Sosyal Medya

Dünya

AB'den Rusya'ya 'geri çekil' uyarısı

Rus askerlerinin Ukrayna'ya girdiği haberlerinin ardından, dün akşam Brüksel'de toplanan AB ülkeleri liderleri Rusya'ya Ukrayna'daki geri çekilmesi için bir hafta süre tanıdı.



Liderler aksi durumda yeni yaptırımların uygulanacağını açıkladı.

Avrupa Konseyi BaÅŸkanı Herman Van Rompuy birliÄŸin acil bir ÅŸekilde daha geniÅŸ yaptırımlar üzerinde çalıştığını söyledi. "Herkes çabuk hareket etmemiz gerektiÄŸinin tam anlamıyla farkında" diyen Rompuy, yeni yaptırımların ne olacağını açıklamadı ancak önerilerin bir hafta içinde hazır olacağını söyledi.

NATO geçtiÄŸimiz günlerde 1000 Rus askerinin Ukrayna'ya girdiÄŸini söylemiÅŸ, uydu fotoÄŸrafları yayınlayarak askerlerin Rusya yanlısı ayrılılıkçılara yardım ettiklerini söylemiÅŸti.

Toplantıdan önce Ukrayna CumhurbaÅŸkanı Petro PoroÅŸenko ile görüÅŸen Avrupa Komisyonu BaÅŸkanı José Manuel Barroso iki ülke arasındaki sorunun büyümesi halinde "dönüÅŸü olmayan noktaya - savaÅŸa varılabileceÄŸini" söylemiÅŸti.

PoroÅŸenko, Ukrayna topraklarında binlerce yabancı asker ve yüzlerce Rus tankı olduÄŸunu söylerken, Rusya iddiaları reddediyor.

Liderlerden destek

Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel, yeni yaptırımlar uygulanacağını söylerken, krizin askeri bir çözümü olmadığını söyledi.

Fransa CumhurbaÅŸkanı Francois Hollande da "SavaÅŸ çıkana kadar durumun kötüleÅŸmesine izin mi vereceÄŸiz? Çünkü bugün bu riskle karşı karşıyayız. Kaybedecek zaman yok" dedi.

Bu arada ABD de AB'nin kararından memnuniyet duyduÄŸunu açıkladı.

AB ve ABD onlarca Rus yetkiliye, ayrılıkçı güçlerin komutanlarına ve Ukrayna'nın egemenliÄŸine zarar vermekle suçlanan Rus ÅŸirketlerine karşı yaptırım uyguluyor. AB geçen ay sonu da Rusya'da bazı önemli ekonomik sektörlere yönelik yaptırımlarını açıklamış, Rusya da bu karara gıda ithalatını yasaklayarak yanıt vermiÅŸti.

AB liderlerinden önce birlik üyesi 28 ülkenin dışiÅŸleri bakanları Ä°talya'nın Milano kentinde bir araya gelmiÅŸti.

Bakanlar, Rus güçlerinin "Ukrayna'daki saldırganlıklarını derin bir kaygıyla izlediklerini" bildirmiÅŸti.

Rusya Mart ayında Ukrayna'ya ait olan Kırım'ı ilhak etmiÅŸ, Batılı ülkeler bu kararı tanımamıştı.

Bölgede son olarak hükümet güçleri ayrılıkçıların baskısı sonucu iki kasabadan çekiliyor.

Bu kasabalar, Luhansk kenti ve Rusya sınırı arasındaki stratejik önemi yüksek Novosvitlivsk ve Donetsk kentine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Ilovaysk.

Ukrayna ordusunun daha güneydeki liman kenti Mariupol'daki mevzilerini ise güçlendirdiÄŸi bildiriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.