Merkezi Ä°zmir’de bulunan Protestan Kiliseler BirliÄŸi, Malatya Zirve Yayınevi davası tahliyeleriyle ilgili Adalet Bakanı Bekir BozdaÄŸ’dan randevu almaya çalışıyor. Birlik üyeleri son geliÅŸmelerden rahatsız.

Bakan'dan randevu almak için Ankara’da bulunan Protestan Kiliseler BirliÄŸi Basın Sözcüsü Soner Tufan, 10 Mart Pazartesi gününden bu yana Adalet Bakanlığı'nı aradığını fakat sonuç alamadığını, sadece Bakan BozdaÄŸ'ın özel kalemiyle görüÅŸmeyi baÅŸarabildiÄŸini söyledi. Tufan, randevu için giriÅŸimlerini sürdürdüÄŸünü, yeniden olumsuz yanıt alınırsa Türkiye genelindeki Protestan kilise önderlerinin Ankara'ya gelerek Adalet Bakanlığı'na dilekçe vereceklerini belirtti. 

Tufan’ın verdiÄŸi bilgiye Alman elçilik heyeti de Bakan BozdaÄŸ’dan görüÅŸme için randevu bekliyor. 

“Fiziki takip ÅŸart”

Özel kalemle yaptığı görüÅŸmenin içeriÄŸini Al Jazeera’ya anlatan Tufan ÅŸunları söyledi:

"Mahkeme heyetinin kesinlikle deÄŸiÅŸtirilmemesini birlik adına talep ettim. Ayrıca tahliye edilenlere her ne kadar elektronik kelepçe takılsa da kaçma olasılıklarına karşın fiziki takibe de alınmaları gerektiÄŸini söyledim.”

"Neden randevu verilmediÄŸiyle ilgili tarafınıza açıklama yapıldı mı?" sorusuna Tufan bu konuyu sorduÄŸunu fakat herhangi bir açıklama yapılmadığını söyledi. Tufan baÅŸta Protestanlar olmak üzere Türkiye’deki tüm Hıristiyanların tedirginlik içinde olduÄŸunu belirtti.

“Mahkeme heyeti deÄŸiÅŸmemeli"

Protestan Kiliseler BirliÄŸi Basın Sözcüsü Soner Tufan, mahkeme heyetinin deÄŸiÅŸme ihtimaliyle ilgiliyse ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Mahkeme heyeti deÄŸiÅŸirse dava yeniden baÅŸa döner, suçlular ellerini kollarını sallayarak sokakta gezmeye devam eder. Dava birkaç ay içerisinde bitecek, ortada 100 bin sayfalık bir dava dosyasından bahsediyoruz.”

Tufan, teorik olarak tutukluluk sürelerinin kısaltılmasından yana olduklarını, ancak suçüstü yakalanan kiÅŸilerle ilgili yedi yıldır karar verilememesini anlamadıklarını söylüyor.

Sadece Zirve davasıyla ilgili deÄŸil Dink davası kapsamında yargılanan Erhan Tuncel’in de serbest bırakılmasının kabul edilemez olduÄŸunu söyleyen Tufan, “Bu tahliye kararlarıyla vidanlarımızı yaraladılar” dedi.