Sosyal Medya

Coğrafyamız

'ABD askerine ihtiyaç yok'

Afganistan Devlet Başkanı Karzai, ülke askerinin Taliban'a karşı güvenliği sağlamak için yeterli olduğunu, ABD ile güvenlik anlaşması imzalamayacağını söyledi.



Görev süresinin dolmasına bir ay kalan Afganistan Devlet BaÅŸkanı Hamid Karzai, Cumartesi günü meclisteki son konuÅŸmasını yaptı. Afgan ordusunun ülke güvenliÄŸini saÄŸlamaya hazır olduÄŸunu söyleyen Karzai, “Artık ülkedeki Amerika BirleÅŸik Devletleri (ABD) askerlerine ihtiyaç yok” dedi.

ABD askerinin ülkede kalmasına yeÅŸil ışık yakacak anlaÅŸmayı imzalamayı düÅŸünmediÄŸini söyleyen Afgan lider, kararı bir sonraki baÅŸkana bırakmak istiyor. 5 Nisan’daki seçimin 10 adayı da, seçilmeleri halinde ABD ile güvenlik anlaÅŸmasını imzalayacaklarını söyledi.

Devlet baÅŸkanlığı seçimlerine bir aydan az süre kala, ülkedeki Taliban güçleriyle savaÅŸan ABD askerlerinin varlığının sürdürülmesi tartışması devam ediyor.  

ABD yönetimi, askerlerinin güvende olması için, operasyonlarda özel ayrıcalıklar veren bir anlaÅŸmanın Afganistan hükümetiyle imzalanmasını ÅŸart koÅŸuyor.

Afgan halkı ise, bu anlaÅŸmayla ABD askerlerinin evlere baskınlar düzenleyip, gerekçesiz tutuklamalar yapma hakkı kazanmasını istemiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.