Sosyal Medya

Dünya

Mülteci başına 6 bin euro

Mülteci politikaları nedeniyle eleştirilerin odağında olan AB, yeniden yerleştirme programı çerçevesinde yeni adımlara hazırlanıyor.



BaÅŸta Suriye olmak üzere ülkelerindeki çatışmalardan kaçıp Avrupa'ya sığınmaya çalışanların sayısı giderek artıyor. Ä°talya'ya bu yılın ilk yarısı itibariyle gelen mültecilerin sayısı, 2013 toplamına ulaÅŸtı. Mültecilerin Hukuki Durumuna Ä°liÅŸkin Cenevre SözleÅŸmesi bu kiÅŸilere iltica hakkı tanısa da AB ülkelerindeki isteksizlik ve iç siyasi hesaplar giderek daha büyük tepki çekiyor. AB Komisyonu soruna çözüm için alışılmadık öneriler getirdi.

AB Komisyonu'nun içiÅŸlerinden sorumlu üyesi Cecilia Malmström, önümüzdeki aylarda mülteci akınının daha da artmasının beklendiÄŸine iÅŸaret ederek, AB ülkelerinin ÅŸimdikinden çok daha fazla mülteciyi kabul etmesi gerektiÄŸini belirtti. AB ülkelerinin, mültecilere yasal giriÅŸ olanakları saÄŸlama konusunu daha fazla sürüncemede bırakamayacağını vurgulayan Malmström, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'daki kamplarda yüz binlerce mültecinin bulunduÄŸunu belirterek, “Bu, kabul edemeyeceÄŸimiz insanlık dışı bir durumdur” dedi.

Mülteci bonusu

Ä°sveçli komiser, AB'nin mülteciler için oluÅŸturduÄŸu yeniden yerleÅŸtirme programı kapsamında üye ülkeleri teÅŸvik için öneriler de getirdi. En dikkat çekici öneri, kamplardan normal yaÅŸam alanlarına yerleÅŸtirilen her mülteci için ev sahibi ülkeye 6 bin euro ödeme yapılması.

Cecilia Malmström

Alman Hrıstiyan Sosyal Birlik partisinden Avrupa Parlamentosu üyesi Monika Hohlmeier, yeniden yerleÅŸtirme sistemini ÅŸöyle açıklıyor: “Yeniden yerleÅŸim programı, tüm AB üye devletleri tarafından kararlaÅŸtırılmış önemli bir program. Ülkelerine kesinlikle geri dönemeyecek durumda olan mültecilerin herhangi bir AB ülkesine alınmaya çalışılmasını ya da üye ülke olarak mültecilerin bir gelecek kurabilmelerini saÄŸlayacak katkı yapılmasını öngörüyor.”

'Ä°ç siyasi çıkarlar belirleyici oluyor'

Ä°nsan hakları örgütü ProAsyl'ün yöneticisi Günter Burkhard Komisyon'un giriÅŸimini doÄŸru bulduÄŸunu belirtiyor, ancak AB'de iç siyasi çıkarların baskın geldiÄŸine dikkat çekiyor. Burkhard AB'yi mülteciler konusunda kapalı kapı politikası izlemekle eleÅŸtiriyor.

Burkhard, “AB, Suriyeli mülteciler sorununda bir fiyaskoya imza atmıştır. AB ülkelerinin yarısı ÅŸimdiye kadar tek bir Suriyeli mülteciyi kabul etmiÅŸ deÄŸil. Siyasi irade eksikliÄŸi var. Kabul edilen mülteci başına 6 bin euro prim ödenmesinin siyasi iradeyi etkilemeye yetip yetmeyeceÄŸini bekleyip göreceÄŸiz” diyor.

Avrupa Komisyonu'nun içiÅŸlerinden sorumlu üyesi Cecilia Malmström, yeniden yerleÅŸtirme programları kapsamında dünya çapında yaklaşık 80 bin mülteciye yeni yaÅŸam alanı saÄŸlandığını ve en çok mülteci kabul eden ülkelerin ABD, Kanada ve Avustralya olduÄŸunu belirtti. Malmström, buna karşılık AB ülkelerinin 2013 yılında sadece beÅŸ bin mülteciye kapılarını açmasını ‘utanç verici' olarak nitelendirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.