Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Zeydan Avrupa'ya kaçtı' iddiası

Petrol krizi ve 'yolsuzluk' soruşturması yüzünden başbakanlık koltuğunu kaybeden ve yurt dışına çıkış yasağı konulan Libya'nın eski başbakanı Ali Zeydan'ın, Malta üzerinden bir Avrupa ülkesine kaçtığı açıklandı.



Malta BaÅŸbakanı Joseph Muscat devlet televizyonu TVM'de yaptığı açıklamada, Libya'nın eski baÅŸbakanı Ali Zeydan'ın 11 Mart Salı günü yakıt ikmali için iki saat Malta'da beklediÄŸini, buradan da baÅŸka bir Avrupa ülkesine geçtiÄŸini söyledi ancak bu ülkenin adını açıklamadı. 

Ali Zeydan, 11 Mart Salı günü Libya Ulusal Meclisi’nde yapılan güven oylamasını kaybetmiÅŸti. Meclis'in Zeydan hükümetinden desteÄŸini çekmesinin ardından baÅŸsavcılık eski baÅŸbakanı 'yolsuzluk' soruÅŸturması kapsamında ifadeye çağırmış ve ifade verinceye kadar yurt dışına çıkış yasağı koymuÅŸtu. 

Anadolu Ajansı'na göre, Libya BaÅŸsavcısı, görevden alınan eski BaÅŸbakan hakkında, 'arama kararı' çıkarılması talebiyle, Ä°nterpol'e baÅŸvurdu.

Libya'da Devlet Denetleme Kurumu ile Ä°dari Denetleme Kurumu, daha önce ortak bir rapor hazırlamış, raporda hükümet yönetiminde strateji yoksunluÄŸu olduÄŸu, devlet bütçesinin gereksiz yere harcandığı belirtilmiÅŸti.

İstikrarsızlık ve petrol krizi

Zeydan hükümeti, ülkede özellikle güvenlik sorununu çözemediÄŸi için eleÅŸtiriliyordu. Ülke ayrıca bir süredir petrol kriziyle karşı karşıya. 

Petrol ihracatının yapıldığı bazı limanların silahlı muhalif grupların eline geçmesi ve bu grupların hükümeti baypas ederek petrol ihracatına baÅŸladığını açıklaması krize neden oldu.

Libya ordusu, 11 Mart Salı günü isyancıların kontrolündeki Sidre Limanı'ndan ham petrol satın alan Kuzey Kore tankerini ele geçirdi ancak tanker orduya ait gemilerden kaçarak limanı terketti. Zeydan'ın güven oylamasını kaybetmesi de bu olayın ardından gerçekleÅŸti. 

2011 yılında Kaddafi'nin devrilmesinden sonra ülkede siyasi istikrar saÄŸlanamıyor. 14 Kasım 2012’den beri görev yapan Zeydan hükümeti, Åžubat ayında baÅŸarısız iki darbe giriÅŸimi atlattı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.