Sosyal Medya

Güncel

Economist: Türkiye'de laikler köşeye sıkıştı

İngiliz Economist dergisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de İslam'ın etkisini artırmakta kararlı göründüğünü yazdı.



Haftalık derginin son sayısındaki yazının baÅŸlığı, "Laikler köÅŸeye sıkıştı".

Yazı okuyuculara CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın göreve "Yeni Bir Türkiye" sözü vererek geldiÄŸini hatırlatarak baÅŸlıyor.

ErdoÄŸan'in yemin ederek göreve baÅŸlamasından hemen sonra, derginin "Atatürk'ün sarayı" olarak nitelendirdiÄŸi Çankaya KöÅŸkü'nden taşınacağını söylediÄŸi belirtiliyor.

Ankara'da bir mahkemenin Åžubat ayında, taşınılması planlanan "Ak Saray"ın arazisinin sit alanı olduÄŸuna hükmettiÄŸini yazmış Economist. ErdoÄŸan'ın bunun üzerine mahkemeye hitaben söylediÄŸi ÅŸu sözleri de eklemiÅŸ:

"Güçleri yetiyorsa yıksınlar. Açılışını da yapacağım, içine de girip oturacağım."

"İmam Hatip okullarının sayısı katlandı"

Economist'teki yazı ÅŸu satırlarla sürüyor:

"Türkiye'nin laikleri bu durumu daha çok, Sayın ErdoÄŸan'ın Atatürk'ün cumhuriyetini Ä°slamcı bir yönetimle deÄŸiÅŸtirmek istediÄŸinin kanıtı olarak görüyor. EÄŸitimdeki deÄŸiÅŸimden de bahsediylar. Ä°mam hatip okullarının sayısı son beÅŸ yılda ikiye katlandı. Yeni sınavda baÅŸarısız olup ilk tercihlerine giremeyen öÄŸrenciler, Ä°mam Hatip okullarına itildi."

Economist'e konuÅŸan EÄŸitim Reformu GiriÅŸimi Direktörü Batuhan Aydagül, "Son üç yıldır, eÄŸitimde Ä°slamın etkisini artırmaya yönelik bir deÄŸiÅŸim göze çarpıyor" yorumunu yapmış.

Dergideki yazıda şu satırlar da var:

"Sayın ErdoÄŸan'ın Türkiye'sinde günde beÅŸ vakit namaz kılmak ve Ramazan'da dini vecibeleri yerine getirmek, artı deÄŸer. Bakanlar Kuran'dan ayetleri tweetleyip yaltaklanarak göze girmeye çalışmak için istekli. Bazı kesimler Sayın ErdoÄŸan'ın dindarlık takıntısının; kendisine, ailesine, onun siyaset ve iÅŸ dünyasından yakın dostlarına yönelik büyük yolsuzluk suçlamalarının üstünün kapatılmasına yardımcı olduÄŸunu söylüyor."

Economist, suçlamaların Fethullah Gülen'e yakın oldukları söylenen savcılardan geldiÄŸini, Aralık ayından bu yana çok sayıda polisin gözaltına alındığını, Gülen Cemaati'ne mensup oldukları iddia edilen binlerce polis ve yargı mensubunun görev yerlerinin deÄŸiÅŸtirildiÄŸini ya da görevden alındıklarını belirtmiÅŸ.

Dergi ayrıca Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcısı'nın da 1 Eylül'de yolsuzluk ve rüÅŸvet soruÅŸturmasında aralarında CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın oÄŸlu Bilal ErdoÄŸan'ın da bulunduÄŸu 96 kiÅŸi hakkında takipsizlik kararı verdiÄŸini, bu kiÅŸileri soruÅŸturanların da "darbe yapmaya çalıştıklarının" söylendiÄŸini hatırlatmış.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.