Sosyal Medya

Dünya

İsrail Filistinli esirleri bırakmıyor

İsrail, Filistinli mahkûmların dördüncü grubunun serbest bırakılma kararını iptal etti. Mahkûmların Filistin ile barış müzakereleri çerçevesinde 29 Mart Cumartesi günü bırakılması öngörülüyordu.



Fetih Hareketi Merkezi Komite Sekreteri Yardımcısı Cibril Recub, “Ä°srail hükümeti, ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry'nin aracılığında serbest bırakılması öngörülen Filistinli mahkûmlarla ilgili karara uymayacaklarını bize bildirdi” dedi. Recub, Ä°srail’in bu kararının 'ABD yönetimine ve yürüttüÄŸü çabalara sert bir tokat' olduÄŸunu belirtti.

Filistin Esirler Bakan Vekili ve Fetih Hareketi Devrim Konseyi üyesi Ziyad Ebu Ayn, Filistinli liderlerin mahkûmların serbest bırakılması için devrede olan ABD’li temsilci Martin Indyk ile yaptıkları görüÅŸmelerin bir sonuç vermediÄŸini belirtti.

Ebu Ayn, Filistinli liderlerin tüm sözleÅŸmeleri iptal edeceÄŸini ve uluslararası platformlara baÅŸvuracağını; esirlerin serbest bırakılmaması halinde ise esirlerin özgürlüÄŸüyle sonuçlanacak büyük bir eylemin baÅŸlatılacağı uyarısında bulundu. Ebu Ayn, “Biz çok ciddi, tehlikeli bir aÅŸama ile karşı karşıyayız ve ABD ile Ä°srail bundan doÄŸacak sorunların sorumlusudur” dedi.

Ebu Ayn, Ä°srail’in son 26 kiÅŸilik mahkûm grubunu serbest bırakmak için bazı yeni ÅŸartlar öne sürdüÄŸünü ve Filistin Yönetimi’nin de barış görüÅŸmelerinin devam etmesi için daha önce Ä°srail’in öne sürdüÄŸü ÅŸartları kabul ettiÄŸini belirtti.

Ebu Ayn, Filistin Yönetimi’nin Ä°srail’in mahkûmları serbest bırakmak için öne sürdüÄŸü yeni ÅŸartların antlaÅŸma ve sözleÅŸmelere aykırı gördüÄŸünü belirterek Ä°srail’in yeni ÅŸartlarla barış görüÅŸmelerini baltalamaya çalıştığını söyledi.

ABD arabuluculuÄŸu ile geçtiÄŸimiz yıl Temmuz ayında yeniden baÅŸlatılan barış sürecinde diplomatik müzakereleri sürdürmek için Ä°srail, 1993 Oslo AntlaÅŸması'ndan önce mahkûm ettiÄŸi 104 Filistinli"yi serbest bırakmayı kabul etmiÅŸti. 

Ä°srail’in bu adımına karşılık Filistin tarafı da süreç sonuna kadar BM’de gözlemci devlet olmasından sonra kazandığı haklardan dolayı Ä°srail’i uluslararası mahkemelere ya da kuruluÅŸlara götürmeme taahhüdünde bulunmuÅŸtu.

Ä°srail anlaÅŸma çerçevesinde son 9 ayda toplam 78 Filistinli mahkûmu 3’er aylık periyotlarla serbest bırakmıştı. AnlaÅŸma gereÄŸi 29 Mart Cumartesi günü de son 26 mahkûmun bırakılması gerekiyordu.

Ä°srail kanunlarına göre serbest bırakılacak mahkûmların isimleri 48 saat önceden açıklanırken, son iki günde bu yönde bir duyuru yapılmadı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.