Sosyal Medya

Coğrafyamız

Gazze'de yapılan soykırımdır

Filistin Başbakanı Rami Hamdallah İsrail’in Gazze’de 6. gününe giren saldırıları için soykırım ifadesini kullandı. Filistin Devlet Başkanı Abbas da BM’den Filistin topraklarının ‘uluslararası koruma’ altına alınmasını istedi.



Ramallah’ta Anadolu Ajansı’na konuÅŸan Hamdallah, dünyanın Filistin konusunda çifte standart uyguladığını savunurken, "Ä°srail'in Gazze'ye düzenlediÄŸi hava saldırılarında, binlerce evden bazıları tamamen bazıları da kısmen yıkıldı. Bu bir soykırımdır. Uluslararası toplumu müdahale ederek bu saldırıları durdurmaya çağırıyoruz. Uluslararası topluluk, daha önce Kosova’da, Darfur’da çatışmalara müdahil oldular. Ancak Filistin halkı, 47 yıldır iÅŸgal altında kurban vermeye devam ediyor"  dedi.

Hamdallah, "Kara operasyonu olacak mı" sorusuna, "Åžu anda tehdit ediyorlar, umarız uluslararası topluluk bu kara operasyonunu önler" cevabını verdi.
GeliÅŸmeleri masaya yatırmak ve ikili istiÅŸarelerde bulunmak üzere Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmut Abbas’ın gelecek hafta perÅŸembe günü Türkiye’ye gideceÄŸi bilgisini verdi.

Abbas Filistin için uluslararası koruma talep etti

Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmut Abbas da BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a ulaÅŸtırılmak üzere bir mektup yazdı. Abbas, Gazze’nin Ä°srail’in saldırılarına karşı korunması için uluslararası toplumu göreve çağırdı. Filistin BaÅŸkanlığı’nın açıklamasına göre Abbas BM’den Ä°srail iÅŸgali altındaki Filistin’i, Ä°srail ÅŸiddetinden koruyacak uluslararası bir sistem kurulmasını ve ardından yasal bir komitenin oluÅŸturulmasını talep etti.

Kerry: AteÅŸkes için arabulucuÄŸa hazırız

ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry de Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu’yu arayıp, Gazze’de ateÅŸkes için arabuluculuk yapmaya hazır olduÄŸunu  iletti. 
Ancak Ä°srail’in saÄŸcı BaÅŸbakanı Netanyahu ‘hiçbir uluslarası baskının Gazze’ye saldırıları durduramayacağını’ söylüyor. 

Netanyahu, ufukta ateÅŸkesin olmadığını söylerken, “Hamas’ı artan bir güçle vuracağız. Operasyonun ne zaman biteceÄŸini bilmiyoruz” dedi.

Amerikan CBS televizyonuna konuÅŸan Ä°srail lideri, “Kazara neden olduÄŸumuz tüm sivil kayıplarında Hamas’ın sorumluluÄŸu var. Sivil kayıplar için üzgünüz” dedi.
DışiÅŸleri Bakanı Avigdor Lieberman Gazze’nin karadan iÅŸgaliyle iligli kararın bugün verilebileceÄŸini açıkladı.

'166 ölü, 1120 yaralı'

Uluslararası toplum ÅŸimdilik bombardımanlar karşılığında Ä°srail’e roket fırlattığı için Hamas’ı kınayıp, Ä°srail’e ciddi uyarıları yapmaktan kaçınırken Gazze’deki durum giderek ağırlaşıyor. 
Diplomatik çabalar yoÄŸunlaÅŸsa da Ä°srail’in altı gündür süren bombardımanlarında Gazze’de ölenlerin sayısı 166’ya çıktı. 1120 kiÅŸi de yaralandı.

Gazze’ye 6 günlük saldırılarda en çok kayıp cumartesi günü verildi. Cumartesi 18’i aynı evden olmak üzere 56 kiÅŸi hayatını kaybetti. 18 kiÅŸinin öldüÄŸü evin bombalanışını anlatan Muhammed Ebu AyÅŸe gördüklerini “Felaketti. Civardaki tüm evler sallandı” ifadeleriyle aktardı.

'35 çocuk, 26 kadın öldü'

Filistin Ä°nsan Hakları Merkezi’ne göre ölenlerden 130’dan fazlasının sivil. Kurbanlar arasında 35 çocuk ve 26 kadın bulunuyor. Merkez 147 evin de tamamen yıkıldığını, yüzlercesinin de kullanılamaz hale geldiÄŸini belirtti.

Ä°srail tarafında ise can kaybı yok. 8 Temmuz’dan beri Gazze’den Ä°srail tarafına 690 füze fırlatıldı. Ä°srail’in ABD destekli Demir Kubbe hava savunma sistemi bu füzelerden 150’den fazlasını imha etti.

'İsrail askeri Gazze topraklarına girdi'

Gece yarısından sonra saldırıların başından beri Ä°srail askerleri ilk kez Gazze topraklarına girdi.Filistin radyolarına göre Ä°srail komandolarıyla Hamas üyeleri arasında çatışma yaÅŸandı.
Hemen ardından Ä°srail ordusu kuzeydeki Beyt Lahya ve çevresinde oturanlara bir mesaj göndererek evlerini terk etmelerini istedi.

'Gazzeliler BM okullarına sığınıyor'

Binlerce Filistinli evlerini terkederken, Samar El Atar mesajın ardından çatışma sesleri duyduÄŸunu anlatırken “Gece yarısıydı. Çocukları topladım. Çok korkmuÅŸlardı” dedi.
Kuzeyden kaçanlarsa BM’nin Filistinli mülteciler için kurduÄŸu okullara sığındı.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’ndan Robert Turner ÅŸu ana kadar 4 bin Filistinlinin BM okullarına sığındığını açıklarken, “Her dakika yeni insanlar geliyor. ÇoÄŸu kuzeyden kaçıyorlar” dedi. Turner, bu okullarda toplam 35 bin kiÅŸiyi ağırlama kapasitelerinin bulunduÄŸunu ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.