Sosyal Medya

Dünya

İki Ukrayna helikopteri düşürüldü

Rus yanlısı milisler, Ukrayna ordusunun ülkenin doğusundaki Slaviansk şehrini geri almak için başlattığı operasyonda iki helikopteri düşürdü. Ukrayna, iki kişinin öldüğünü açıklarken milisler yaralı pilotun ellerinde olduğunu söylüyor.



Rusya yanlısı milisler yaptıkları açıklamada 2 Mayıs Cuma günü sabah saatlerinde Ukrayna ordusunun ülkenin doÄŸusundaki ÅŸehri geri almak için geniÅŸ çaplı bir saldırıya baÅŸladığını söyledi.

Fransız haber ajansı AFP'ye göre, Ukrayna Savunma Bakanı bu operasyon öncesinde ve sırasında iki helikopterin Rusya yanlısı milislerce ateÅŸ açıldığını ve düÅŸürüldüÄŸünü açıkladı. Bakan, biri pilot  2 kiÅŸinin öldüÄŸünü söyledi.

Daha önce de Ukrayna Ä°çiÅŸleri Bakanlığı bir helikopterin düÅŸtüÄŸünü doÄŸrulamış, bir pilotun öldüÄŸünü, birinin ise yaralandığını duyurmuÅŸtu.

Rus milisler ölenler dışında bir yaralı pilotun ellerinde olduÄŸunu söylüyor. Bunu kanıtlamak amaçlı yayınladıkları görüntüde bir yaralının Rus milislerin karargâhına getiriliÅŸi ve tedavi ediliÅŸi var.

Slaviansk kentinde devlet binaları işgal edilmiş ve Vyacheslav Ponomaryov isimli bir kişi belediye başkanlığını ilan etmişti.

Milisler çatışmanın, ÅŸehrin kuzeydoÄŸusunda baÅŸladığını söyledi. Ukrayna ordusu ÅŸehrin doÄŸusundaki bir kasabayı da milislerden geri aldı.

Ukrayna ordusu, ülke basınınca Rus yanlısı milislerin iÅŸgallerine karşı yeterince hızlı ve güçlü müdahalede bulunmamakla suçlanıyor.

'Cenevre umudu bitti'

Ukrayna’nın ülkenin güney doÄŸusunda ‘cezalandırma operasyonu’ düzenlediÄŸini söyleyen Kremlin yönetimi, Kiev hükümetinin bu hareketle ‘krizi çözmesi beklenen uluslararası Cenevre AnlaÅŸması’nı hayatta tutan son umudu da yok ettiÄŸini’ belirtti.

Kremlin sözcüsü, Rusya yanlısı milislerce alıkonan AGÄ°T gözlemcilerinin serbest bırakılması için Rusya’nın gönderdiÄŸi temsilciyle, operasyon baÅŸladığından beri iletiÅŸim kurulamadığını söyledi.

Donetsk'te Rus yanlısı gösteri

DoÄŸudaki bir diÄŸer kent olan Donetsk’te 1 Mayıs gösterilerine Rus bayraklarıyla katılan binlerce kiÅŸi polis barikatlarını aşıp resmi binalara yöneldi.

Göstericiler, Donetsk BaÅŸsavcılığı'na girip büroyu dağıttı, camları kırdı.

Interfax haber ajansına göre göstericiler, baÅŸsavcılıktaki güvenlik görevlilerinin binayı terk etmesine izin verirken, bir muhabir bina içinde kan izleri gördüÄŸünü söyledi.

Reuters’a konuÅŸan bir Moskova yanlısı, “BaÅŸsavcı Kiev’den aldığı direktifler doÄŸrultusunda buradaki insanlarımıza karşı davalar açıyor. Ä°nsanlara sahte suçlar atfedip, bizi ayrılıkçılıkla suçluyor” dedi.

11 Mayıs'ta 'ayrılık' referandumu

1 milyon nüfuslu sanayi kenti Donetsk, Batı yanlıları tarafından devrilen eski cumhurbaÅŸkanı Viktor Yanukoviç’in memleketi.

Yanukoviç azledildiÄŸinden beri Donetsk ve civardaki 12 yerleÅŸim biriminde Rus yanlıları Kiev’deki geçici hükümeti protesto ediyor.

Rusya’nın referandum sonucuna baÄŸlı olarak Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Donetsk’teki Moskova yanlıları da Donetsk Halkın Cumhuriyeti adıyla Kiev’den tek taraflı bağımsızlığını ilan etti.

Rusya yanlıları Donetsk’in Kiev’den ayrılması için 11 Mayıs’ta referanduma gitme kararı aldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.