Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kayıp uçakla ilgili 11 kişi gözaltında

El Kaide bağlantılı kişilerin gözaltına alındığı iddia edildi.



Yaklaşık 2 ay önce kaybolan Malezya yolcu uçağını arama çalışmalarının akıbeti, Avustralya'nın baÅŸkenti Canberra'da yapılan toplantıda belli olacak.

Canberra'da bir araya gelen Malezya, Avustralya ve Çin'den bakanlar düzeyinde heyetler, ellerindeki bilgileri gözden geçiriyor.

Malezya UlaÅŸtırma Bakanı, önlerindeki büyük engellere raÄŸmen, uçağı aramaktan vazgeçmeyeceklerini bildirdi.

Okyanusta yaklaşık 5 milyon kilometre karelik alan taranmasına raÄŸmen, uçaktan küçük bir parça bile bulunamamıştı. Denizin altında tarama yapılan bölgenin geniÅŸletilmesi kararı alınabileceÄŸi bildiriliyor.

ÇALIÅžMALAR 1 YIL SÜREBÄ°LÄ°R

Ancak teknik sorunlar, arama çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Amerika'nın tahsis ettiÄŸi sonar cihazı en fazla 4 bin 500 metre derinliÄŸe inebiliyor. Üzerinde çalışılması düÅŸünülen yeni bölgede, daha önce hiç inilmemiÅŸ derinlikler olduÄŸu belirtiliyor.

Uzmanlar, arama çalışmalarının 1 yıl sürebileceÄŸini kaydediyor.

EL KAÄ°DE OPERASYONU

Bu arada Ä°ngiliz Daily Mail gazetesi, uçağın kaybolması ile ilgili Malezya'da El Kaide baÄŸlantılı 11 kiÅŸinin gözaltına alındığını ileri sürdü.

Gözaltına alınan kiÅŸilerden bazılarının Malezya'da terör eylemi planlama suçlamasını kabul ettikleri, ancak uçakla bir ilgileri olmadığını savundukları bildirildi.

Bu kiÅŸilerden Usame bin Ladin'in damadı, Afganistan'daki eÄŸitim kampı sırasında Malezyalılara ayakkabı bombası verme konusunda talimat aldığını söyledi.

KARGODAKÄ° SIR PERDESÄ° KALKMADI

Öte yandan uçağın kargosu ile ilgili sis perdesi de kaldırılamadı. Uçağın mango ve lityum bataryaları taşıdığı belirtilmiÅŸti. Ancak uçakta beyan edilmeyen 2 bin 400 tonluk bir kargo daha bulunduÄŸu belirtildi.

Ä°lgililer, soruÅŸturma sürdüÄŸü için bu konuda bir açıklama yapmayacaklarını belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.