Sosyal Medya

Coğrafyamız

Abluka altındaki Dareya hayalet şehre dönüştü

Suriye'de, Esed rejimine bağlı birliklerin abluka altında tutarak varil bombalarıyla vurduğu başkent Şam'ın batısındaki Dareya'da kalan 6 bin kişi zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.



Bölgedeki aktivistlerden Macid Mua, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait helikopterlerin iki aydan bu yana bölgeye 300'den fazla varil bombası attığını belirtti.

Saldırılar nedeniyle halkın güvenli bölgelere kaçtığını anlatan Mua, kentte kalan 600'ü çocuk 6 bin kiÅŸinin zor ÅŸartlarda yaÅŸadığını söyledi.

Rejimin, günde ortalama 5 varil bombası atarak gerçekleÅŸtirdiÄŸi hava saldırıları sebebiyle Dareya'nın yaklaşık yüzde 80'inin enkaz haline dönüÅŸtüÄŸünü dile getiren Mua, Esed güçlerinin sadece 2012 yılının AÄŸustos ayında bölgeye ağır silahlarla düzenlediÄŸi saldırılarda 724 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini, binlerce kiÅŸinin yaralandığını ve tutuklandığını ifade etti.

Mua, "Saldırılar nedeniyle hala binlerce kiÅŸi kayıp, aileler rejim güçlerinin korkusu nedeniyle hapishane ve hastanelerdeki kayıplarını aramaktan korkuyor" dedi.

Rejimin elindeki ağır silahlara raÄŸmen bölgenin muhaliflerin denetiminde olduÄŸunu kaydeden Mua,  rejim güçlerinin kara ve havadan bölgeye saldırmasına raÄŸmen ilerleme saÄŸlayamadığına dikkat çekti.

''Halk, Esed'e diz çökmeyecek''

Dareya'nın 15 aydır rejimin ablukası altında olduÄŸunu dile getiren Mua, "Esed güçleri bölgeye varil, misket bombası ve kimyasal gazlarla saldırıda bulundu. Halk, saldırılara raÄŸmen Esed'e diz çökmedi ve çökmeyecek. ÖzgürlüÄŸünün bedelini canı ve malıyla ödeyen Dareya halkı, her ÅŸeyini feda ettiÄŸi bu uÄŸurda yürümeye devam edecek. Dareya devrimin sessiz kalesidir" diye konuÅŸtu.

Rejimin kuÅŸatması nedeniyle Dareya'ya tıbbi ve en temel gıda malzemelerinin giriÅŸine izin verilmediÄŸini söyleyen Mua, sözlerini ÅŸöyle bitirdi:

"Halk, bahçelerine ektikleri yeÅŸilliklerle karnını doyurmaya çalışıyor. Bölgedeki fırınlar un olmadığı için hizmet veremiyor. Ä°nsani durum her geçen gün zorlaşıyor. Orduya ait helikopter ve savaÅŸ uçakları her gün bölgeyi bombalıyor, saldırılarda çok sayıda insan yaÅŸamını yitiriyor. Dareya'daki sahra hastanelerinde yaralı ve hastalar için ilaç bulunamıyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.