Sosyal Medya

Coğrafyamız

Libya'da baÅŸbakan deÄŸiÅŸti

Libya Başbakanı Ali Zeydan'ın güven oylamasını kaybetmesinin ardından, Savunma Bakanı Abdullah El Tani yemin ederek geçici başbakanlık görevini devraldı.



Muhalefetin uzun süredir eleÅŸtirdiÄŸi BaÅŸbakan Ali Zeydan, Libya Ulusal Meclisi’nde yapılan güven oylamasını kaybetmiÅŸti. Zeydan hükümetinin düÅŸmesinin ardından Savunma Bakanı Abdullah el-Tani Milli Ulusal Kongre'de yemin ederek geçici baÅŸbakanlık görevine baÅŸladı.

Meclis BaÅŸkanı Nuri Ali Ebu Sahmayn, parlamentonun Abdullah el-Tani'ye destek olacağını ve iÅŸlerine karışmayacağını söyledi.

Milletvekili Süleyman Zubi, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada baÅŸbakanlık görevine iki haftalığına Savunma Bakanı Abdullah El Tani’nin getirildiÄŸini söylemiÅŸti.

Meclis bu süre içerisinde bu göreve kalıcı birini atamak için müzakereler yürütecek.

Meclisten çıkan sonucun ardından muhalif göstericiler baÅŸkent Trablus'ta kutlama yaptı.

Libya’da Kaddafi rejimine karşı ilk gösteriler 17 Åžubat 2011'de Bingazi ve Beyda kentlerinde baÅŸlamıştı. Demokratik reform talebiyle ayaklanan muhalifler, daha sonra NATO desteÄŸiyle silahlı mücadele vermeye baÅŸlamış ve Kaddafi’nin ekim ayında öldürülmesiyle rejim yıkılmıştı.

Kriz ortamından çıkaramadı

Ancak yeni dönemin baÅŸlamasının ardından da siyasi istikrar ve gerekli reformlar saÄŸlanamadı.

14 Kasım 2012’den beri görev yapan Zeydan hükümeti, Åžubat ayında baÅŸarısız iki darbe giriÅŸimi atlatmıştı.

Hükümet ülkede özellikle güvenlik sorununu çözemediÄŸi için eleÅŸtiriliyordu. Ülke ayrıca bir süredir petrol kriziyle karşı karşıya. 

Petrol ihracatının yapıldığı bazı limanların silahlı muhalif grupların eline geçmesi ve bu grupların hükümeti baypas ederek petrol ihracatına baÅŸlaması krize neden olmuÅŸtu.

Son olarak Libya ordusu, isyancıların kontrolündeki Sidre limanından ham petrol satın alan Kuzey Kore tankerini ele geçirmiÅŸti.

'Zeydan'a yolsuzluk soruşturması'

Libya geçici meclisi Milli Genel Kongre'nin (MGK), BaÅŸbakan Ali Zeydan hükümetinden desteÄŸini çekmesinin ardından, BaÅŸsavcı Abdulkadir Rıdvan'ın Zeydan'ı 'yolsuzluk' soruÅŸturması kapsamında ifadeye çağırdığı bildirildi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Zeydan, hakkında gözaltı ya da tutuklama kararı çıkmadığı yalnızca soruÅŸturma kapsamında BaÅŸsavcılığa çağırılacağı ifade edilidi. 

Libya'da Devlet Denetleme Kurumu ile Ä°dari Denetleme Kurumu, daha önce ortak bir rapor hazırlamış, raporda hükümet yönetiminde strateji yoksunluÄŸu olduÄŸu, devlet bütçesinin gereksiz yere harcandığı ortaya konulmuÅŸtu.

'ABD'den destek'

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, "Demokratik olarak seçilmiÅŸ Libya hükümetini ve halkını desteklemeyi sürdüreceÄŸiz" dedi.

Libya’daki devrimi ve sonrasında devam eden demokratik geçiÅŸle ilgili geliÅŸmeleri yakından izlediklerini belirten Psaki, siyasi dönüÅŸümlerin zaman aldığına dikkati çekti. Psaki, “Libya hükümetinin ve halkının demokratik dönüÅŸümlerinde çok büyük zorluklarla karşı karşıya kaldıklarının farkındayız. Bu bir sürpriz deÄŸil. Dolayısıyla demokratik olarak seçilmiÅŸ Libya hükümetini ve halkını desteklemeyi sürdüreceÄŸiz. Libya’daki dönüÅŸümde, kırılgan bir dönemde ülkeyi idare eden baÅŸbakanın liderliÄŸini takdir ediyoruz” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.