12 Ekim'de gerçekleÅŸecek HSYK seçimlerinde yargının atama, terfi, soruÅŸturma, inceleme kararlarını alan Hakim Savcılar Yüksek Kuruluna 7'si adli ve 3'ü idari yargıdan olmak üzere 10 üye seçilecek. 22 üyelik kurulun 4 üyesini ise yeni seçilen CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan atayacak. 3 üye Yargıtay'dan, 2 üye Danıştay'dan 1 üye ise Adalet Akademisi'nden gelecek. DoÄŸal üye olan Adalet Bakanı ve MüsteÅŸarı ile birlikte 22 kiÅŸilik kurul oluÅŸmuÅŸ olacak. Kurul 15 kiÅŸiyle toplanıp, 12 kiÅŸiyle karar alabilecek. 

Yaklaşık 12 bin hakim ve savcının oy kullanacağı seçimler için meslek örgütlerinin desteklediÄŸi adaylar ve bağımsız adaylar çıkabilecek. Al Jazeera'nin görüÅŸtüÄŸü yargıdaki 3 büyük meslek örgütü, son durumu deÄŸerlendirdi. Buna göre meslek örgütleri dışında seçimler için en kritik oylar, sayısı tam olarak bilinmese de Cemaat etkisindeki yargı mensuplarının oyları olacak.

Kazanmaya en yakın grup biziz

Yargı içindeki meslek örgütlerinden YARSAV 2010 öncesinde BaÅŸkanı Ömer Faruk EminaÄŸaoÄŸlu ve Emine Ülker Tarhan'ın Ergenekon ve Balyoz davalarında hukusuzluk yapıldığı iddiasıyla sert çıkışlarıyla gündeme gelmiÅŸti. YARSAV, HSYK'nın yapısını deÄŸiÅŸtiren 2010 referandumu için "hayır" oyu istemiÅŸ ve hükümetin listesiyle HSYK seçimlerine gidilmesinin yargıya müdahale olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Al Jazeera’ye HSYK seçimlerini deÄŸerlendiren YARSAV'ın bugünkü BaÅŸkanı Murat Arslan, YARSAV’ın 1700 üyesinin olduÄŸunu ve 3500 civarında oy potansiyelini tahmin ettiklerini söyledi. “Åžu an kazanmaya en yakın grup biziz” diyen Arslan, Cemaatin yargıda 3000 oy potansiyeli olduÄŸunu, 

Al Jazeera - Osman Baytürk
YARSAV BaÅŸkanı Murat Arslan: "Seçimi kazanmaya en yakın grup biziz"
Yargıda Birlik Platformu’nun da yine 3000 civarında oyu olduÄŸunu belirtti. Bunlar dışında 3000 civarında oyun ise ortada bir kesim olduÄŸuna dikkat çeken Arslan, bu kesimin oylarını almak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Yargıda Birlik: Biz kazanırız

Hükümetin desteklediÄŸi ve çeÅŸitli kesimlerin de HSYK seçimleri için bir araya geldiÄŸi Yargıda Birlik Platformu da seçimler için adaylarını açıkladı. HSYK seçim çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Platform kaynaklarına göre HSYK seçimlerinde, her kesimden destekle Yargıda Birlik Platformu kazanacak. HSYK seçimleri için oy kullanacak hakim ve savcıların yarısından fazlasının oyunu alacaklarını belirten platform kaynakları, Cemaatin yargıda 2500 oy potansiyeli olduÄŸunu, YARSAV’ın ise 1500 oyunun olduÄŸunu belirtti.

Demokrat Yargı: Cemaat etkisi 5 bin

A.A ArÅŸiv
Orhan Gazi Ertekin: "Cemaat etkisi 5 bin"

Referandum da "yetmez ama evet" diyen ve Osman Can'ın da içinde bulunduÄŸu liberal özgürlükçü yapısıyla bilinen Demokrat Yargı DerneÄŸi'nin EÅŸ BaÅŸkanı Orhan Gazi Ertekin, Cemaatin geçmiÅŸte Adalet Bakanlığı sayesinde stratejik yerlerde güç oluÅŸturduÄŸunu söyledi. 12 bin kiÅŸilik hakim ve savcıların içinde cemaat etkisinde 2500 ila 5000 kiÅŸi bulunduÄŸunu belirten Ertekin, hükümetin 1500, YARSAV’ın da en fazla 2000 kiÅŸiden oluÅŸtuÄŸunu belirtti. Yargı içinde milliyetçi fraksiyonların ise 2 bin kiÅŸi olduÄŸunu ifade etti. Ertekin, 4 bin kiÅŸinin ise hiçbir gruba mensup olmadığını kaydetti.