Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

'164 kriptolu telefondan 80'i dinlendi'

Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 164 kriptolu telefondan 80’inin dinlendiği söyledi. Işık, dinlemeler için işin içinde TÜBİTAK, savcı, polis ve TIB'in olması gerektiğini söyledi.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBÄ°TAK’ın düzenlediÄŸi iftar yemeÄŸine katıldı.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Işık, yasa dışı dinlemelerle ilgili olarak, Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı’ndaki (TÄ°B) bilgilerin silinmesi sebebiyle toplam dinleme sayısının tespit edilemediÄŸini söyledi.

Işık, bugüne kadar Türkiye’deki 164 kriptolu telefondan 80’inin dinlendiÄŸinin tespit ettiklerini açıkladı. 80 kiÅŸinin arasında BaÅŸbakan’dan Genelkurmay BaÅŸkanı’na kadar birçok önemli ismin olduÄŸunu söyleyen Işık, CumhurbaÅŸkanı’nın numarasının dinlenenler arasında olmadığını ifade etti.

Bakan Işık, TÄ°B’in tek başına dinleme yapamayacağını, dinleme için savcı, polis ve TÜBÄ°TAK’ın da gerekli olduÄŸunu söyledi:

"TÄ°B tek başına dinleme yapamaz. Kriptoyu dinlemek için iÅŸin içinde onu yazanında olması gerekir. BaÅŸbakanımızın konuÅŸması internete düÅŸen ses kayıtlarına yansımıştı. Kriptolu telefonların kayıtları yayınlandı. Biz kriptolu telefonların dinlendiÄŸine karar verdik. Nasıl dinlendiÄŸine odaklandık. ArkadaÅŸlar uzun bir çalışma yaptılar. Sistemin güvenliÄŸini inceledik. Güvenlik açıkları tespit ettik. Donanımına baktık. TÄ°B'de dinleme kayıtlarının silindiÄŸine dair haberler çıktı. TÜBÄ°TAK incelemesinde bilgi kırıntılarından inceleme yapıldı. 80 tane kriptolu telefonun dinlendiÄŸini tespit ettik. Uçlar nereye gidiyor diye araÅŸtırdık. Servis edilmesi için uç verilmesi lazım. TÄ°B'de çok fazla ÅŸey silinmiÅŸ karartılmış. TÄ°B'de baskın yapıldığında tüm bilgisayarların imajları alınmıştı. Kim nasıl dinledi. Uçlar nereye verildi. Savcılık bunu araÅŸtıracaktır"

“Dinlemeye karşı neler yapılıyor?” sorusunu Bakan Işık ÅŸu ÅŸekilde yanıtladı:

"TÜBÄ°TAK'ta kriptolu telefonla çalışan ekibi uzaklaÅŸtırdık. Çok daha güvenlikli bir kriptolu kurgunun yapılması için çalışıyoruz. Yılbaşına kadar yeni kriptolu telefonları devlet büyüklerinin kullanımına sunacağız. Genelkurmay'ın da telefonlarının dinlendiÄŸini tespit ettik. Askeri yetkililerin kullandığı kriptolu telefonların IMEI numaralarını tespit ettik."


Işık ayrıca yeni yazılımlarla kırılmayacak kriptolu telefonları üreteceklerini açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Emniyet’e yapılan operasyonlar sonrası gerçekleÅŸen gözaltılarda, dinlemelerle edinilen bilgilerin nereye servis edildiÄŸinin henüz belirlenmediÄŸini söyledi. Işık, bu bilgilerin savcılık soruÅŸturması sonrası ortaya çıkacağını belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.