Sosyal Medya

Dünya

İsrail Filistin'e yaptırım planlıyor

Filistin'in BM sözleşmelerinden 15'ine taraf olma başvurusunun ardından, İsrail, Filistin Yönetimi’ne verilmesi gereken aylık 140 milyon dolar civarındaki vergi ve gümrük gelirlerini bloke etmeyi planlıyor.



Ä°srail iÅŸgal ettiÄŸi topraklarda Filistinliler adına vergi topluyor ve gümrüklerden gelir elde ediyor. Toplanan meblaÄŸ her ay Filistin Yönetimi'ne aktarılıyor.

Filistin Yönetimi’nin toplam gelirinin yüzde 45 ila yüzde 50'sini teÅŸkil eden bu meblaÄŸ ile, devlet memurlarının maaşı ödeniyor. 

Vergi ve gümrük gelirleri aktarılmazsa Filistin'deki yaklaşık 159 bin devlet memuru maaÅŸ alamayacak.

Ä°srail daha önce de Filistinliler ile sorun yaÅŸadığında gelir aktarımını askıya almış, yönetim maaÅŸ ödemekte zorluk çekmiÅŸti. 

Mahkumlar serbest bırakılmayacak

Filistin Yönetimi'nin uluslararası tanınma çabalarına hız vermesine öfkelenen Ä°srail, 3 Nisan PerÅŸembe günü Filistinli mahkûmları serbest bırakmaktan vazgeçtiÄŸini açıklamıştı.

Ä°srail'in açıklamasına Filistin tarafından ilk tepki Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Yasser Abed Rabbo'dan geldi. Rabbo, "Ä°srail imzaladığı anlaÅŸmalardan ve taraf olduÄŸu sözleÅŸmelerden kaçma alışkanlığına sahip. Ä°ÅŸte bundan dolayı müzakerelerin geleceÄŸinde koÅŸullar radikal biçimde deÄŸiÅŸmeli" demiÅŸti.

GörüÅŸmelerde kritik dönemeç

Ä°srail, görüÅŸmelerde somut ilerlemenin saÄŸlanabilmesi için Filistin tarafından Ä°srail'in Yahudi kimliÄŸinin kabul edilmesini ÅŸart koÅŸuyor.

Filistin tarafı, Ä°srail nüfusunun dörtte birini oluÅŸturan Arapların, Yahudi kimlikli bir devlette söz hakkına sahip olamayacağını ve Ä°srail'in bu yolla iÅŸgale meÅŸruiyet kazandıracağını ileri sürerek bu koÅŸula karşı çıkıyor.

Filistin tarafı, 1993'teki Oslo Kararları'na dayanarak bölgede iki devletli çözümün, Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs'teki Filistin topraklarında Yahudi yerleÅŸimlerinin durdurulmasının ve ülkelerini terk etmiÅŸ Filistinli mültecilerin dönüÅŸ hakkının masaya yatırılmasını istiyor.

Ä°srail - Filistin barış müzakereleri üç yıllık aradan sonra ABD’nin arabuluculuÄŸuyla Temmuz 2013’te yeniden baÅŸladı. Barış müzakereleri için dokuz aylık bir takvim belirlenmiÅŸti. Belirlenen süre 29 Nisan’da doluyor.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı görevine gelmesinden bu yana geçen bir yıllık süre içinde Kerry, Ä°srail ve Batı Åžeria’yı birçok kez ziyaret etti. Kerry bu ziyaretlerde taraflar arasında nihai bir statü anlaÅŸmasına varılmasını umuyor. Ä°srail - Filistin arasında Kerry’nin aracılığında devam eden barış müzakereleri için dokuz aylık bir takvim belirlenmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.