Sosyal Medya

Coğrafyamız

Barzani'den peşmergeye 'saldır' emri

Kuzey Irak Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani, peşmergelere IŞİD'e saldırı emri verdiğini açıkladı, “Düşmanlarımıza öldürücü darbeleri indirmek için saldıracağız" dedi.



Barzani, yaptığı yazılı açıklamada, "PeÅŸmerge komutanlarına, Kürdistan halkının düÅŸmanlarına karşı savaÅŸması emrini verdik"  ifadesini kullandı.

Çatışmaların yaÅŸandığı bölgedeki durum hakkında da bilgi veren Barzani, sabah saatlerinden itibaren 'teröristlere' yönelik operasyona baÅŸlayan peÅŸmergelerin, sürekli ilerlediÄŸini aktardı.

Musul'un IŞİD'in eline geçmesinin ardından Kürt bölgesinin yalnızca kendini savunma pozisyonunda kaldığını hatırlatan Barzani, "Ancak teröristler, bize savaşı dayattı. Kürdistan'a saldırı düzenlediler ve son birkaç gün içinde üzüntü verici hadiselerin yaÅŸanmasına neden oldular. Bu yüzden peÅŸmergenin savunma pozisyonunu terk etmesi yönünde karar aldık. PeÅŸmergelere son nefeslerine kadar savaÅŸmaları emrini verdik" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Barzani, Zumer, Sincar ve çevre bölgelerinde Ezidi Kürtlerin başına gelen olayların büyük üzüntü verici olduÄŸunu dile getirerek, ÅŸunları kaydetti:

"Kürdistan toprağının tek karışını dahi düÅŸmanlara terk etmeyeceÄŸiz. Åžengal'deki Ezidi kardeÅŸlerimizi ve bacılarımızı gözümüz gibi koruyacağız. Onları tek tek korumak boynumuzun borcudur. Teröristlerin hedefindeki Åžengal (Sincar) Dağı da onur ve direniÅŸle ayakta kalacaktır"

'Dünyanın sorunu'

Terörle mücadelelerinde yalnız bırakıldıklarına deÄŸinen Barzani, "dünyanın sorunu" olarak nitelendirdiÄŸi "terörle mücadele" için uluslararası bir çaba ve giriÅŸimin gerektiÄŸini vurguladı.

Kürt bölgesinin, yıllarca ‘terörist’ saldırıların hedefi olduÄŸuna iÅŸaret eden Barzani, "Üzülerek belirtmek lazım ki bu mücadelemizde yalnızdık. Hiç kimse, Kürdistan halkına yardım etmedi. Kürtlerin, terörizme karşı kendini koruması için hiçbir destek görmedik. Terörle savaÅŸta sırtımızı Kürdistan halkına ve peÅŸmerge güçlerine dayadık. Her zaman özgürlüÄŸü amaç edinen bir çizgide olduk. Bunun yanında birlikte yaÅŸama kültürünü hayata geçirdik. Kürdistan'ın affedici siyasetini uygulamada tuttuk. Ä°ÅŸte bizi baÅŸarıya götüren ve düÅŸmanlarımıza karşı zafer kazandıran güçlü noktamız da budur" ifadelerini kullandı.

Açıklamasının sonunda Kürt halkından ulusal birliÄŸi ve milli dayanışmayı korumasını isteyen Barzani, halk olarak kahraman peÅŸmergeyle gurur duyduklarını, baÅŸlarının dik olduÄŸunu ifade etti.

IŞİD'in saldırıları sonucu bölgeden binlerce insan evlerini terkederek, Kürt bölgesine sığınmıştı.

Musul’u ele geçirdikten sonra Irak’ın içlerine doÄŸru sokulan IŞİD, Kürt yönetiminin kontrolündeki stratejik ilçe Sincar’a girdi. PeÅŸmergenin çekilmesinin ardından Sincar’dan 290 bin kiÅŸi kaçtı.

6 bin yıllık medeniyet tarihi bulunan kasabadaki Kürtçe konuÅŸan Ezidiler de kutsal türbelerini bırakıp kaçmak zorunda kaldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.