Sosyal Medya

YaÅŸam

Diyarbakır'da iki partili yarış

Yerel seçim mücadelesi BDP ve AK Parti arasında geçiyor ama ilk kez siyaset değil sorunlar ön planda. Adaylar da bu yüzden projelerini de yarıştırıyor.



Tarihi belgelere göre 1853 yılında kurulan Diyarbakır Belediyesi’nde, Cumhuriyet'ten bu yana 23 belediye baÅŸkanı ya seçimle ya da atamayla göreve geldi. 1993 yılında büyükÅŸehir statüsüne kavuÅŸan Diyarbakır, 5’nci kez büyükÅŸehir belediye baÅŸkanını seçmeye hazırlanıyor. 

Kürt siyaseti üç dönemdir yönetimde

Yıllardır Kürt siyasi hareketinin merkezi konumunda bulunan Diyarbakır’da, belediye de 3 dönemdir onlarda. 1999'da HADEP’li (Halkın Demokrasi Partisi) Feridun Çelik, 2004'den beri Osman Baydemir koltuÄŸa oturdu. Bir öncekinin kapatılması nedeniyle parti isimleri HADEP, DEHAP (Demokratik Halk Partisi), DTP (Demokratik Toplum Partisi) ve BDP (Barış ve Demokrasi Partisi) diye deÄŸiÅŸse de siyasi gelenek aynı kaldı.

BDP bir kez daha kenti yönetmeye aday. Parti yönetiminde uyguladığı eÅŸ baÅŸkanlık sistemini ÅŸimdi de belediyelerde hayata geçirmeye çalışıyor. Bu nedenle Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediyesi’ne EÅŸ Genel BaÅŸkan Gültan Kışanak ile birlikte eski YeniÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Fırat Anlı aday gösterildi. 

Ä°ktidar partis, Ä°zmir’den sonra, belediye baÅŸkanlığını almayı en çok istediÄŸi iller arasında bulunan Diyarbakır’da, yine bir milletvekilini aday gösterdi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti / AKP), BDP’nin karşısına yörenin tanınmış ailelerinden EnsarioÄŸlu’larına mensup Milletvekili Galip EnsarioÄŸlu’nu çıkardı.

AKP-BDP yarışı

2009’daki yerel seçimlerde de yarış AK Parti ve Demokratik Toplum Partisi arasındaydı. Osman Baydemir ile dönemin milletvekili Kutbettin Arzu yarışıyordu. Ä°pi göÄŸüsleyen ise DTP adayı Osman Baydemir oldu. Ortaya çıkan tablo da gösterdi ki, iki parti dışında hiçbir parti bölgede varlık gösteremedi. DTP, merkezdeki 4 ilçenin de aralarında bulunduÄŸu 14 belediyeyi kazandı. 

2011 genel seçimlerinde parti sıralamasında AK Parti birinci sırada görünüyordu. Çünkü seçim barajına takılma endiÅŸesi nedeniyle bağımsız adayları destekleyen BDP sıralamaya girmedi. Oysa BDP’nin desteklediÄŸi bağımsız adaylar yüzde 47,01, AK Parti ise yüzde 40.9 oy oranına sahipti. 

Vatandaşın gündemi

BDP 30 mart seçimlerinde, mevcut Belediye BaÅŸkanı Osman Baydemir’in ‘kale’ olarak nitelendirdiÄŸi, Diyarbakır’ı elinde tutmaya çalışacak. BDP bununla beraber belediye sayısını da artırmayı hedefliyor. Ancak bu seçimin öncekilerden farkı var. Bir yılı aÅŸkın bir süredir silahların sustuÄŸu çözüm süreci nedeniyle talepler daha çok ön planda. Al Jazeera’ye konuÅŸan Diyarbakırlıların dile getirdiÄŸi sorunların başında iÅŸsizlik yer alıyor.

19 yaşındaki Ahmet Delici internet kafe iÅŸletiyor. Bu yıl ilk kez oy kullanacak, gündeminde iÅŸsizlik var. Delici,“En büyük sorun iÅŸsizlik, batıya fabrikalar yapılıyor, doÄŸuya neden karakollar, barajlar yapılıyor. Bir fabrika yapılsa en az 2 bin kiÅŸi çalışabilirdi, iÅŸsizlik azalırdı” diyor.

25 yaşındaki üniversite öÄŸrencisi Kübra Aras da “Diyarbakır’a çok fazla yatırımı gelmemesi benim için çok büyük bir problem, yatırım gelmediÄŸi için diÄŸer metropol ÅŸehirlere göre geri kalmış durumdayız” ÅŸeklinde konuÅŸuyor. 

Diyarbakırlıların iÅŸsizlikle beraber gündeme getirdiÄŸi diÄŸer sorunlar arasında ulaşım, temizlik ve çevre ile ilgili sıkıntılar ön plana çıkıyor. 

Kentte favori olan iki partinin adayları, sorunlara farklı projelerle çözüm bulmayı vadediyor. Belediyede eÅŸ baÅŸkanlık sistemini hayata geçirecek olan BDP'nin projelerini iki aday birlikte açıklıyor.

BDP'nin projeleri 

Ä°lk sözü alan Gültan Kışanak, önce iÅŸsizlik projelerini açıklıyor. Kışanak’a göre kentin kaynaklarının kentte kalması gerekiyor. Diyarbakır’ın çok büyük ekonomik potansiyeli olduÄŸunu savunan Kışanak; "Diyarbakır yıllar önce Türkiye’nin en çok geliÅŸmiÅŸ üç kentinden biriydi. Ekonomik potansiyeli son derece yüksekti. Åžimdi kaynaklarının yerelde kalması için büyük bir çalışma yürüteceÄŸiz. Bu kaynaklardan bu kentin yararlanması için, göçün yarattığı ve ekonomik gelir kaynaklarından kopartılan süreci geri döndürmeye çalışacağız. Köylerde, kırsal alanda tarım ve hayvancılğı geliÅŸtirerek insanların yeniden üretimle bağını kurmaya çalışacağız. Kentin gelir düzeyi yükselecek, üreten kent haline gelecek. Zaten yeni yasa da buna el veriyor. Tarım ve hayvancılığın güçlendirilmesi, yoksul kesimin yeniden üretimle buluÅŸturulması için önemli bir çalışma alanı olarak görüyoruz. Elimizdeki kamu kaynaklarını istihdam yaratacak ÅŸekilde nasıl planlayabiliriz, bunları da tartışıyoruz. Elimizdeki kamu kaynaklarının yüzde 80’ini hizmetler için harcıyoruz. Yüzde 10-15’i yatırımlar için harcanıyor. Bu da ciddi bir problem. Mesleki eÄŸitimler, ciddi kalifiye iÅŸ gücü yaratmak önemli, mesleki eÄŸitimlere öncelik vereceÄŸiz. Ä°ÅŸsizlikle mücadalede kamu kaynaklarından istihdam yaratacak iÅŸler kuracağız. Ä°kincisi meslek edindirme; kalifiye iÅŸ gücü yaratmak için güçlü bir ÅŸekilde düzenleme yapacağız, tarım ve hayvancılığa destek vererek insanları üretimle buluÅŸturmaya çalışacağız, bunların yanı sıra parti olarak topluluk ekonomisi oluÅŸturmak, kooperatifler, koolektifler, ortak üretim nasıl yapılır, burda da kordinasyon iÅŸlevi göreceÄŸiz”dedi.

Altyapı projelerine de deÄŸinen Kışanak, "Önümüzdeki dönem, ÅŸehir içinden geçen demiryollarını yerel yönetimlere devrederlerse, yeni ulaşım aksı olarak orayı aktif hale getireceÄŸiz. Raylı sisteme geçeceÄŸiz, yeni bulvarlar açarak trafik akışını kolaylaytıracağız. Bazı bölgelerde yayalaÅŸtırma yapacağız, bisikleti ulaşım aracı olarak kullanabilmek için çalışmalar yüreteceÄŸiz, 65 km. bisiklet yolu yapacağız. Üç tane büyük otopark yapılıyor, ihtiyaç halinde yenileri yapılacak” diye konuÅŸtu. 

Seçilmesi halinde eÅŸ baÅŸkan olarak görev yapacak olan Fırat Anlı ise, çevre ve temizlik projelerini anlattı. Anlı "Sadece çevre temizliÄŸi deÄŸil, gürültü ve görüntü kirliliÄŸinin de artık bir problem haline geldiÄŸini görüyoruz. Tabelaların, binaların dış cephelerinin ciddi bir ÅŸekilde elden geçmesi lazım. Özelilkle Sur bölgesi öncelikle çalışma alanımız olacak. Sur bölgesinin hem yaya yolları, hem kaldırımları, hem de dış cepheleri ciddi ÅŸekilde elden geçmesi lazım. Belediye saat 6’da çok ciddi temizlik yapıyor ama saat 8’den sonra ÅŸehir tekrar kirleniyor. Buna dikkat etmek lazım. Diyarbakır yeÅŸil alana doydu. Büyük bir kent parkı ve kent ormanı projemiz var. Bir milyon metrekareyi aÅŸan bir orman, bir milyon metrekareyi aÅŸan büyük bir kent parkı, üç milyon metrekare civarında bölgenin en büyük ormanı diyebileceÄŸimiz bir projemiz var. Dicle Nehri kenarında büyük yeÅŸil alanlar, bir milyon aÄŸacın dikileceÄŸi alanlar, EÄŸil Barajı'nın yeÅŸillendirilmesi ve sosyal tesislerle desteklenmesiyle kente kazandırılması, KaracadaÄŸ'ın yeniden yeÅŸille buluÅŸması gerekir” dedi.

AK Parti'nin projeleri

Ä°ÅŸsizlik, AK Parti adayı Galip EnsarioÄŸlu’nun da gündeminde. EnsarioÄŸlu iÅŸsizliÄŸe çözümün, yatırımcıların önünün açılmasıyla saÄŸlanacağı görüÅŸünde. EnsarioÄŸlu, “Belediyeyi almamız halinde, bütün yatırımcıların önünü açacak, bu kentin önünü açacak, serbest bölgeden Orta DoÄŸu'nun en büyük fuar ve kongre alanına, yeni çaÄŸdaÅŸ kentleÅŸmeye ve kentin tarihi dokusunu ortaya çıkararak, açık hava müzesi haline getirecek projeler var. Bu turizmi arttıracak, bu fuar merkezi serbest bölge ve hatta Mersin - Diyarbakır, Mersin - Erbil hızlı tren projemiz var, üzerinde çalışıyoruz. Diyarbakır’ı Orta DoÄŸu’nun merkezi haline getirecek devasa projelerimiz var. Bunları yaptıktan sonra yatırımcı için en cazip merkez haline gelecek” dedi.

EnsarioÄŸlu'nun diÄŸel sorunlara çözüm önerileri ise ÅŸöyle: “Her semte katlı otaparklar inÅŸa edeceÄŸiz. Usülsüz parklara asla müsamaha göstermeyeceÄŸiz. Raylı sistemle ilgili iki dönemdir söz veriyorlar, seçim vaatlerinde var ama raylı sistemin yeri bile yok. Projelerimiz hazır. UlaÅŸtırma Bakanlığı’nda onay bekliyor. Diyarbakır’ın iki büyük ilçesinin Ergani - Diyarbakır - Bismil - Diyarbakır hattının olduÄŸu yere raylı sistem kuracağız. Mevcut tren istasyonunu Organize Sanayi Bölgesi’ne taşıyacağız ve orada bir lojistik köy yapacağız. Ana arterlere raylı sistemleri entegre edeceÄŸiz. Raylı sistemi oturtacağız. Alternatif yollar, çevre yolları açacağız. Hem dikey, hem yatay trafiÄŸi rahatlatmak için yollar açacağız. Ä°nÅŸaat çalışmalarındaki düzensizlik, bu kenti toz ve çöp yığınına çevirmiÅŸ. Bunu ortadan kaldıracağız. Toprak alanların tamamını yeÅŸillendireceÄŸiz ki toz ve çamur olmasın. Parke yapılacak yerleri parke yapacağız. EÄŸitim destek evlerini bütün semtlerde oturtacağız. Bütün semtlerde kapalı spor salonlarımız ve açık spor salonlarımız olacak. Bütün semtlerde vatandaşın rahatlıkla yürüyüÅŸ yapacağı, bisikletle gezeceÄŸi alanlar olacak. Sportif faaliyetler yürütebilecekleri aletler yerleÅŸtireceÄŸz. Vadi projesi kapsamında gecekondu alanlarının dönüÅŸümünü saÄŸlayacağız, oraları tamamen regülasyon ve gezinti alanına dönüÅŸtüreceÄŸiz” dedi. 

EnsarioÄŸlu, özellikle Diyarbakır’ı almak gibi bir iddialarının olmadığını vurgulayarak, tüm Türkiye’de iddialı olduklarını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.