Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran yaptırımlar konusunda umutlu

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran yönetimine uygulanan yaptırımların aylar içerisinde kalkabileceğini söyledi.



Ä°ran resmi haber IRNA'ya göre, CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, Pakistan sınırındaki Sistan ve Belucistan eyaletleri ziyaretinde Ä°ran’a uygulanan yaptırımlar konusunda umutlu konuÅŸtu ve yaptırımların aylar içerisinde kalkabileceÄŸini söyledi.

Ruhani yaptığı konuÅŸmada “Sizin desteÄŸinizle bu hükümet acımasız yaptırımların kaldırılması yönünde ilk adımları attı. Gelecek aylarda yaptırımların ortadan kalkışına ÅŸahit olacağız” ifadelerini kullandı.

Hali hazırda yaptırımların kalkmaya baÅŸladığına dikkat çeken Ruhani, “Sert yaptırımlar ve akıllıca davranmayan bir yönetim yüzünden ülkem çok sayıda problem yaÅŸadı. Ama artık bu acımasız yaptırımları ortadan kaldıracağız” dedi.

Ruhani, “Bu müzakereler vasıtasıyla dünyaya Ä°ran hakkında söylenenlerin yalan olduÄŸunu ispatlayacağız. Ä°ran hiçbir zaman nükleer silah peÅŸinde koÅŸmadı ve koÅŸmayacak” dedi.

‘Yaptırımlar ancak kapsamlı bir anlaÅŸmayla kalkabilir’

Ä°ran ile BirleÅŸmiÅŸ Milletler daimi üyeleri ve Almanya’nın oluÅŸturduÄŸu P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerde varılan geçici anlaÅŸmaya göre Ä°ran’a uygulanan yaptırımların hafifletilmesi kararlaÅŸtırılmıştı. Ancak Washington yönetimine göre yaptırımların kaldırılması ancak kapsamlı bir anlaÅŸmayla mümkün.

P5+1 ülkeleri, Ä°ran'ın nükleer silah üretiminde kullanılabilecek plütonyum üretebilen ağır su reaktörlerini kapatmasını, yeni reaktörler inÅŸa etmemesini ve uranyum zenginleÅŸtirme iÅŸlemini durdurmasını istiyor. 

Ä°ran tarafı ise geçici anlaÅŸmaya göre, uranyum zenginleÅŸtirme ve reaktör inÅŸa etme hakkının bulunduÄŸunu ve bu hakkın boyutu ve miktarının müzakerelerle belirlenebiliceÄŸini ileri sürüyor.

Müzakerelerin 18-19 Mart'ta gerçekleÅŸtirilen ikinci turunda, Ä°ran'ın uranyum zenginleÅŸtirme düzeyi, barışçıl nükleer faaliyetler konusunda iÅŸbirliÄŸi, yaptırımlar ve Arak ağır su reaktörü konuları ele alınmıştı.

Ä°ran ile 5+1 ülkeleri, 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan geçici anlaÅŸma kapsamında, Temmuz 2014'e kadar kapsamlı ve kalıcı bir anlaÅŸmaya ulaÅŸmak için müzakereler yürütüyor.

Müzakereler 13 Mayıs’ta kaldığı yerden devam edecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.