Sosyal Medya

Dünya

İngiltere'nin açları

Yoksulluk nedeniyle binlerce İngiliz karnını doyuramıyor. Devletin el uzatmadığı fakirlere sivil kuruluşlar yardım ediyor.



Büyük Britanya'da artan yoksulluk günlük yaÅŸamda etkisini gösteriyor. Ülkede dışarıdan gelecek yardımlar çerçevesinde ücretsiz yemeÄŸe ihtiyaç duyan insan sayısı geçen yıl artış gösterdi. Ä°ktidarda bulunan Muhafazakâr Parti'ye göre aç kalmak ‘kiÅŸinin kendi problemi' olsa da bu durum ülke genelinde yaygınlaşıyor.

Londra’nın lüks muhiti Westminster'de pek çok sayıda limuzin ve 5 yıldızlı otel bulunuyor. Buckingham Gate Sokağı’nın hemen sonunda Buckhingham Palace ve onların hemen yakınındaki Ä°ngiltere parlamentosunun bulunduÄŸu bu bölgede yoksulluÄŸun yaygın olabileceÄŸi düÅŸünülmese de, durum öyle. Buckingham Gate sokağında her gün ellerindeki poÅŸetlere yemek ihtiyaçlarını gidermek için gelecek yardımları doldurmayı amaçlayan çok sayıda insan görmek mümkün. Kilisenin hemen yanında kurulan tezgâhta, fakirlere yemek dağıtılıyor. Fakirlik artık Ä°ngiltere'de günlük hayatın bir parçası olmuÅŸ.

Ä°ngiltere genelinde “Foodbank” olarak bilinen fakirler için yemek toplama ve dağıtma iÅŸleriyle ilgilenen sivil toplum kuruluÅŸlarından biri de Trusseln Trust ismini taşıyor. Trusseln Trust’un ÅŸefi Christine Bamigbola insanların istedikleri zaman kendilerine ulaÅŸabileceklerini ve aynı zamanda ücretsiz yemeÄŸe ihtiyaç duyacak kadar yoksul durumda yaÅŸayan insanların Westminster semtinde de bulunduÄŸunu bildiriyor.

Westminster'da bulunan Foodbank da dâhil olmak üzere ülke genelinde 400'e yakın Foodbank standı bulunuyor. Ä°statistiklere göre ülkede her hafta iki tane yeni bir Foodbank standı açılıyor. Foodbank'larda çalışan 30,000 civarındaki gönüllü, yemeklerin dağıtımı ve yemek dağıtılan kiÅŸilerle diyalogdan sorumlu. GeçtiÄŸimiz yıl sadece Trussell Trust, ülke genelinde 3500 tondan fazla yemek yardımında bulundu.

Ülkede her geçen gün yeni bir Foodbank açılıyor olması, devletin yürüttüÄŸü sosyal politikalar ve ülkenin genel ekonomik durumuyla ilgili tartışmaları da ÅŸiddetlendirdi.

Hayat pahalılığıyla başedilemiyor

Pek çok kiÅŸiye göre, Ä°ktidardaki Muhafazakâr Parti ortaya çıkan tablodan büyük ölçüde sorumlu. Ä°ktidar partisinin sosyal harcamalara fazla kaynak aktarmaması ve Ä°ngiltere’deki sosyal sistemin yapısal olarak bu tarz sorunlara engel olacak ÅŸekilde dizayn edilmemiÅŸ oluÅŸu, bu kadar insanın ücretsiz yemeÄŸe muhtaç hale gelmesinin baÅŸlıca nedenleri olarak görülüyor. Trussell Trust'un yayımladığı istatistikler de bu varsayımı doÄŸrular nitelikte.

Foodbank'lar ilk önce kendi çıkardıkları yemek kuponlarını, sosyal yardım kuruluÅŸları, kiliseler ve diÄŸer derneklere veriyorlar. Bu dernekler de bu kuponları yardım isteyen kiÅŸilere veriyor. Bu kuponların üzerinde ihtiyaç sahibinin hangi sebepten ötürü yardım almak zorunda olduÄŸu belirtiliyor. 2013 yılının nisan ile aralık ayları arasında yardım alan kiÅŸilerden yüzde yirmisi devletin ödediÄŸi fakirlik yardımı yetmediÄŸinden yardıma ihtiyacı olduÄŸunu belirtti. Yardım baÅŸvurusunda bulunma sebeplerinden biri de gelirin yetersiz oluÅŸu.

“Biz insanlara sadece yemek yardımında bulunmuyoruz. Onlarla konuÅŸuyoruz ve neden yemek yardımı aldıklarını öÄŸrenmeye çalışıyoruz. Bu sayede sorunun asıl nedenini görmeyi amaçlıyoruz ki, doÄŸru ve verimli çözümler geliÅŸtirebilelim.” diyor Trusseln Trust'un ÅŸefi Christine Bamigbola.

Hükümet çaresiz

Westminster'deki Foodbank'ta yemek arayan bir gencin aktardıkları ülkede yaÅŸanan sorunu daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. GeçirdiÄŸi kaza sonrasında devletten sosyal yardım almak zorunda kalan genç, devletin ödemeye son vermesi yüzünden, öÄŸrenime ara vermek zorunda kalmış. Devlet ona çalışamayacak durumda olduÄŸu müddetçe iÅŸsizlik parası vermeyi taahhüt etmiÅŸ fakat iÅŸsizlik yardımı bir süre sonra kesilmiÅŸ. Bu sebepten ötürü ÅŸu anda hem çalışamayan hem de iÅŸsizlik maaşı alamayan bu genç sivil toplum kuruluÅŸlarının yemek yardımına bağımlı hale gelmiÅŸ.

Christine Bamigbola'ya göre ise bu gibi örneklere ülke çapında sıkça rastlanıyor. Devlet yardımı aniden kesilebiliyor ve yardım yeniden baÄŸlanana kadar pek çok belirsizlik yaÅŸanıyor. “Mesela ısınma masrafları için para biriktirmeye baÅŸlıyorlar fakat devletin yaptığı kira yardımı kesilebiliyor. Böylece ellerindeki son kuruÅŸu da kiraya ayırıyorlar ve yemek yiyecek paraları kalmıyor.” Diyor Christine Bamigbola. Devletin yardımları aksatmasına hukuki yollardan itiraz etmenin sonuç getirmeyeceÄŸi düÅŸünüldüÄŸünden, bu yola baÅŸvurulması önerilmiyor.

Gün geçtikçe artan eleÅŸtiriler ve fakirlerin gittikçe ücretsiz yemeÄŸe bağımlı hale gelmesi üzerine Muhafazakar Parti soruna çare aramak için muhalefetle bir araya geldi. Ä°lk etapta, fakirlerin hangi sebeplerden ötürü yardıma muhtaç hale geldikleri araÅŸtırılacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.