Sosyal Medya

Güncel

Soma faciasının patronuna sorular

Soma maden kazasının ardından kamuoyunun yanıtını öğrenmek istediği sorular var. Ancak şirket patronu ve çalışanları ortada yok. Biz de burdan soruyoruz.



Soma maden kazası Türkiye'nin tarihine en çok ölümlü facia olarak geçti. Bu korkunç bilançonun en büyük sorumlusu olan ÅŸirket ve onun sahibi ise hala ortalıkta görünmüyor. 

Kamuoyundan itinayla uzak duran Soma madan A.Åž'nin sahibi Alp Gürkan, 2 gün içinde sadece 2 açıklama yaptırdı. Üstelik bunlarda yazılı olarak yapıldı ve kamuoyunun cevabını istediÄŸi soruların yanıtını vermekten uzaktı.

Facianın sorumluluÄŸunu üstlenmekten kaçınıp gölgede kalan ÅŸirket sahibine ve yetkililere sorularımızı kamuoyu adına bizde buradan yöneltiyoruz. 

-140 dolara çıkan kömürü 23.8 dolar maliyetle çıkarmayı nasıl baÅŸardınız? 

-Maliyeti düÅŸürmek için güvenlik ve kaliteden mi ödün verdiniz? Nereden kesinti yaptınız?

-Maden ocaklarında ÅŸartnameye uygun olarak kullanılması zorunlu olan trafolarınpatlamasının mümkün olmadığı söyleniyor. O halde trafo nasıl patladı?

-Kazanın üzerinden 2 gün geçti ve hala içerde olan iÅŸçi sayısı belli deÄŸil. Bu nasıl mümkün olabilir? Bir ÅŸirket çalıştırdığı elemanların listesine sahip deÄŸil midir? Bunun izahı ne? 

-Maden ocağının sahibi ve ÅŸirketi böyle bir faciada neden kamuoyuna gerekli bilgiyi vermiyor? Neden kameralar önüne çıkmaktan kaçıyor? 

-Savcılık soruÅŸturma baÅŸlattı ve sorumluların da (mühendisler) öldüÄŸünü söyledi. Peki maden ÅŸirketi sahibi ve ÅŸirketin üst düzey yöneticileri hakkında neden iÅŸlem yapılmıyor? Asıl sorumlu onlar deÄŸil mi? 

-Åžirket sahibi Alp Gürkan, Mayıs 2013 tarihli röportajda, her biri 40 kiÅŸiyi koruyan, toplamda 500 iÅŸçinin 20 gün kalabileceÄŸi yaÅŸam odaları olduÄŸunu söylüyordu.Nerede bu yaÅŸam odaları? Neden faciada sistem iÅŸlemedi? 

-Maden iÅŸletmesinin denetlendiÄŸi söyleniyor, peki o denetim raporları nerede? HerÅŸey mevzuata uygun çıktıysa bu kaza nasıl gerçekleÅŸti? 

-Kazadan kurtulan maden iÅŸçileri 'bizi amirlerimiz yanlış yönlendirdi' açıklaması yaptılar. Böyle bir kaza durumuna karşılık ÅŸirket kurtarma planları yapmadı mı? Yaptıysa o planlar hatalı mıydı?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.