Sosyal Medya

Coğrafyamız

Dünya Rabia Günü

Mısır'ın meşru cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yapılan askeri darbenin yıl dönümünde dünyanın her yerinde çeşitli organizasyonlar düzenleniyor. Rabia Platformu tarafından Dünya Rabia Günü olarak kabul edilen 14 Ağustos'ta, dünyanın büyük başkentlerinde ve Türkiye'nin birçok ilinde yapılacak programlara çok sayıda kurum ve kuruluş destek veriyor.



Global ölçekte 500 sivil toplum ve medya kuruluÅŸunun üye olduÄŸu Rabia Platform, dünyanın her yerinden yüzbinlerce gönüllüsü aracılığıyla tüm vicdan sahiplerine seslenmek için harekete geçti.

Platformun internet sitesinde Türkçe, Ä°ngilizce ve Arapça olarak yayınlanan bildiride yaÅŸanan katliamların unutulmaması için çaÄŸrıda bulunuluyor.

'Dünya Rabia Günü' baÅŸlıklı bildiride ÅŸu satırlara yer verildi; 'KardeÅŸlerimizi 14 AÄŸustos 2013 yılında, Rabia Meydanı'nda öldürdüÄŸünüz günden bu yana tam bir yıl geçti. Bir yıldır acımız dinmedi, yaramız kanamaya devam etti. Milleti tanklarla ezen darbeci Sisi'yi Mısır'ın CumhurbaÅŸkanı ilan ettiniz. Rabia Meydanı'nda dökülen masum halkın kanına hakaret eder gibi bir de kutladınız. Bir yılda kaç masumu öldürdüÄŸünüzü, kaç masumu yaraladığınızı, kaçını zindanlara attığınızı, kaç garibanı sürgüne gönderdiÄŸinizi cesaret edip açıklayamadınız.'

Bildiride Ä°srail'in Gazze'de imza attığı katliamlarda Mısır darbecilerinin tutumunun katliamları desteklediÄŸinin altı çizilirken, 'Suriye'de, Irak'ta, DoÄŸu Türkistan'da, Afrika'da, Kuzey'de, Güneyde, DoÄŸu'da, Batı'da ölen, öldürülen biziz' cümleleriyle tüm mazlum coÄŸrafyalara dikkat çekiliyor.

BirçoÄŸu bugün gerçekleÅŸecek Rabia Platform etkinlikleri ise ÅŸöyle;

Mısırlı ve Türk hukukçularla 14 AÄŸustos saat 11'de Feshane'de basın toplantısı düzenlenecek.

Üsküdar Belediyesi himayesinde Karaköy'den hareket edecek 300 kiÅŸilik Rabia Gemisi ile bir organizasyon gerçekleÅŸtirilecek.

Yine aynı gün Ali Emiri Kültür Merkezi'nde saat 20.30'da kapalı salon toplantısı gerçekleÅŸtirilecek.

DiÄŸer yandan Rabia Platform ve Memursen öncülüÄŸünde STK'ların da katılımıyla 81 ilde aynı saatte yürüyüÅŸler düzenlenecek. YürüyüÅŸün Ä°stanbul ayağı saat 13'te Tünel-Galatasaray arasında yapılacak.

Dünden bu yana Taksim metro istasyonunda gösterimde olan 'Mazlumlar Ä°çin Sesini Yükselt' fotoÄŸraf sergisi de 16 AÄŸustos tarihlerine kadar açık olacak.

14 Ağustos 2013'te Neler Yaşandı

Genelkurmay BaÅŸkanı Abdülfettah el Sisi komutasındaki Mısır Silahlı Kuvvetlerinin 3 Temmuz 2013 tarihinde seçilmiÅŸ cumhurbaÅŸkanı Muhammed Sisi yönetimine yaptığı askeri darbenin ardından yaÅŸanan süreçte Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü raporuna göre en az bin 150 kiÅŸi sistematik biçimde öldürüldü. MeÅŸru haklarını kullanarak sivil bir ÅŸekilde darbe karşıtı gösteriler yapan halka 27 Temmuz sabahı Rabiatül Adeviyye Camii ve civar caddelerde gerçek mermilerle ateÅŸ açılması sonucu en az 200 kiÅŸi ölmüÅŸ, yüzlerce kiÅŸi yaralanmıştı. Hız kesmeden süren saldırıların en kanlı günü 14 AÄŸustos'ta ise demokrasi yanlısı göstericilere ikinci kez gerçek mermi ile saldırılmış, Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatına göre 14 AÄŸustos günü en az 2 bin kiÅŸi öldürülmüÅŸtü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.