Sosyal Medya

Dünya

Otomobiller ve ısıtıcılarda hidrojen dönemi başlıyor

Alternatif enerji kaynakları arayışında, yakıt hücrelerinden enerji üretimi dikkat çekiyor. Özellikle otomototiv ve ısıtma sistemleri sanayisi yakıt hücrelerinden enerji üretimine yönelmiş durumda.



Enerji uzmanı Dr. Klaus Bonhoff yakıt hücreleri alanında yaÅŸanan geliÅŸmeleri DW'ye deÄŸerlendirdi. Bonhoff, suyun elektrolizi yoluyla hidrojen elde edildiÄŸini, yakıt hücreleri sayesinde elektrik ve ısı kazanımının mümkün olduÄŸunu söylüyor. Hidrojenin evrensel bir enerji kaynağı olduÄŸunu ve alternatif enerji konusunda önemli bir rol üstlenebileceÄŸini kaydeden Bonhoff, hidrojenin depolanabildiÄŸini, böylece yakıt hücreleriyle de ısıya, elektriÄŸe dönüÅŸtüÄŸünü vurguluyor.

Klaus Bonhoff Nationale Organisation für Wasserstoff- und Brennstoffzellentechnologie

Enerji uzmanı Dr. Klaus Bonhoff

Neden ÅŸimdiye dek ilgi görmedi?

Bonhoff, otomobillerde hidrojenin yakıt olarak kullanılabileceÄŸini, böylece zararlı atık salınımının da azaltılabileceÄŸini belirtiyor. Ancak ÅŸu ana kadar bu teknik, üreticilerden gerekli ilgiyi görmedi. Bonhoff bunun nedenini "Son 5-10 yılda bazı ilerlemeler söz konusu. Hidrojenle çalışan ısıtma sistemleri ve otomobiller üretildi. Hidrojen satın alınabilecek yakıt istasyonları kuruldu. Ama genel anlamda, bu teknik henüz mevcut sistemle çalışan teknolojilere göre daha pahalı. Ä°klim koruma programlarımızın saÄŸlıklı sonuçlanabilmesi için hidrojen tekniÄŸine gereksinim duyuluyor. Åžu sıralarda teknolojik açıdan bir dönüm noktası yaÅŸanıyor. EÄŸer bu teknik seri üretime dahil edilirse, fiyatlar da düÅŸecektir" ÅŸeklinde açıklıyor.

Hidrojen enerjisiyle çalışan otomobiller seri halinde üretiliyor. Dr. Klaus Bonhoff “Tüm analizler, salt batarya teknolojisiyle çalışan araçların, yoÄŸun talep nedeniyle gereksinimleri tümüyle karşılayamayacağını gösteriyor. Bu nedenle, bataryalara göre daha uzun süre dayanan yakıt hücrelerine ihtiyaç var. Hyundai ÅŸu sıralarda Kaliforniya'da bayilerde yakıt hücreli araçları satışa çıkardı. DiÄŸer üreticiler de birkaç yıl sonra bu yoldan ilerleyecekler” açıklamasını yapıyor.

Teknoloji ucuzlayacak

Kısa süreli enerji depolamak için bataryalara gereksinim var. Ancak rüzgâr veya güneÅŸten elde edilen enerjiyi daha uzun süre depolamak için hidrojen gerekli. Bu noktada elektrik ve trafik konularının birlikte deÄŸerlendirilmesi gerekiyor. Fazla gelen elektrik hidrojen üretiminde kullanılabiliyor. Böylece elektrik hatlarının aşırı yüklenmesinin önüne geçilebiliyor. Aynı zamanda da su enerjisi araç trafiÄŸinin hizmetine girecek olursa hidrojen teknolojisinin ucuzlaması mümkün.

Dr. Bonhoff enerji sektörünün geleceÄŸiyle ilgili “Artık araÅŸtırma ve geliÅŸtirme devrinden çıkıp, teknolojilerin ticarileÅŸtiÄŸi bir döneme girdiÄŸimiz açıkça görülüyor. Hyundai ve Toyota gibi üreticiler örneÄŸin yakıt hücreleriyle çalışan araçlar üretiyorlar. Daimler, BMW ve Volkswagen de bu teknolojiyle yakından ilgileniyor. Isıtma sistemleri üreticisi Viesmann da yakıt hücresiyle çalışan ısıtıcılar geliÅŸtiriyor. 2020 yılında yakıt hücrelerinin teknolojik sisteme dahil olacağını, 2025'den itibaren de kamu kaynakları olmadan sistemin kendi kendini finanse edeceÄŸini düÅŸünüyorum” deÄŸerlendirmesinde bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.