Sosyal Medya

Dünya

Yaptırımlar Türkiye'ye yarayabilir

Rusya; ABD, AB, Kanada, Norveç ve Avustralya'dan et, balık, meyve-sebze, süt ve süt ürünleri alımını bir yıllığına durdurdu. İhracatçılar, Rusya’nın Türkiye’ye öncelik vereceğini düşünüyor, domates, narenciye ve balıkta ihracat artışı bekliyorlar.



Avrupa ve ABD’nin yaptırımlarına Rusya’dan karşı hamle geldi. Rusya bir yıl boyunca, ABD, AB, Kanada, Norveç ve Avustralya'dan "sığır, domuz ve kümes hayvanı eti, balık, peynir, süt ve meyve-sebze"  ithalat yapmayacak. Rusya Tarım Bakanı ÅŸimdilik Brezilya’dan et, Yeni Zelanda’dan peynir ihracatını artıracaklarını söyledi. Henüz Türkiye için bir açıklama gelmese de ihracatçılar bunun olumlu yansımaları olacağı görüÅŸünde.

Ä°hracatçılara göre bu karar, Rusya’nın Türkiye’den daha fazla mal istemesine yol açacak.

"Meyve-sebze talebi artar, yeterli ürün de var"

Al Jazeera’ye konuÅŸan Batı Akdeniz Ä°hracatçılar BirliÄŸi BaÅŸkanı Mustafa Satıcı, Rusya’nın sebze-meyveyi en çok Türkiye’den yaptığını söylüyor ve ek talebi de rahatlıkla karşılayabileceÄŸini anlatıyor:

“Böyle bir karar ihracatı artırır. En çok ihracat yapan ülkeyiz. Bize öncelik vereceklerini düÅŸünüyoruz. Türkiye’de 45 milyon ton yaÅŸ sebze meyve üretimi yapıyoruz. Avrupa’da birinci, dünyada beÅŸinciyiz. Bizim üretim miktarlarına bakınca, talebin 1,5-2 kat artması burada da fiyatları manipüle etmez çünkü yeterli üretim var.”

Satıcı Türkiye’nin yaÅŸ meyve-sebzede en çok domates, narenciye ve üzüm ihraç ettiÄŸini söylüyor. Türkiye’nin Rusya pazarındaki rakipleri Ä°spanya, Ä°talya ve Hollanda gibi AB ülkeleri. Bu ülkelerden ithalat yapılmaması Türk ihracatçısının elini güçlendirebilir.

"Karar olumlu yansır ama sonuçlar bekleyip görmeli"

Ä°stanbul YaÅŸ-Sebze Ä°hracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Latif Ünal da bu karardan Türkiye’nin olumlu etkileneceÄŸini düÅŸünüyor ancak yine de temkinli olmakta yarar var:

“Bu, Türkiye için bir fırsat olabilir ancak tüketimi kontrol altına alıp daha az ithalat da yapabilirler. AB’deki üreticiler de siyasilere baskı yapacaktır, belirli tavizler vererek anlaÅŸabilirler. Ne olacağını görmek için biraz beklemek gerek. Ellerimizi ovuÅŸturup, fırsat bizimdir diyip yüksek fiyatla mal satmak bize zarar verir."

Balık ve tavukta ihracat %50 artar 

Ä°hracatçılar yaÅŸ-meyve sebzenin yanı sıra balık ve tavukta ciddi oranda ihracat artışı bekliyor. Al Jazeera’ye konuÅŸan Ege Ä°hracatçı Birlikleri Su Ürünleri ve Hayvancılık Ä°hracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Sinan Kızıltan'a göre bu alanda yüzde 50 artış olur:

“Balıkta çipura, levrek ve alabalıkta ihracatta baÅŸarılıyız.Özellikle kanatlı hayvan konusunda da çalışmalarımızı artırdık. ABD öenmli bir rakipti, ÅŸimdi oradan ithalata yasak geldi.Bu ürünlerin ihracatında da hızlı bir artış bekliyoruz.”

Rusya, 2013 yılında Türkiye’nin en büyük dördüncü ihracat pazarı oldu. Siyasi gerilim nedeniyle bu yılın ilk yedi ayında ihracat yüzde 12 düÅŸmüÅŸtü.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.