Sosyal Medya

Dünya

Soçi'de Karabağ zirvesi

Ermenistan ve Azerbaycan askerlerinin çatıştığı Dağlık Karabağ'daki gerilimi düşürmek için araya giren Rusya Devlet Başkanı iki ülke lideriyle ayrı ayrı görüştü. Pazar günü üçlü görüşme yapılacak.



Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Soçi'deki BaÅŸkanlık Rezidansı'nda önce Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Ä°lham Aliyev’le, sonra da Ermenistan CumhurbaÅŸkanı Serj Sarkisyan'la Yukarı KarabaÄŸ sorununu görüÅŸtü.

Pazar günü Putin, Aliyev ve Sarkisyan, KarabaÄŸ sorununun çözümüne iliÅŸkin üçlü görüÅŸme gerçekleÅŸtirecek.

Ermenistan'la Azerbaycan'ın 1991-1994 yılları arasında savaÅŸtığı ve en az 30 bin kiÅŸinin öldüÄŸü DaÄŸlık KarabaÄŸ'da yeni bir savaÅŸ ihtimalinden endiÅŸe ediliyor.

Sovyetler BirliÄŸi'nin dağılma sürecinde etnik çatışmaların yaÅŸandığı ve Ermenistan tarafından iÅŸgal edilen Azerbaycan sınırları içindeki DaÄŸlık KarabaÄŸ'daki son gerilim, 31 Temmuz'da sınır hattında bir Azerbaycan askerinin Ermenistan'ın açtığı ateÅŸ sonucunda öldürülmesiyle baÅŸladı.

Sınır hattında bir haftadır ara ara devam eden çatışmalarda en az 13'ü Azeri olmak üzere toplam 18 asker öldü.

Ä°ki ülke resmen savaÅŸ halinde

Bölgedeki gerilime 20 yıldır siyasi bir çözüm bulunamazken, Ermenistan'ın desteÄŸiyle kurulan DaÄŸlık KarabaÄŸ Cumhuriyeti uluslararası toplum tarafından tanınmıyor. Ä°ki ülke, 1994'te biten savaÅŸ sonrası aralarında sadece ateÅŸkes anlaÅŸması imzaladığı için hâlâ resmen savaÅŸ halinde.

Güney Kafkasya’da 4 bin 400 kilometrekarelik bir alanı kapsayan DaÄŸlık KarabaÄŸ (Yukarı KarabaÄŸ), Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki en büyük sorun olarak yıllardır çözüm bekliyor. Bugün sadece KarabaÄŸ’da deÄŸil, çevresindeki yedi bölgede Ermenistan iÅŸgali sürüyor. KarabaÄŸ’ın çevresinde rayon olarak adlandırılan bu bölgelerde yerleÅŸim yok, sadece Ermenistan askerleri bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.