Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran'da iktidar savaşı

İran Meclisi'nde reformcu kanattan Bilim Bakanı Rıza Ferecidana muhafazakar milletvekillerinin önergesiyle bakanlıktan düşürüldü. Ferecidana, Cumhurbaşkanı Ruhani'nin en yakınındaki isimlerden biriydi.



Ferecidana hakkında verilen önerge, meclisin çarÅŸamba günkü açık oturumunda 6 saat süren tartışmaların ardından oylamaya sunuldu. Önerge, 110'a karşı 145'e oyla kabul edildi. 15 milletvekili çekimser kaldı. Bu sonucun ardından, Ferecidana meclisten güvenoyu alamadı.

Ä°ran meclisinde muhafazakar kanattan 51 milletvekili, "yönetim ÅŸeklinin ülke geleceÄŸini ve eÄŸitim sistemini tehlikeye soktuÄŸu" gerekçesiyle Bilim, AraÅŸtırma ve Teknoloji Bakanı Ferecidana hakkında güvensizlik önergesi vermiÅŸti.

Ferecidana’nın bakanlığının düÅŸürülmesine karşı çıkan milletvekilleri ise önergenin altında eski hükümet döneminde aynı bakanlıkta yapılan usulsüzlüklerin ortaya çıkma korkusunun yattığını iddia ediyor.

Eyalet gezisi programı nedeniyle ÅŸehir dışında bulunan ve meclisin oturumuna katılamayan CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, meclisteki oylama öncesi basına konuÅŸtu.

Ruhani, Ferecidana'ya desteÄŸini dile getirirken, "Åžu an mecliste güven oylamasına tabi tutulan bir bilim adamı olan bakanımın yanında olmak ve onu açıkça savunmak isterdim" dedi.

"Muhafazakarlar hakimiyeti kaybetmek istemiyor”

Reformcu kimliÄŸiyle tanınan siyasi analist ve akademisyen Sadık Zibakelam ise, gensoru önergesi ile ilgili bir yazı kaleme aldı.

Zibakelam yazısında, Bakan Ferecidana’ya yöneltilen eleÅŸtirilerin temelinde eski hükümet döneminde yapılan usulsüzlüklerin ifÅŸasının yarattığı rahatsızlıktan ziyade "muhafazakar kanatta üniversitelerin devlet kontrolünden çıkarılması rahatsızlığı" bulunduÄŸunu savundu.

Zibakelam, Ferecidana’nın eski hükümet döneminde siyasi faaliyette bulundukları gerekçesiyle eÄŸitim hakları ellerinden alınan çok sayıda öÄŸrenciye üniversiteye dönme imkanı tanımasının, "muhafazakar kanatta üniversiteler üzerindeki kontrolün kaybedilmesi ve çoÄŸunluÄŸu reformcu ideolojiye yakın üniversite öÄŸrencilerinin siyasi faaliyette bulunmalarına hak tanınması korkusu yarattığını" ifade etti. Zibakelam, bu etkenlerin usulsüz burs ifÅŸasından daha büyük etkiye sahip olduÄŸunu iddia etti.

Zibakelam’e göre Ferecidana’nın eleÅŸtiri oklarına maruz kalmasının bir diÄŸer nedenini ise üniversite rektör atamalarında deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmesi.

Ferecidana, atamaların üniversitedeki öÄŸretim görevlilerinin görüÅŸlerinin de dikkate alınarak yapılması talimatını vermiÅŸti.

Zibakelam, bu durumun, muhafazakarların eski CumhurbaÅŸkanı Ahmedinejad’ın 8 yıllık hükümeti döneminde üniversiteler üzerinde kurdukları hakimiyeti kaybetmesi anlamına geldiÄŸini ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.