıyor olması gerekiyor. Yani bir uçak görüyorsunuz ama o uçağın altındaki bir dizi teknoloji ve alt sistem de var. Bunların zaten altyapı olarak geliÅŸtiriliyor olması veya o alanlarda ülkemizin yetkinlik kazanıyor olması gerekiyor.

Bugün biz size 2023'te bir uçak gövdesi yapıp da göstersek, siz onun resimlerini çekseniz bu onun uçak olduÄŸu anlamına gelmeyebilir. Tabii bir de gerek takvim gerekse bütçe açısından bakmak lazım. DiÄŸer ülkelerde benzeri veya deÄŸiÅŸik projelerin hem takvimini hem bütçesini çok kabaca bir inceleyin. Ona göre kendiniz de bir tahmin yapabilirsiniz."

- "Hedefimiz yüksek teknolojili ürünler"

Demir, yılın ilk 8 ayında gerçekleÅŸtirilen savunma sanayi ihracatının 1 milyar doları aÅŸtığını belirterek, bunu artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Özellikle yüksek teknolojili ürünlerin ihraç edilmesi gerektiÄŸini dile getiren Demir, bu ürünlerin geliÅŸtirilmesi konusunda gayret göstermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.