Sosyal Medya

Dünya

Tayland eski başbakanı gözaltında

Perşembe günü gerçekleştirilen darbenin ardından, Tayland’da aralarında yargı kararıyla görevden alınan eski başbakan Yinglak’ın da bulunduğu siyasetçiler gözaltına alındı.



Eski baÅŸbakan Yinglak Åžinavatra’nın yanı sıra geçici baÅŸbakan Niwattumrong Boonsongpaisan da gözaltına alınıp askeri üsse götürülen 39 milletvekili arasında bulunuyor.

Al Jazeera’ye konuÅŸan Albay Veerechon, “Üsse götürülen herkese iyi bakıyoruz. Hepsi gözaltında. Åžu anda birlikte kalmıyorlar. Onlara dinlenmeleri için zaman tanıyoruz” dedi.

Tayland ordusu 20 Nisan Salı günü sıkıyönetim ilan etmiÅŸti. PerÅŸembe günü ordu Komutanı Prayuth Chan-ocha, altı aydır gösterilerin sürdüÄŸü ülkede düzeni saÄŸlamak için yönetime el koyduklarını açıkladı.

Darbeyle birlikte sokaÄŸa çıkma yasağı uygulandı ve gösteri yapanlar dağıtıldı.

BaÅŸbakan görevden alınmıştı

7 Mayıs’ta Tayland'da mahkeme, bir yakınını danışman olarak atayan BaÅŸbakan Yinglak Åžinavatra’yı ‘görevi ihmal ve yetkilerini kötüye kullanmak’ suçlarından dolayı görevden almıştı.

2011'deki seçimi kazanan BaÅŸbakan Yinglak Åžinavatra, ülkesinin ilk kadın lideriydi. 2006'da darbeyle görevden uzaklaÅŸtırılan ve 2008'de ülkeden kaçan eski baÅŸbakan Taksin Åžinavatra'nın da kardeÅŸi.

64 yaşındaki Taksin, görevini kötüye kullanmaktan ve yolsuzluk yapmaktan suçlu bulunarak iki yıl hapse mahkûm edilmiÅŸti. Onun kurduÄŸu ya da destek verdiÄŸi partiler ise 2001'den bu yana ülkedeki tüm seçimleri kazanmıştı.

Seçim de çözüm olmadı

Taksin’in ülkeye dönebilmesine olanak tanıyan tasarının ekim sonunda parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilmesiyle ülkede muhalifler ayaklandı. Gösterilerde çok sayıda kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi.

Yinglak, krize son verebilmek amacıyla parlamentonun alt kanadını feshetme kararı almış ve 2 Åžubat'ta erken seçime gitmiÅŸti. Anayasa Mahkemesi, muhalefet partilerinin boykot ettiÄŸi seçimi geçersiz saymıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.