Sosyal Medya

Ekonomi

Yunanistan piyasalara döndü

İflasın eşiğinden dönen Yunanistan dört yıl sonra ilk kez tahvil satışıyla finans piyasasından borç aldı. Yunanistan Maliye Bakanlığı tahvillerin piyasalarda büyük talep gördüğünü açıkladı.



Yunanistan Maliye Bakanlığı, kısa vadeli tahvil satışından üç milyar euro dolayında, tahmin edilenden yarım milyar euro daha fazla gelir elde edildiÄŸini açıkladı. Bakanlık'tan yapılan açıklamada yüzde 4,75 kupon faizli 5 yıl vadeli tahvillere yüksek talep geldiÄŸi belirtildi. Açıklamada, “Bu bizim için çok ağır bir ameliyatın ardından ilk adım” ifadeleri kullanıldı. Bakanlık, yüzde 5,3'ün altındaki faiz oranlarının da kendileri için muazzam olduÄŸunu vurguladı. Yunanistan, son olarak 2010 yılındaki beÅŸ yıl vadeli tahvil satışında, yüzde 6,1 faiz teklif etmek zorunda kalmıştı.

BaÅŸbakan Yardımcısı Evanglos Venizelos, özellikle yabancı yatırımcıların tahvillere büyük ilgi gösterdiklerini ve bunun kendileri için çok önemli bir baÅŸarı olduÄŸunu kaydetti. Avrupa Komisyonu da geliÅŸmeleri memnuniyetle karşıladı. Açıklamada, bunun çok iyi bir haber olduÄŸu, Yunanistan ve bütünüyle Avrupa için çok iyi bir iÅŸaret olduÄŸu vurgulandı.

Büyüme beklentisi

2010 yılından bu yana Ä°MF ve Avrupa BirliÄŸi'nin yardımlarıyla ayakta kalan ve iflastan kurtulmak için sıkı bir tasarruf ve reform programı hayata geçiren Yunanistan için tahvil satışı ekonomik anlamda yeniden kendi ayakları üzerinde durabilmesinin iÅŸareti olarak görülüyor. 2014 yılında Yunan ekonomisinin altı yıldan bu yana ilk kez büyümesi bekleniyor. Ne var ki ülkenin borçları hala Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın yüzde 175'i dolayında, iÅŸsizlik oranı ise ocak ayında yüzde 26,7 olarak tespit edilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.