Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yerel seçimler Arap dünyasında yankı buldu

AK Parti'nin yerel seçimlerdeki başarısı Arap dünyasında da yankı buldu. Basında analizlere yer verilirken, sokaklarda da destek kutlamaları yapıldı.



Türkiye'deki yerel seçimleri manÅŸetlere taşıyan Körfez basını, sonuçları, "AÄŸustos'taki cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan için referandum" ÅŸeklinde deÄŸerlendirdi.

Suudi Arabistan'ın etkili gazetelerinden EÅŸ-Åžark’ul Evsat, "ErdoÄŸan muhaliflerine Osmanlı ÅŸamarı" manÅŸetiyle ilk sayfasında yer verdiÄŸi haberde, "AK Parti, ErdoÄŸan ile rakipleri arasındaki gerilimli atmosferde gerçekleÅŸen yerel seçimlerde baÅŸarı kazandı. ErdoÄŸan, yerel seçimlerin çehresini cumhurbaÅŸkanlığı referandumuna dönüÅŸtürmesiyle, rakiplerine söz verdiÄŸi 'Osmanlı ÅŸamarı'nı attı" denildi. 

Gazete, "seçim sonuçlarının ErdoÄŸan'ın cumhurbaÅŸkanlığı adaylığına" muhtemel etkisine de deÄŸinerek, "Kazandığı büyük baÅŸarı ErdoÄŸan'ın, halkın sandık başına gideceÄŸi cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde aday olması için etkili olabilir" yorumunu yaptı.

"Filistin halkının tek umudu"

AK Parti'nin yerel seçimlerdeki baÅŸarısını sevinçle karşılayan Ä°srail ambargosu altındaki Gazze halkı, Türkiye'nin Filistin halkının "tek umudu" olduÄŸunu ifade ediyor.

Arap Tabibler BirliÄŸi Proje Koordinatörü Muhammed es-Safi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'yi tebrik ederek, "Suriye, Mısır ve Filistin'in yanı sıra iÅŸkence, soykırım ve doÄŸal afetlere maruz kalan tüm Müslümanların yanında duran BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın, bu insani tutumunu sürdüreceÄŸini umuyorum" dedi.

Türkiye'nin, Gazze halkını umudu olduÄŸunu ifade eden Safi, BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın, Ä°srail ambargosuna karşı daha sert bir tavır takınacağına inandığını dile getirdi.

Üniversitesi öÄŸrencisi Muhammed en-Naci (22) de "Gazze'nin dış dünyaya açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısının kapatılması ve tünellerin yıkılmasının ardından Türkiye, Filistin halkının tek umudu oldu" diye konuÅŸtu.

Filistinliler'in, seçimlerin ardından BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın Filistin meselesine destek vermeyi sürdüreceÄŸini düÅŸündüÄŸünü kaydeden Naci, "ErdoÄŸan'ın, Gazze'ye yönelik ambargonun kaldırılması için çaba sarfedeceÄŸi konusunda hemfikiriz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Davamıza destek veren"

ErdoÄŸan liderliÄŸindeki AK Parti'nin kazanmasının, sadece Gazze deÄŸil Filistin'in tüm bölgelerinde "umut ışığı" olduÄŸunu ifade eden Naci, "ErdoÄŸan'ın Gazze ablukası son bulmadan Ä°srail ile iliÅŸkilerin normalleÅŸmeyeceÄŸini söylemesiyle bu durum daha netleÅŸti. Davamıza destek veren ErdoÄŸan'ın kazanmasından ötürü mutluyuz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Hamas'tan kutlama gösterisi

Hamas'ın çaÄŸrısıyla Gazze'in kuzeyinde toplanan onlarca kiÅŸi, AK Parti Genel BaÅŸkanı ve BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan lehine slogan attı, Türkiye ve Filistin bayrakları açtı.

Hamas liderleri ve milletvekillerinin de katıldığı gösteride, "AK Parti'yle, Ä°leriye Türkiye", "Büyük Türkiye, Filistin seninle gurur duyuyor" ve "ErdoÄŸan... Türkiye... Filistin sizleri bekliyor" yazılı dövizler taşındı.

Hamas yetkililerinden MuÅŸir el-Mısri, yaptığı konuÅŸmada, "Mazlum Müslümanlar, Filistin davası ve Ä°slam ümmeti için kazanılmış olan yeni zaferi kutluyoruz" dedi. 

"DüÅŸmanlarının, türlü türlü oyunlarla ErdoÄŸan'ı devirmek istediÄŸini" ifade eden Mısri, "Fakat Türk halkı, oynanan oyunların farkına vardı ve son sözü söyleyerek oyunu bozdu. Ambargo karşısındaki tutumu ve Filistin davasına desteÄŸinden dolayı Türk halkına teÅŸekkür etmek için buradayız" diye konuÅŸtu.

Mısri ayrıca "Demokrasinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir süreçte ortaya konan bu baÅŸarı, Ä°slam ümmetine özgürlük, halk iradesinin zaferidir. Arap ülkelerinin, Türkiye'deki baÅŸarılı demokrasi deneyiminden yararlanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"ErdoÄŸan seçimleri zorlanmadan alıyor"

Londra merkezli El-Hayat gazetesi ise seçim sonuçlarının, cumhurbaÅŸkanlığı adaylığı fikrini ErdoÄŸan'ın aklına yeniden getirebileceÄŸini belirterek, "ErdoÄŸan seçimleri zorlanmadan alıyor" manÅŸetini attı.

Seçim sonuçlarını, "AK Parti'nin ülke genelindeki siyasi imajını koruduÄŸu hatta bazı illerdeki popülaritesini arttırdığı" ÅŸeklinde deÄŸerlendiren gazetede ÅŸu ifadelere yer verildi:

"Sonuçlar, seçmenlerin, ErdoÄŸan ve çevresindekileri de kapsayan yolsuzluk rüzgarından etkilenmediÄŸine iÅŸaret ediyor. Ayrıca seçmenlerin, Fethullah Gülen cemaatinin ulusal güvenliÄŸi tehdit eden komplolar düzenlediÄŸi ve AK Parti'nin bu komplolar karşısında mücadele ettiÄŸine ikna olarak ErdoÄŸan'ı desteklemeye karar verdiÄŸi anlaşılıyor."

"Seçim baÅŸarısı Ä°stanbul ile taçlandı"

Kuveyt'te yayımlanan Er-Ra'y gazetesi seçim haberinin manÅŸetini, "ErdoÄŸan, yerel seçimlerde baÅŸarısını ilan ediyor ve rakiplerini bedel ödemekle tehdit ediyor" ÅŸeklinde verdi.

Gazete, ErdoÄŸan'ın "hainlikle suçladığı" Gülen cemaatine yönelik yürütülen mücadelenin yoÄŸunlaÅŸtırılacağı ifadelerine yer verdiÄŸi konuÅŸmasından kesitlere yer vererek, aÄŸustosta yapılacak cumhurbaÅŸkanlığı seçimleri için aday olabileceÄŸi izleniminin doÄŸduÄŸunu kaydetti.

Er-Ra'y, seçimlerde Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi yarışını bir kez daha AK Parti'nin kazanmasını "seçim baÅŸarısını taçlandırdı" ÅŸeklinde yorumladı. 

Katar'daki EÅŸ-Åžark gazetesi ise seçimlerin, "yolsuzluk ve telefon skandalları ile mücadele eden BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın siyasi geleceÄŸi çerçevesindeki öneminin" altını çizerek, "ErdoÄŸan'ın konuÅŸması sırasında yolsuzluk iddiaları karşısında meÅŸruiyetini seçim sonuçlarıyla teyit edeceÄŸi" ÅŸeklindeki sözlerine yer verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.