Sosyal Medya

En vahim güvenlik kriziyle karşı karşıyayız

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Ukrayna’da yaşanan krize ilişkin, "Soğuk Savaş’tan bu yana Avrupa güvenliği açısından en vahim krizle karşı karşıyayız" dedi.



NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Japonya BaÅŸbakanı Åžinzo Abe ile görüÅŸmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenlik ve istikrarının Asya-Pasifik bölgesindekinden farklı ele alınamayacağından ÅŸüphe olmadığını belirtti.

Rasmussen, "Kriz zamanında, Japonya gibi hemfikir olduÄŸumuz ortaklarla diyalog, küresel güvenlik sorunlarına eÄŸilmek için kilit öneme sahip" dedi.

Ukrayna’da yaÅŸanan krizin, sadece bu ülkeyle sınırlı olmadığını, tüm Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliÄŸine ve istikrarına iliÅŸkin ciddi etkileri bulunduÄŸunu ifade eden Rasmussen, "Bugün, SoÄŸuk SavaÅŸ’tan bu yana Avrupa güvenliÄŸi açısından en vahim krizle karşı karşıyayız" dedi.

Müttefiklerin ortak savunulması ve korunmasının NATO’nun ana görevi olduÄŸunu vurgulayan Rasmussen, Ukrayna krizi baÄŸlamında alınan askeri önlemleri hatırlatarak, "Gerekmesi halinde daha fazla adım atmaktan kaçınmayız" ifadesini kullandı.

Åžinzo Abe de statükonun yıldırmayla deÄŸiÅŸmesine hoÅŸgörü gösteremeyeceklerinin altını çizerek, G7 kapsamında Rusya’ya karşı alınan önlemlere dikkati çekti.

Abe’nin ziyaretinde, NATO ile Japonya arasında, ortaklığı derinleÅŸtirme amacıyla bir yol haritası da imzalandı.

Rasmussen, Bireysel Ortaklık ve Ä°ÅŸbirliÄŸi Programı’nın (IPCP), NATO ile Japonya arasındaki iliÅŸkileri bir adım ileri götüreceÄŸini söyledi. Program, özellikle korsanlığa karşı mücadele, afet yardımı ve insani destek alanlarında iÅŸ birliÄŸinin derinleÅŸtirilmesini öngörüyor.

Japonya, NATO’nun Avrupa-Atlantik bölgesi dışındaki en eski ortağı konumunda.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.