Sosyal Medya

Dünya

Operasyona devam kararı

Ukrayna Devlet Başkanvekili, Rus yanlısı grupların kontrolündeki bölgede bir siyasetçinin ölü bulunması üzerine, ara verilen askeri operasyonların devam etmesini istedi.



Aleksander Turçinov, kendi partisinden Volodimir Ribak'ın iÅŸkence edilerek öldürdüÄŸünü, cesedinin Slavyansk yakınlarında bulunduÄŸunu söyledi, Ribak'la beraber baÅŸka bir kiÅŸinin daha öldürüldüÄŸünü belirtti. 

Turçinov, Ribak'ın bir süre önce "teröristler" tarafından kaçırıldığını söyledi, "Bu suçlar Rusya Federasyonu'nun tam desteÄŸi ve müsamahası dahilinde iÅŸleniyor" dedi.

Yerel medya Ribak'ın geçen hafta çarÅŸamba günü Horlivka'da kaçırıldığını duyurdu.

Slavyansk, Ukrayna'nın doğusunda, Rusya yanlısı silahlı grupların kontrol ettiği kentlerden biri.

Turçinov, "Güvenlik güçlerine Ukrayna'nın doÄŸusunda yaÅŸayan Ukrayna vatandaÅŸlarını teröristlerden korumaları amacıyla terörle mücadele operasyonlarına devam etme çaÄŸrısı yapıyorum" dedi.

Ukrayna güvenlik güçleri ülkenin doÄŸusundaki Rusya yanlısı milislerin hükümet binalarını iki hafta önce iÅŸgal etmeye baÅŸlamasından sonra bölgede operasyon baÅŸlatmıştı.

Operasyona hafta sonunda Paskalya nedeniyle ara verilmiÅŸti.

Uçak vuruldu

Turçinov'un çaÄŸrısından hemen önce Slavyansk'ta Ukrayna'ya ait bir askeri keÅŸif uçağı vuruldu.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, uçağın zarar gördüÄŸünü ve acil iniÅŸ yaptığını açıkladı. Saldırıda yaralanan olmadı.

Açıklamada, Antonov An-30 tipi uçağın tamir edildiÄŸi ve yeniden uçuÅŸa hazır hale getirildiÄŸi belirtildi.

Uçak vurulduÄŸu sırada kent üzerinde keÅŸif uçuÅŸu yapıyordu.

'ABD Cenevre anlaşmasına uysun'

Saldırı ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden'ın Ukrayna ziyaretini tamamlamasından birkaç saat sonra geldi.

Biden iki günlük ziyaretinde Devlet BaÅŸkanvekili ve BaÅŸbakan ile biraraya geldi.

Rusya'ya "Provokatif eylemlerden kaçının yoksa tecrit artar" uyarısı yaptı.

Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov ise bu açıklamadan sonra Amerikalı mevkidaşı John Kerry ile görüÅŸtü.

Lavrov, Washington'u geçen hafta Cenevre'de imzalanan anlaÅŸmanın koÅŸullarına uyulması konusunda acil adım atmaya çağırdı.

Rus bakan, operasyon için bölgeye asker gönderme kararının geri çekilmesini, SaÄŸ Sektör örgütünün silahsızlandırılmasını, güneydoÄŸudaki "aktivistlerin" serbest bırakılmasını ve anayasal reform çalışmalarının baÅŸlamasını istedi.

'Derin endiÅŸe'

ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry ise görüÅŸmede Moskova’nın, Ukrayna’nın doÄŸusunda yaÅŸanan geliÅŸmelerde gerilimi düÅŸürecek yönde olumlu adımlar atmamasından duyduÄŸu “derin endiÅŸeyi” iletti.

DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili yaptığı açıklamada, Kerry’nin Rus mevkidaşı Lavrov’la görüÅŸmesinde, Ukrayna’nın doÄŸusunda yaÅŸanan geliÅŸmeleri ve geçen hafta Cenevre’de ABD, AB, Rusya ve Ukrayna’nın, ülkedeki tansiyonun düÅŸürülmesi konusunda vardığı anlaÅŸmanın uygulanması çabalarını ele aldığını bildirdi.

Yektili, Kerry’nin Lavrov ile görüÅŸmesinde, Rusya’nın, Ukrayna’nın doÄŸusunda gerilimi azaltacak yönde yeterli adımlar atmamasından duyduÄŸu “derin endiÅŸeyi” ilettiÄŸini ve ayrılıkçı güçlerin, iÅŸgal ettiÄŸi binaların sayısının arttığına, gazetecilerle diÄŸer sivilleri rehin aldığına yönelik güçlü kanıtlara deÄŸindiÄŸini kaydetti.

Cenazeler kaldırıldı

Ukrayna'nın doÄŸusunda hafta sonunda yaÅŸanan çatışmada ölen Rusya yanlısı üç kiÅŸi için salı günü cenaze töreni düzenlendi.

Pazar günü Slavyansk'taki bir kontrol noktasına silahlı bir grup tarafından saldırı düzenlenmiÅŸ, Rus yanlısı milisler çıkan çatışmada ölmüÅŸtü.

Rusya saldırıdan aşırı saÄŸcı SaÄŸ Sektör örgütünü sorumlu tutmuÅŸtu.

Örgüt sorumluluk üstlenmedi. Ukrayna da çatışmanın Rusya'nın provokasyonu olduÄŸunu ileri sürdü.

Amerikalı gazeteci tutsak

Tansiyonun yeniden yükseldiÄŸi Ukrayna'da Amerikalı bir gazeteci de Rusya yanlısı gruplar tarafından alıkonuluyor.

Slavyansk bölgesinde kendi belediye baÅŸkanlığını ilan eden ayrılıkçı Vyaçeslav Ponomaryov, gazetecinin pazartesi günü bir grup gazeteciyle "gözaltına alındığını", diÄŸerlerinin bırakıldığını ama onun tutulduÄŸunu söyledi.

Vice News, gazetecinin muhabirleri Simon Ostrovsky olduÄŸunu açıkladı. ABD DışiÅŸleri ile iletiÅŸim halinde olduÄŸunu duyurdu.

Ostrovsky, Twitter'daki son mesajında Ponomaryov'un düzenlediÄŸi basın toplantısında ayrılıkçı gruptan bir kadının kendilerini "yalancı" olmakla suçladığını ve sonra cenazesi kaldırılan milisler için bağış istediklerini yazmıştı.

Kriz nasıl tırmandı?

Ukrayna'da Viktor Yanukoviç'i koltuÄŸundan indiren kriz, Kırım'ın ardından iki hafta önce ülkenin doÄŸusuna yayılmıştı.

Rusya yanlısı gruplar bazı ÅŸehirlerdeki hükümet binalarını iÅŸgal etmiÅŸ, Kiev de bunun üzerine operasyon baÅŸlatmıştı.

Rusya, Rusların çoÄŸunlukta olduÄŸu Kırım'ı Tatarların boykot ettiÄŸi ve Batı'nın tanımadığı bir referanduma dayanarak 16 Mart 2014'te ilhak etmiÅŸti.

Kiev, Rusya'nın Ukrayna'nın doÄŸusundaki Rus nüfusun yoÄŸun olduÄŸu bölgeleri de iÅŸgal etme niyetinde olduÄŸunu savunuyor.

Moskova ise böyle bir niyeti olmadığını söylüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.