Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Mahkûmların bırakılması Abbas'a bağlı'

İsrail Adalet Bakanı ve Başmüzakereci Livni, Filistinli mahkûmları bırakma taahhütlerinin olmadığını, bunun Filistin Yönetimi başkanı Abbas’ın alacağı kararlara bağlı olduğunu söyledi.



Ä°srail'de bir konferansta konuÅŸan Adalet Bakanı ve Filistin ile yapılan barış görüÅŸmelerinde baÅŸmüzakereci konumundaki Tzipi Livni, 29 Mart’ta bırakılması planlanan 26 Filistinli mahkum konusuna deÄŸindi.

Ä°srail barış görüÅŸmelerinde hiçbir zaman mahkûmların bırakılmasıyla ilgili taahhütte bulunmadığını söyleyen Livni, bunun Filistin ile yürütülen barış müzakerelerinde ilerleme saÄŸlanmasına baÄŸlı olduÄŸunu bildirdi.

Livni’nin açıklamaları Filistin Yönetimi BaÅŸkanı Mahmud Abbas’ın Washington’ı ziyaret edip ABD BaÅŸkanı Obama ile görüÅŸmesinin bir gün sonrasında geldi.

Abbas görüÅŸmeden önce, Filistinli tutukluların serbest bırakılmasına yönelik Ä°srail ile anlaÅŸmaları olduÄŸunu hatırlatarak, 29 Mart’a kadar dördüncü grup tutukluların da bırakılacağından umutlu olduklarını belirtmiÅŸti.

Süre 29 Nisan’da doluyor

Filistin Yönetimi ve Ä°srail, ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry'nin giriÅŸimiyle Temmuz 2013'te yeniden barış görüÅŸmelerine baÅŸlamıştı.

Barış müzakereleri için öngörülen dokuz aylık süre 29 Nisan'da sona eriyor. Kerry, sürenin uzatılmasını ve tarafların karşılıklı olarak bazı tavizler vermesini istiyor. Filistin tarafı ise taleplerinin kabul edilmemesi durumunda sürenin uzatılmasına onay vermeyeceÄŸini açıkladı.

Ä°srail, görüÅŸmelerde somut ilerlemenin saÄŸlanabilmesi için Yahudi kimliÄŸinin kabul edilmesini ÅŸart koÅŸuyor. Filistin tarafı ise Ä°srail nüfusunun dörtte birini oluÅŸturan Arapların Yahudi kimlikli bir devlette söz hakkına sahip olamayacağını ve Ä°srail'in bu yolla iÅŸgale meÅŸruiyet kazandıracağını ileri sürerek bu koÅŸula karşı çıkıyor.

Filistin tarafı, 1993'teki Oslo Kararları'ına dayanarak bölgede iki devletli çözümün, Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs'teki Filistin topraklarında Yahudi yerleÅŸimlerinin durdurulmasının ve ülkelerini terk etmiÅŸ Filistinli mültecilerin dönüÅŸ hakkının masaya yatırılmasını istiyor.

ABD DışiÅŸleri Bakanı olmasından bu yana geçen bir yıllık süre içinde Kerry, Ä°srail ve Batı Åžeria’yı 11 kez ziyaret etti. Kerry bu ziyaretlerde taraflar arasında nihai bir statü anlaÅŸmasına varılmasını umuyor. Ä°srail - Filistin arasında Kerry’nin aracılığında devam eden barış müzakereleri için dokuz aylık bir takvim belirlenmiÅŸti. 

Barış görüÅŸmelerinin baÅŸladığı Temmuz ayından bu yana üç kademe halinde 70’den fazla Filistinli mahkûmu Ä°srail tarafından serbest bırakıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.