Sosyal Medya

Dünya

İsrail operasyon isimlerini Tevrat metinlerinden seçiyor

Gazze Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Ebu Amir, açıklama yaptı.



Ä°srail'in Filistinlilere yönelik operasyon isimlerinin askerleri motive etmek amacıyla Tevrat'tan seçildiÄŸi ve dini mesajlar taşıdığı belirtildi. 

“Dökme KurÅŸun", "Sıcak Kış", "Bulut Sütunu", "Yaz YaÄŸmuru", "Sonbahar Bulutları" ve son olarak da kaçırıldığı iddia edilen kayıp 3 Yahudi yerleÅŸimcinin bulunması için Ä°srail tarafından sürdürülen "KardeÅŸlerin Eve DönüÅŸü" operasyonu ÅŸeklinde verilen adların geliÅŸigüzel konulmadığı ifade ediliyor. 

Gazze'deki El-Umme Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Adnan Ebu Amir, Ä°srail ordusunda "Maneviyat Dairesi" veya "Psikolojik SavaÅŸ Dairesi" adlı bölümlerin bulunduÄŸunu vurgulayarak, bu dairelerin görevlerinden birinin, düzenlenecek operasyonlara isim vermek olduÄŸunu söyledi. 

Ä°srail'in Filistinlilere yönelik operasyonlarında belirlediÄŸi isimlerin, dini ve siyasi mesajlar taşıdığına ve Tevrat metinlerinden seçildiÄŸine dikkati çeken Ebu Amir, "Ä°srail ordusunda askeri operasyonlar düzenleyen birimler, dini vizyondan yardım almaya baÅŸladı. Operasyon isimleri Tevrat metinlerinden seçiliyor. Tevrat ya da Talmud'dan alınan dini içerikli isimler, askerleri ilahi bir görevi ifa ettikleri yönünde ikna etmiÅŸ oluyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

KARDEÅžLERÄ°N EVE DÖNÜŞܠ

Ebu Amir, son olarak kayıp 3 Yahudi gencin bulunması için yürütülen operasyona "KardeÅŸlerin Eve DönüÅŸü" isminin verilmesinin dini ve siyasi boyutu olduÄŸunu kaydederek, " Operasyon isimleri, dini argümanlarla Ä°srail askerlerini motive etme, Filistinlileri ise korkutma üzerine inÅŸa ediliyor." dedi. 

"Gece gündüz ilerlemeleri için, RAB gündüzün bir bulut sütunu içinde yol göstererek, geceleyin bir ateÅŸ sütunu içinde ışık vererek onlara öncülük ediyordu" mealinde Tevrat'ta yer alan ifadelere iÅŸaret eden Ebu Amr, "Kasım 2012'de Gazze'ye yönelik saldırıya Bulut Sütunu ismi verilmiÅŸti. Bu ifade, Mısır'da Firavun'dan kaçan Yahudilere, Allah'ın düz yola doÄŸru gitmelerine izin verdiÄŸi ÅŸeklinde yorumlanıyor. Ancak Allah, yollarını kaybetmemeleri için onları yönlendirdi. Kenan bölgesine ulaÅŸana kadar bulutların onları eÅŸlik ettiÄŸi, isyan veya hoÅŸnutsuzluk anlarında bile onları bir an olsun yalnız bırakmadığı yönünde tefsir ediliyor" diye konuÅŸtu.  

"ASKERLERÄ° HAREKETE GEÇÄ°RMEYÄ° HEDEFLÄ°YORLAR"

Ä°srail uzmanı Antoine Åžalhat ise operasyon adlarının masum birer isimden ibaret olmadığını bunların titiz bir araÅŸtırma sonucu seçildiÄŸini belirten Åžalhat, "Her operasyon özel olarak isimlendiriliyor, hepsi de güncel vizyona hizmeti hedefliyor. Ä°simlendirmelerin çoÄŸu Tevrat metinlerine dayalı. Din faktörü, ordunun Filistinliler aleyhinde düzenlediÄŸi operasyonlarda önemli bir etken, dolayısıyla operasyon isimleriyle askerleri harekete geçirmeyi hedefliyorlar. Askerler, Talmud'a dayalı dini fikre hizmet ettiÄŸini düÅŸündükleri için katliam yaparken kadın, çocuk ayırt etmiyor" ifadelerini kullandı.

Ä°srail'in Filistinlilere yönelik düzenlediÄŸi baÅŸlıca operasyonlar ise ÅŸöyle:  

"SAVUNMA KALKANI"

Ä°srail tarafından Filistinlilere yönelik Nisan 2002'de düzenlenen bu operasyonda 29 Ä°srail askeri ölürken, 200'den fazla Filistinli hayatını kaybetmiÅŸti. Yaklaşık 5 bin Filistinlinin esir alındığı operasyon, Ä°srail'in Haziran 1967'den bu yana Batı Åžeria'da düzenlediÄŸi saldırıların en kanlıları arasında sayılıyor.

"YAZ YAÄžMURU"

Filistin direniÅŸ gruplarının 25 Haziran 2006'da Ä°srail askeri Gilad Åžalit'i esir alınmasının ardından 2 gün sonra Ä°srail, Gazze'ye yönelik baÅŸlattığı operasyona "Yaz YaÄŸmuru" adını vermiÅŸti. Hamas, 19 Ekim 2011'de, 5 yıl tutuklu olarak elinde tuttuÄŸu Åžalit’e karşılık, Ä°srail hapishanelerindeki binlerce tutuklunun arasından bin 27'sinin serbest bırakılmasını saÄŸlamıştı.

"SONBAHAR BULUTLARI"  

Ä°srail'in Gazze'ye düzenlediÄŸi söz konusu askeri operasyonda 78 Filistinli hayatını kaybetmiÅŸti. Kasım 2006'da düzenlenen Sonbahar Bulutları operasyonunda aynı aileden 18 kiÅŸinin ölümü dünya gündeminde yer almıştı.

"SICAK KIÅž"

Filistinli direniÅŸ gruplarının füzelerini engellemek gerekçesiyle 2007-2008'de düzenlenen operasyonda 120 Filistinli hayatını kaybederken, 350'den fazla kiÅŸi yaralanmıştı. Uzun süren çatışmalar sırasında Ä°srail, operasyonları "Evden Eve SavaÅŸ", "Borcun Ödenmesi", "Azı DiÅŸinin Çekilmesi" ÅŸeklinde isimlendirmiÅŸti. 

"DÖKME KURÅžUN OPERASYONU"

Ä°srail, 27 Aralık 2008'de baÅŸlattığı ve 18 Ocak 2009'da sona eren operasyonu, "Dökme KurÅŸun" olarak adlandırmıştı. Operasyonda binlerce kiÅŸi ölmüÅŸ ve yaralanmıştı. Operasyon sırasında Gazze'de yerleÅŸim birimleri harap olurken, bölgenin altyapısı büyük ölçüde zarar gördü.

"BULUT OPERASYONU"

Kasım 2012'de 8 gün devam eden bu operasyonda ise onlarca kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸ ve yaralanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.