Sosyal Medya

Dünya

ABD Kürt ve Sünni liderlerle görüştü

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Kürt Yönetimi Başkanı Barzani ve Sünni lider Nuceyfi ile telefonda görüştü. Barzani, Biden'a 'yeni hükümetin kurulma sürecinin Irak'taki mevcut jeo-politik gerçekler göz önüne alınarak ilerletilmesi gerektiğini' söyledi.



Beyaz Saray ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) BaÅŸkanlık Resmi sitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Biden telefon görüÅŸmesinde Irak'taki mevcut krizden çıkış için yeni Irak Hükümeti'nin kurulmasının önemine vurgu yaptı.

Bölgesel Yönetim'in BaÅŸkanı Mesud Barzani ise yeni hükümetin kurulma sürecinin Irak'taki mevcut jeo-politik gerçekler gözönüne alınarak ilerletilmesi gerektiÄŸini, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin mevcut sınırların korunması için kan verdiÄŸini söyledi.

Biden, görüÅŸmede ayrıca Barzani'ye 10 Haziran'da IŞİD'in Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'e ele geçirmesi ile baÅŸlayan krizden bu yana Bölgesel Yönetim'in sınırlarını korumak için hayatını kaybeden peÅŸmergelerin ailelerine baÅŸsaÄŸlığı dilediÄŸini söyledi. 

Kürt Yönetimi'nden yapılan resmi açıklamaya göre Biden ve Barzani, ABD-Irak ve ABD-IKYB iliÅŸkileri ile ilgili de konuÅŸuldu. Bu kapsamdaki konuÅŸmalarda "ABD ve IKYB kilit konulara vurgu yapıldı ve teröre karşı ortak mücadele, yeni Irak'ın ilkelerinin belirlenmesi, demokrasi, federalizm ve Anyasaya'ya baÄŸlılık konularına yoÄŸunlaşıldı".  

Biden, Nuceyfi görüÅŸmesi

Beyaz Saray, Biden’ın, Irak Meclisi’nin eski BaÅŸkanı Sünni lider Usama Nuceyfi ile de bir görüÅŸme yaptığını duyurdu.

Biden görüÅŸmede,  ABD’nin, tüm Iraklılar için tehdit olan IŞİD'in izole edilmesi ve baÅŸarısızlığa uÄŸratılması için Irak'ın yanında olduÄŸunu söyledi.  

Biden’ın ayrıca Nuceyfi’nin Irak’ta "yeni hükümetin oluÅŸturulması sürecinin hızlanması ve süreçte ilerleme saÄŸlanması için yeni dönem meclis baÅŸkanlığı adaylığından çekilerek gösterdiÄŸi vatanseverliÄŸi" övdü.

Beyaz Saray açıklamasında, Biden ve Nuceyfi’nin, ülkede geniÅŸ kesimlerce kabul gören yeni bir hükümetin oluÅŸturulması için tüm siyasi unsurların çalışması gerektiÄŸinde mutabık kaldıkları ifade edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.