Sosyal Medya

Güncel

Son ankete göre partilerin oy oranları

A&G Araştırma Başkanı Adil Gür, son anketin sonuçlarını açıkladı.



A&G AraÅŸtırma BaÅŸkanı Adil Gür, son anketin sonuçlarını açıkladı. AK Parti oylarının 2009'a göre 5-7 puan arttığını söyleyen Gür, 'Paralel saldırılar oyları düÅŸürmedi' dedi. Gür, AK Parti mevcut belediyelerinin üzerine yeni belediyeler ekleyeceÄŸini de söyledi.

AK PARTÄ° OYLARINI ARTIRDI

Bugün sandığa gidilse, AK Parti 2009'daki yerel seçimler ile 2011'deki genel seçimin ortalaması kadar oy alacak. AK Parti, 2009'daki yerel seçimde yüzde 38.4 oy almıştı. Ona göre oylarını önemli oranda artırıyor. 2011'deki genel seçimde ise yüzde 49.9 aldı. Bugün itibarıyla 43-45 aralığında görünüyor.

BELEDÄ°YE SAYISI ARTAR

AK Parti'nin 2009'da kazandığı 45 belediye vardı. KaybedeceÄŸi bazı yerler olabilir ama kazandığı belediyelerin çok daha fazla olacağını düÅŸünüyorum.

SON GÜNLERDE TOPARLADI

AK Parti, 17 Aralık operasyonu ve sonraki süreçte peÅŸ peÅŸe yayınlanan ses kayıtlarının etkisinden kurtulup toparlanma içine girdi. Özellikle son 10 gündür bunun etkisi görülüyor. Meydanlardaki kalabalık da bunun iÅŸareti. Genel seçime göre birkaç puan oy kaybı oldu ama bunu cemaat oylarına baÄŸlamak mümkün deÄŸil. Operasyonlar sonrasında AK Parti tabanı daha da kenetlendi.




31 MART'TA Ä°STÄ°FA OLMAZ

Gür, "Bu seçim sonrası bazı yeni arayışlar baÅŸlayabilir. Ancak ne iktidarda ne muhalefette radikal oy deÄŸiÅŸiklikleri olmayacağı için '31 Mart'ta istifa eden lider çıkar' demek hayalcilik olur" diye konuÅŸtu.

MUHALEFET OYLARINDA DEĞİŞİKLİK YOK

Yaptığımız araÅŸtırmaları analiz ettiÄŸimizde muhalefetteki partilerle ilgili de ÅŸu tablo çıkıyor:

- CHP 2011'deki oyu mertebesinde bir sonuç alacak. Yüzde 26-27 civarında bir orana ulaÅŸabilir.

- MHP'nin yüzde 14-16 bandında olduÄŸu görünüyor. Anadolu'da MHP rüzgarı olduÄŸu doÄŸru ama büyükÅŸehirlerde kamuoyunca pek tanınmayan adayları var. Bu da, o rüzgarı kesen baÅŸlıca etken.

- BDP'yi ölçmek zor. Çünkü DoÄŸu ve GüneydoÄŸu'da "BDP", batıda ise "HDP" çatısı altında seçime giriyor. Ancak, göreceli olarak oyları yükselecek. Yüzde 8-11 aralığında oy çıkabilir.

METROPOLLERDE SÜRPRÄ°Z OLMAZ

Ben Ä°stanbul, Ä°zmir ve Diyarbakır'la ilgili herhangi bir sürpriz deÄŸiÅŸiklik beklemiyorum. Partilerin bu illerdeki oy oranlarıyla ilgili tabloyu, seçimlere birkaç gün kala yayınlayacağım. Ankara'da ise kentin 20 yıllık son derece baÅŸarılı bir belediye baÅŸkanı var. Karşısında da sakin, TV programlarında puan toplayan ana muhalefet partisinin adayı bulunuyor. Buradaki yarışla ilgili sonucu, hafta sonu gerçekleÅŸtireceÄŸimiz son araÅŸtırmayla ortaya koyacağız.

BÜYÜKÅžEHÄ°RLERDE AK PARTÄ° GÜÇLÜ

Türkiye seçmeninin yüzde 75'i, 30 büyükÅŸehirde yaşıyor. Ä°lçelerin oyları da büyükÅŸehirlerde deÄŸerlendirilecek ve adaylar oy oranlarında çok etkili olacak. AK Parti, Balıkesir, Ordu gibi yerlerde bu kez daha da güçlü. Antalya, Manisa gibi yerlerde iddialı. Bazı yerlerde ise adaylar, kendi partilerinden fazla oy alıyor. Kocaeli, EskiÅŸehir gibi büyükÅŸehirler buna örnek. Buralarda adaya, icraata bakılarak da oy veriliyor. Ayrıca; ÅŸehrin siyasi coÄŸrafyası, nereden göç aldığı, etnik ve mezhepsel yapısı bazı yerlerde deÄŸiÅŸiklikleri beraberinde getirecektir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.