Sosyal Medya

Güncel

Çamlıca Camii kadınların ihtiyaçlarına hitap edecek

Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olacağı belirtilen Çamlıca Camisi'nin kaba inşaatının yüzde 60'ı tamamlandı. Camiyi ayrıcalıklı kılan bir özelliği ise kadınların ihtiyaçlarına yönelik özel alanlar oluşturulması.



Ä°stanbul Cami ve EÄŸitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve YaÅŸatma DerneÄŸi BaÅŸkanı Ergin Külünk, cami inÅŸaatının hızla sürdüÄŸünü belirtti.

Geçen yıl 6 AÄŸustos'ta törenle temeli atılan caminin kaba inÅŸaatının yüzde 60'ının tamamlandığını söyleyen Külünk, caminin 1 Temmuz 2016'da Kadir Gecesi'nde ibadete açılmasının planlandığını söyledi.

Külünk "11 bin metrekarelik Türk Ä°slam Eserleri Müzesi, 3 bin 500 metrekarelik sanat galerisi, 3 bin metrekarelik kütüphanenin kaba inÅŸaatı bitti, 3 bin 500 araçlık otoparkın da çok büyük bölümü tamamlandı. Cami inÅŸaatımızın da avlu bölümünde cami minarelerimiz yükselmeye baÅŸladı. Minarelerin biri 30, diÄŸeri 25 metre kadar yükseldi. Avrupa Yakası'ndan gördüÄŸünüz o iki minare. Avlu kubbelerimizin yapımına baÅŸladık. DiÄŸer tarafta da konferans salonunun olduÄŸu bölümü yapıyoruz, üzerine de cami inÅŸaatımızı yapacağız" diye konuÅŸtu.

"Alışveriş merkezinin olmadığı bir cami"

Geleneksel anlamda bir külliye, modern anlamda ise sosyal donatı alanları ile bir kompleks ÅŸeklinde tasarlanan caminin "alışveriÅŸ merkezinin olmadığı bir cami" olduÄŸunu vurgulayan Külünk, yaklaşık 15 bin metrakarelik bir alana oturan, 37 bin 500 kiÅŸi kapasiteli camide, sert zeminler de dikkate alındığında 50 binin üzerinde kiÅŸinin namaz kılabileceÄŸini anlattı.

"Hanımlara yönelik özel çalışmalar yaptık"

Bu anlamda Cumhuriyet döneminde yapılan en büyük cami olduÄŸunu kaydeden Külünk, ÅŸöyle devam etti:

"Ama bizi ayrıcalıklı kıldığını düÅŸündüÄŸümüz ÅŸey, buranın bir kompleks olması. Aynı anda hem bir sanat merkezi hem bir kültür merkezi. Hat, tezhip, minyatür gibi geleneksel sanatların eÄŸitiminin verildiÄŸi burada 8 sanat atölyemiz olacak.

Camimizi ayrıcalıklı kılan, bir pozitif ayrımcılık yaparak hanımlara yönelik özel çalışmalar yaptık. Bunda projenin müelliflerinin hanım olmasının da elbette katkısı var. Kadın ve erkeklerin abdest alma mahalleri yan yana deÄŸil, ayrı katlarda. Hanımlar abdest aldıkları mekandan namaz kılacakları mekana özel bir asansörle çıkacaklar. Emzirme odası, çocuk bakım odası gibi lazım olabilecek her türlü altyapıyı oluÅŸturmaya gayret ediyoruz. Tek eksiÄŸimiz hamamdı. Hamamı da duÅŸ çalışması ile geçiyoruz. Ä°htiyacı olan insanlara hizmet verecek."

"Camiyi vatandaşımız yapıyor"

Türkiye'nin bazı ÅŸehirlerindeki cami yaptırma derneklerinin de arayıp bilgi aldıklarını anlatan Külünk, "Türkiye'de camileri dernekler ya da vakıflar yapar. Bu camiyi vatandaşımız yapıyor. Biz vatandaşımızın maddi destekleri ile bu camiyi ayaÄŸa kaldırıyoruz" dedi.

Cami klasik üslupta yapıldığı için mutlaka diÄŸer klasik camilerden esinlenildiÄŸini belirten Külünk, "6 minareli olması dolayısıyla Sultanahmet Camisi'ne benzetiliyor. Ama kubbeli cami yapacaksanız mutlaka birisinden esinleneceksiniz. Kubbeli cami yapmanın baÅŸka ÅŸansı yok" diye konuÅŸtu.

"Cumhuriyet tarihinde yapılan en büyük kubbe"

Altı minarenin dördünün 107,1, ikisinin ise 90 metre yüksekliÄŸinde yapılacağını, kubbenin yüksekliÄŸinin 72 metre, çapının ise 34 metre olacağını dile getiren Külünk, "Ecdadın yapmış olduÄŸu en küçük cami ile bile camimizi mukayese etmiyoruz. Ama kubbe Cumhuriyet tarihine yapılan en büyük kubbe olacak" dedi.

Külünk, cami çevresindeki 30 dönüm alanda ise yürüyüÅŸ yolları, dinlenme alanları ve seyir teraslarını içeren peyzaj çalışması yapılacağını kaydetti.

İnşası belgesel olacak

Külünk, çalışmalardan periyodik olarak fotoÄŸraf ve görüntü alındığını dile getirdi.

Görüntülerin bir belgeselde toplanacağını ifade eden Külünk, "Cami inÅŸaatından her gün fotoÄŸraf alınıyor. Periyodik olarak helikopterle gökyüzünden çekiliyor" dedi. Külünk, böylece Türkiye'de ilk kez bir cami inÅŸasının belgeselinin yapılacağını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.