Sosyal Medya

YaÅŸam

Daha az Öcalan daha az Kürtçe

Halkların Demokratik Partisi’nin yeni yönetimini belirlediği kongrede Türkiyelileşme çabası dikkat çekti. Partinin sadece Kürtlerin partisi olarak anılması istenmediği için salona Öcalan posteri asılmadı, toplantıda Kürtçe konuşanların sayısı da çok daha azdı.



Onlarca bileÅŸeni ve bazı sol grupların yanısıra Barış ve Demokrasi Partisi’nin de katılımı ile yoluna devam eden Halkların Demokratik Partisi (HDP), yeni yönetimini belirlemek üzere kongreye gitti.

Abdullah Öcalan’ın TürkiyelileÅŸme projesinin bir parçası olarak hayata geçen HDP’nin, DEP ile baÅŸlayıp son olarak BDP ile devam eden Kürt siyasi çizgisinin mirasını taşıyan 7 siyasi partiden, en azından baÅŸlangıçta farklı bir yolda yürüyeceÄŸi, önceki partilerin kongrelerini de takip edenler için göze çarpan ilk unsurdu.

Salonun dört bir yanı, tıpkı partinin amacı gibi “Türkiye’yi kucaklama” odaklı sloganlarla doluydu.

Salona asılan en büyük pankart, “Demokratik Cumhuriyet, Ortak Vatan, Demokratik Ulus” oldu. Bunun yanısıra Soma’daki maden kazasının ardından iÅŸçi haklarına parti tüzüÄŸünde daha geniÅŸ yer ayırmayı hedeflediÄŸi açıklanan parti, “Sosyal güvence, sendika, grev her emekçinin yasal hakkıdır” yazan pankartları da salona asmayı ihmal etmedi. Ayrıca, “Soma, kaza deÄŸil katliam. Unutturmayacağız” yazan bir postere de yer verildi.

[FotoÄŸraf: Osman Baytürk/AJT]

Kongrenin baÅŸlayacağı saatlerde salondaki bayrak hassasiyeti de dikkat çeken bir nokta oldu. Lice’de Türk bayrağının indirilmesinin yarattığı tartışmaların da etkisiyle bayrak asılırken görevliler ‘hassasiyet’ uyarısı yaptı. “Türkiye Cumhuriyeti bayrağını asmak yasal bir zorunluluktur. Bu konuda duyarlı olmanızı rica ediyoruz” uyarısı, üst üste iki defa yapıldı.

Daha az Öcalan daha az Kürtçe

Salonda yokluÄŸu dikkat çeken ise Abdullah Öcalan posterleri oldu. Son BDP kongresinde salonda dev bir Öcalan posteri asılmıştı. HDP Kongresinde ise tek bir poster dahi asılmadı. Bir diÄŸer farklılık ise Kürtçenin daha az kullanılması oldu. Ülke dışından gelen yabancı konuklar dışında kongrede Kürtçe konuÅŸan olmadı.

Kongrede eksikliÄŸi hissedilen bir diÄŸer unsur ise coÅŸku oldu. Salonda daha önce yapılan BDP, DTP kongrelerine oranla çok daha az slogan atıldı, daha az halay çekildi. PKK marşı çalınmadan önce yapılan saygı duruÅŸuna çaÄŸrı da her zaman ki gibi sadece ‘devrim ÅŸehitleri’ için deÄŸil Gezi olaylarında ve Soma’daki maden kazasında hayatını kaybedenler için de yapıldı.

PM’de de Öcalan adı yok

Daha önce BDP’nin parti meclisinde yer alan  Abdullah Öcalan’ın kardeÅŸi Mehmet Öcalan, HDP’nin Parti Meclisi’ne girmedi. Listede dengeli bir tutum izlendiÄŸi, HDP’nin diÄŸer bileÅŸenlerinin de Parti Meclisi’nde yer almasına özen gösterildiÄŸi görüldü. Yavuz Önen, Erol KatırcıoÄŸlu, Salman Kaya, Karabet Paylan, Gencay Gürsoy gibi hem sol hem de HDP’nin kısa mazisinden isimler listeye girdi. BDP geleneÄŸinden gelen Pervin Buldan, Filiz Koçali, Meral Danış BeÅŸtaÅŸ gibi bazı isimler parti yönetiminde yer aldı.

Salonda Öcalan posteri yoktu, en büyük pankart, “Demokratik Cumhuriyet, Ortak Vatan, Demokratik Ulus” oldu. [FotoÄŸraf: Osman Baytürk/AJT]

HDP için yeni yönetimini belirlemek çok da zor olmadı. Ancak, tıpkı Selahattin DemirtaÅŸ’ın konuÅŸmasında söylediÄŸi gibi iÅŸin zor kısmı bundan sonra baÅŸlayacak. HDP’nin bu hafta içinde KöÅŸk adayını açıklaması bekleniyor. Kadın aday çıkarmak isteyen parti, aradığı adayı bulamıyor. Aday bulunamazsa en kuvvetli ismin yine Selahattin DemirtaÅŸ olduÄŸu belirtiliyor.

Aday belirlenmesinden sonra HDP’nin CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinin ikinci turunda nasıl bir strateji izleyeceÄŸi, tabanına bir adayı iÅŸaret edip etmeyeceÄŸi ise ayrı bir tartışma konusu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin en yeni siyasi partisini hummalı bir trafik bekliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.