Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD Endonezya'yı tehdit ediyor mu?

IŞİD militanları Irak ve Suriye'deki bazı bölgeleri ele geçirerek güçlenmesi dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülkesi Endonezya da kaygı yarattı.



Endonezyalı yetkililer ülkedeki radikallerin IŞİD'e katılmasından endiÅŸe duyuyor.

Ülkedeki birçok radikal grup yaptıkları toplantılar sonrasında adını Ä°slam Devleti olarak deÄŸiÅŸtiren ve eski adıyla Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) olarak bilinen örgüte desteklerini açıkladılar.

Bu toplantılarda birçok Endonezyalının IŞİD bayraklarını salladığı ve IŞİD leyine sloganlar attığı görüldü.

GeçtiÄŸimiz haftada Suriye'de çekildiÄŸi tahmin edilen ve Youtube'de yayınlanan bir videoda Endonezyalı bir grup genç IŞİD'e katılmaları için diÄŸer gençlere çaÄŸrıda bulunuyordu.

Endonezya uzun süredir radikal gruplara karşı mücadele yürütüyor ve bu mücadele uzmanlar tarafından genellikle baÅŸarılı olarak nitelendiriliyor.

Endonezya’da bazı radikal militan aÄŸları çökertilmeye baÅŸarıldı.

Endonezya'da radikal Ä°slamcı hareketin en önde gelen liderlerinden biri olarak gösterilen Ebubekir BeÅŸir ise 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cemaat-i Ä°slamiye (Ä°slami Cemaat) örgütünün kurucusu olarak gösterilen Ebu Bekir BeÅŸir geçen ay IŞİD'e desteÄŸini açıkladı.

Buna karşılık olarak Endonezyalı yetkililer ise IŞİD öÄŸretisini ülkede yasakladı.

Hükümet yetkilileri IŞİD propagandası yapan internet sitelerine ulaşımın engelleneceÄŸini ve çatışma altındaki OrtadoÄŸu ya da Güney Asya'ya seyahat edecek kiÅŸilerinde IŞİD'e katılmadıklarından emin olmak için gözleneceÄŸini açıkladı.

Güvenlik birimleri 30 Endonezyalının IŞİD'e katıldığını tahmin ediyor.

Suriye'de IŞİD için savaÅŸtığını iddia eden ve ülkeyi geçtiÄŸimiz günlerde döndüÄŸünü söyleyen din adamı Afif Abdul Macid vatandaÅŸlığını kaybetmekten korkmadığını söylüyor.

Macid, "EÄŸer Endonezya'da Ä°slami bir devlet ilan edemezsek baÅŸka ülkedeki Ä°slami devleti desteklemek zorundayız" diyor.

Yeni yasa beklentisi

IŞİD Endonezya'da radikal gruplarlar seslenirken ılımlı Ä°slamcı gruplar ise IŞİD'in dini öÄŸretisini reddediyor.

Endonezya Ulema Konseyi BaÅŸkanı Din Siyamsudin, IŞİD'in öÄŸretisinin Ä°slam olmadığını belirterek Endonezya'nın deÄŸerleriyle de uyuÅŸmadığını söylüyor.

Endonezyalı yetkililer Suriye ve Irak'tan dönen IŞİD militanlarının ülkede eylemler gerçekleÅŸtirmesinden endiÅŸe duyuyor.

Yetkililer IŞİD'in Endonezya'da propaganda yaparak örgütü yeni militanlar kazandırmasından kaygılandıklarını açıkladı.

Åžu an için Endonezya’da IŞİD’in propaganda yapmasını engellemek için bir yasağın bulunmadığı belirtiliyor.

Endonezya terörle mücadele biriminden Harry Purvanto da yasa deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılması gerektiÄŸini belirterek radikal öÄŸretilerin Endonezya'da yayılmasına izin veremeyeceklerini dile getiriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.