Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Ay 4,47 milyar yaşında

Alman, Fransız ve Amerikan bilim insanları, geliştirdikleri bir bilgisayar simülasyonuyla Ay’ın gerçek yaşını hesapladı. Çalışma, Dünya'nın oluşumuna da ışık tutyor.



Astrofizikçilerin hesaplamalarına göre, Dünya'nın uydusu Ay, 4,47 milyar yıl önce bir çarpışma sonucu oluÅŸtu. Aynı çarpışmada Dünya da bugünkü görüntüsünü aldı.

Nature dergisinde yayınlanan araÅŸtırma sonuçlarına göre, Mars büyüklüÄŸünde bir gök cismi Dünya gezegenine çarptı ve gezegende metal çekirdek ve kayalık bir yapının oluÅŸumuna katkı saÄŸladı.

GüneÅŸ Sistemi'nin oluÅŸumundan 95 milyon yıl sonra Ay'ın bu çarpışmayla oluÅŸtuÄŸu belirtildi.

Cote D'Azur Gözlemevi'nden Alman, Fransız ve ABD'li bilim insanlarının geliÅŸtirdiÄŸi yeni bilgisayar simülasyonu bu tarihlemede yardımcı oldu. AraÅŸtırmacılar, GüneÅŸ Sistemi'nde toz ve taÅŸ parçalarının nasıl bugünkü gezegenlere dönüÅŸtüÄŸü sorusuna yanıt aradılar. Hesaplamalarına göre, embriyo gezegenler büyüdü ve kayalık gezegenlerle çarpışarak bugün bildiÄŸimiz ÅŸekillerini aldı.

Ä°lk tahminlere göre, Dünya'nın bugünkü halini GüneÅŸ Sistemi'nin ilk 150 milyon yılı içinde aldığı yönündeydi. Yeni simülasyon bu tarihin GüneÅŸ Sistemi'nin oluÅŸumundan 95 milyon sonra olduÄŸunu gösteriyor. Ancak astrofizikçiler + ve – 32 milyon yıllık bir kaymayı da göz önünde bulunduruyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.