Sosyal Medya

Coğrafyamız

Artık kendi mezarları olacak

Bosna'da 1995'te gerçekleşen Srebrenitsa Soykırımı'nın kurbanlarından kimlikleri belirlenen 175 kişinin cenazeleri Saraybosna'ya gönderildi. Cenazeler, katliamın yıldönümü olan 11 Temmuz'da anıt mezara defnedilecek.



Bosna Savaşı sırasında Sırp askerlerinin gerçekleÅŸtirdiÄŸi soykırımın üzerinden 19 yıl geçti, ancak zaman içinde ortaya çıkan toplu mezarların sonu gelmedi. 

Bosnalılar her yıl olduÄŸu gibi bu yıl da, son olarak toplu mezarlardan çıkarılan ve kimlikleri tespit edilen kurbanları soykırımın yıldönümünde, Srebranitsa yakınındaki Potoçari'de bulunan anıt mezarda topraÄŸa verecek. 

DNA tespitlerinin yapıldığı Visoko kentinden yola çıkan 175 kurbana ait tabutları taşıyan konvoy, baÅŸkent Saraybosna'ya ulaÅŸtı. Konvoyun MareÅŸal Tito Bulvarı'ndan geçiÅŸi sırasında binlerce Bosnalı gözyaşı döktü. 

Bosna Hersek CumhurbaÅŸkanlığı binası önüne gelen konvoyu, Bosna Hersek Üçlü Devlet BaÅŸkanlığı Konseyi'nin Hırvat üyesi Jelyko KomÅŸiç ile Bosna Hersek Reis-ul Ulema Yardımcısı Husein Smayiç'in yanı sıra çok sayıda bakan, milletvekili, belediye baÅŸkanı ve vatandaÅŸ selamladı.

Konvoy, duaların okunması ve saygı duruÅŸundan bulunulmasının ardından CumhurbaÅŸkanlığı önünden ayrılarak, Bosna savaşı sırasında Saraybosna'da hayatını kaybeden çocuklar için yaptırılan anıt ile 1994 yılında 68 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi Markale pazar yerinin bulunduÄŸu güzergahı takip ederek, 11 Temmuz'da toplu cenaze töreninin düzenleneceÄŸi Potoçari'ye hareket etti.

En küçüÄŸü 14 yaşındaydı

Potoçari'deki mezarlığa bu yıl defnedilecek 175 kurbanın en küçüÄŸü öldürüldüÄŸünde 14 yaşında olan Senad Beganoviç, en yaÅŸlısı ise 79 yaşındaki Hurem Begoviç olacak.

Senad Beganoviç'in yanı sıra öldürüldüklerinde 18 yaşından küçük 14 kurban daha cuma günü topraÄŸa verilecek.

Smayloviç ayrıca, anıt mezara defnedilecekler arasında öldürüldüklerinde yaÅŸları 60'ın üstünde olan 13 kurbanın daha bulunduÄŸunu kaydetti.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı da cuma günkü törenin ardından 6 bin 241'e yükselecek.

8 bin Müslüman öldürüldü

Srebrenitsa'da gerçekleÅŸen soykırım, Avrupa'nın Ä°kinci Dünya Savaşı'ndan sonra gördüÄŸü en büyük kıyım olarak kayıtlara geçti.

Soykırımda, BirleÅŸmiÅŸ Milletlere (BM) baÄŸlı Hollandalı barış gücü askerlerinin koruması altındaki 8 bin Bosnalı Müslüman erkek Sırplar tarafından öldürülmüÅŸ, toplu mezarlara gömülmüÅŸtü.

Srebrenitsa etrafında günümüze kadar açılan 36 toplu mezardan yaklaşık 6 bin kiÅŸinin kemikleri çıkarıldı.

Yaklaşık 1800'den fazla kişinin kayıp sayıldığı Srebrenitsa'da, kurbanların kemiklerinin aranması ve kimlik tespitleri devam ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.