Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ä°srail yeniden vurdu

İsrail ile İslami Cihad arasında varılan ateşkese rağmen karşılıklı saldırılar sürüyor. Önce İsrail ordusu Refah'ta yedi ayrı noktayı vurdu. Karşılık olarak Gazze'den 16 roket fırlatıldı. İsrail roketlere karşılık Gazze'de üç ayrı noktayı daha bombaladı.



Ä°srail'in Refah kentinde yedi noktayı vurmasının ardından Gazze'den fırlatılan roketler Ä°srail'in güneyindeki açık alanlara düÅŸtü. Ä°srail ordusu, ateÅŸkesin yeniden yürürlüÄŸe girdiÄŸi açıklanan saatten bu yana, Gazze'den Ä°srail'in güneyine 16 füze atıldığı ileri sürüldü. Ä°srail tarafında ölen ya da yaralanan yok. Ancak fırlatılan roketlerden birinin yanlışlıkla Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'da bulunan bir eve düÅŸmesi sonucu bir kadın, iki çocuk yaralandı.

Ä°srail ordusu, Gazze'den fırlatılan roketlere gece yarısından sonra cevap verdi. Ä°srail savaÅŸ uçakları Gazze'nin güneyinde yer alan Refah kentinin batısında Filistin halk direniÅŸ komitelerine ait bir askeri tesise, Gazze'nin kuzeyinde boÅŸ bir araziye ve Refah kentinin doÄŸusunda Ä°zzeddin el-Kassam Tugayları'na ait bir askeri eÄŸitim kampına hava saldırısı düzenledi. 

Ä°srail'de yayınlanan Yediot Ahranot gazetesinde Ä°srail ordusuna dayanarak verilen habere göre Ä°srail, Ä°slami Cihad ile ateÅŸkes görüÅŸmesi yapmıyor. Haberde Ä°srailli kaynağın "Biz huzur içinde olursak Gazze de olur" dediÄŸi yer aldı.

Ä°slami Cihad'ın üst düzey yetkilileri daha önce tarafların Mısır'ın arabuluculuÄŸu ile bir ateÅŸkes anlaÅŸmasına vardığını duyurmuÅŸtu. Meyadin TV’ye konuÅŸan Ä°slami Cihad Genel Sekreteri Ramazan Åžallah "Mısırlı kardeÅŸler bizimle irtibata geçti. Birçok kere bozulmasına raÄŸmen düÅŸman uyarsa biz de uyarız dedik. DüÅŸman sözünde durmadı. Biz 2012'de Mısır aracılığında anlaÅŸmayı teslim olmak için imzalamadık" dedi.

Åžallah, Gazze'deki Hamas yönetimi ile de birlikte hareket ettiklerini, Gazze içinde Ä°smail Haniye ile, dışarıda da Halid MeÅŸal ile irtibat halinde olduklarını söyledi. Genel Sekreter, "Biz Hamas'la savaÅŸ ve barışta ortağız. Beraber savaÅŸtık beraber anlaÅŸtık" ifadesini kullandı. 

Filistin Ä°slami Cihad Hareketi

Filistin Ä°slami Cihad Hareketi, 1970’lerde Fethi Åžikaki ve Abdülaziz Avda tarafından kuruldu. Müslüman KardeÅŸler’den ve 1979’daki Ä°ran Ä°slam Devrimi’nden etkilendi.

Müslüman KardeÅŸler’in Filistin’in haklarını yeterince savunamadığını düÅŸünen bir grubun ayrılarak Ä°slami Cihad adında yeni bir hareket kurmasıyla ortaya çıktı.

GeçmiÅŸte Müslüman KardeÅŸler’in Filistin kolu olarak bilinen Hamas daha sonra farklı bir yapıya dönüÅŸse de Müslüman KardeÅŸleri ile baÄŸlantısı devam ediyor.

Ä°slami Cihad ise Ä°ran’a yakınlığıyla biliniyor. Günümüzde Ä°ran, Ä°slami Cihad’ın en büyük destekçilerinden biri.

Hareket, 1993 yılında ABD BaÅŸkanı Bill Clinton’ın öncülüÄŸünde baÅŸlatılan ve Ä°srail ile Filistin arasında iki devletli çözümü öngören Oslo GörüÅŸmeleri’ne karşı çıkmıştı.

Ä°slami Cihad, 2012'deki çatışmanın sona ermesinden sonra zaman zaman Ä°srail'e roket ve havan topu saldırılarında bulunuyor. Gazze Åžeridi’ni yöneten Hamas ise bu tür saldırılardan kaçınıyor.

Ä°slami Cihad Hareketi, ABD, Avrupa BirliÄŸi, Ä°ngiltere, Japonya, Kanada ve Avustralya’nın ‘terör örgütü’ listesinde bulunuyor.

İsrail Mısır'dan cesaret aldı

Al Jazeera Türk'e konuÅŸan Hamas sözcüsü MuÅŸir Mısri de Ä°srail’in Mısır’dan cesaret alarak Gazze’ye saldırdığını, ateÅŸkesi saÄŸlamanın Mısır'ın sorumluluÄŸu olduÄŸunu söyledi. Mısri "Ä°srail daha önceki anlaÅŸmalarına uymadı. Mısır ile Ä°slami Cihad arasında görüÅŸmeler vardı ama Ä°srail anlaÅŸmaya raÄŸmen saldırdı" diye konuÅŸtu. Mısri Filistinlilerin 'buna raÄŸmen' anlaÅŸmaya baÄŸlı kalacağını söyledi. 

Al Jazeera’ye konuÅŸan Hamas’ın bir diÄŸer sözcüsü Fevzi Berhum ise, Mısır’ın Ä°slami Cihad ve Ä°srail ile gerginliÄŸin yatıştırılması için görüÅŸtüÄŸünü doÄŸruladı.

Mısır'ın Hamas ile görüÅŸmediÄŸini söyleyen Berhum, “AteÅŸkes görüÅŸmeleri devam ederken Ä°srail Refah'ı vurdu” dedi. Mısır, Hamas’ın ülkedeki bütün faaliyetlerini yasakladığı için Hamas ile temasa geçmiyor.  

Ä°srail'in Kanal 2 televizyonu ise Katar'ın da ateÅŸkes görüÅŸmeleri için devreye girdiÄŸini açıkladı.

Saldırı sırasında Batı Åžeria'da Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron ile görüÅŸen Filistin Yönetimi BaÅŸkanı Mahmut Abbas da Ä°srail saldırılarını kınadı.

İslami Cihad: Karşılık vereceğiz

Al Jazeera'ye konuÅŸan Ä°slami Cihat sözcüsü Velid Hallas ise Ä°srail'e karşılık vereceklerini söyledi. 

Hallas, “Ä°srail bugüne kadar yaptığı hiçbir anlaÅŸmaya uymadı. Her zaman anlaÅŸmaları ihlal eden taraf oldu. Katil siyonist düÅŸmanla aramızda sürekli ve ucu açık bir çatışma var, bu bitmeyecektir de” dedi.

Hallas, Türkiye gibi diÄŸer Ä°slam ülkelerinden de destek beklediklerini belirtti. Hallas, “Siyonist Ä°srail’in dayandığı bir taraf var, kendisini kucaklayan Batı ve Amerika var. Ä°srail onlardan aldığı destekle bize saldırıyor, çocukları öldürüyor, evlerimizi yıkıyor, topraklarımızda yerleÅŸim birimleri kuruyor. Dolayısıyla diÄŸer Arap ülkeleri kardeÅŸlerimiz de Filistin halkını bu mücadelesinde yalnız bırakmamalıdır. Her türlü desteÄŸi, her türlü yardımı bu azgın düÅŸmana karşı Filistinli kardeÅŸlerinden esirgememelidir” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

Mısır DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Bedir Ebu Ati de, Gazze’ye yönelik Ä°srail saldırısını kınadıklarını açıkladı. 

BaÅŸta AÅŸkelon ve AÅŸdod olmak üzere Gazze'den atılan füzelerin hedefindeki Ä°srail kentlerinde alarm verildi.

Ä°srail ordusu 'Demir Kubbe' adlı füze kalkan sisteminin Gazze'den atılan füzeleri durdurduÄŸunu açıkladı.

Güvenlikten sorumlu bakanlarla toplantı yapan Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, Ä°srail ordusunun Gazze’den atılan füzeleri durdurmak için operasyon hazırlığı yaptığını açıkladı.

Gazze'deki Hamas yönetimi ise Ä°srail’e "aptalca bir davranışa" giriÅŸmemesi uyarısı yaptı ve uluslararası camia ile Arap ülkelerine Gazze ile ilgili yükselen gerilimi durdurmaları çaÄŸrısında bulundu. 

Lieberman'dan işgal ısrarı

Ä°srail DışiÅŸleri Bakanı Avigdor Liberman da daha önce, 'Gazze’den Ä°srail’in güneyine 120’den fazla roket atılmasının ardından Gazze’yi yeniden iÅŸgal etmekten baÅŸka çözümün olmadığını' söylemiÅŸti.

Netanyahu'nun Ä°srail'in güneyini hedef alan füze saldırılarına cevabının 'çok sert' olacağını açıklamasından sonra savaÅŸ uçakları Gazze'de Ä°slami Cihad'a ait iki askeri kamp dahil 29 hedefi bombalamıştı.

Al Jazeera kaynaklarına göre, Ä°srail savaÅŸ uçakları Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde ve kuzeydeki Beit Lahia'da Ä°slami Cihad'ın iki askeri kampını bombaladı. Silahlı grupların daha önce kampı terk etmiÅŸ olmasından dolayı uçakların saldırısında ölen ya da yaralanan olmadı.

Ä°srail Savunma Kuvvetleri'nden yapılan yazılı açıklamada, 12 Mart ÇarÅŸamba akÅŸamı Gazze’den Ä°srail'e yapılan füze saldırılarına karşılık, Ä°srail Hava Kuvvetleri tarafından Gazze’deki 29 noktaya hava saldırısı düzenlendiÄŸi duyuruldu.

Gazze'den füze saldırıları, Ä°srail'in bir gün önce bölgeye düzenlediÄŸi saldırıyla Ä°slami Cihad üyesi üç kiÅŸiyi öldürmesi üzerine baÅŸlamıştı.

“Teslim olmayı imzalamadık”

Ä°ran’ın 2. Kanalı’na konuÅŸan Ä°slami Cihad Hareketi lideri Ramazan Åžallah ise “Gazze’ye saldırılarını devam ettiren siyonist düÅŸmanla ateÅŸkes anlaÅŸması imzaladık, teslim olmayı imzalamadık” dedi. Åžallah, Ä°srail saldırısına verilen karşılığın basit olduÄŸunu daha sert bir karşılık vereceklerini de belirtti.

Abbas’tan çaÄŸrı

Filistin Yönetimi BaÅŸkanı Mahmud Abbas, Gazze’ye hava saldırısı düzenleyen Ä°srail’e tansiyonu düÅŸürmesi çaÄŸrısı yaptı.

Al Jazeera’nin Gazze muhabiri Vail Dahduh, Gazze’de ortamın çok gergin olduÄŸunu, halkın evlerine kapandığını ve birçok Filistinli direniÅŸ grubunun muhtemel saldırılara karşı teyakkuzda olduÄŸunu söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.