Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Hedef Türkmenleri temizlemek'

Suriye'nin Humus kentindeki Zara köyünde rejimin saldırılarından kaçamayan 150 Türkmen, Şebbiha milisleri tarafından öldürüldü. Al Jazeera'ya konuşan kaynaklar Türkmenlerin cezalandırıldığını söyledi.



Al Jazeera’ya konuÅŸan Türkmen Askeri Konseyi Komutanı Usame Kenan bölgede bir insanlık dramının yaÅŸandığını ve rejimin elinde olan bölgenin sürekli bombalandığını belirtti.

Usame Kenan, rejimin milis gücünü oluÅŸturan 3 bin Åžebbihanın köye girdiÄŸini, halkın malını yaÄŸmaladığını ve köydeki bütün evleri ateÅŸe verdiÄŸini söyledi.

Kenan, rejimle çatışmaya giren Türkmen Askeri Konseyi’nin yarısının hayatını kaybettiÄŸini, geriye kalanların ise askeri mühimmat ve gıda sıkıntısı yaÅŸadığını belirtti.

Türkiye'den destek talebi

Türkmen komutan, Türkiye’nin devreye girmesini umduÄŸunu söyledi ve BM’nin de kuÅŸatma altında olan bölgeden halkın çıkarılması için bir an önce harekete geçmesini istedi.

Kenan, çevredeki Kala Husun ve Hassasiye bölgelerine sığınan Türkmen savaÅŸçıların rejimin büyük tehdidi altında olduÄŸunu ve her an büyük bir saldırı ile karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.

Türkmen komutana göre Suriye rejimi, her zaman kendisine muhalif olan Türkmenleri cezalandırmak ve Suriye'den temizlemek istiyor.

Stratejik konumdaki köy

Zara, Lübnan’dan gelen grupların ülkeye giriÅŸi ve Humus'un merkeziyle ülkenin Akdeniz kıyıları arasındaki baÄŸlantıyı saÄŸlaması açısından önem taşıyor.

Rejimin Zara’ya saldırısı geçen yıldan bu yana Åžam-Halep karayolunu tamamen kontrol altına almak için sürdürdüÄŸü operasyonun bir parçası.

Suriyeli Türkmenler uzun süredir hem rejimin hem de Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) örgütünün saldırılarıyla karşı karşıya kalıyor.

Son aylarda Halep kentinin Türkiye sınırındaki köylerinde IŞİD’in saldırılarına maruz kalan çok sayıda Türkmen, Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştı.

Ülkedeki muhalif yapılanma içinde siyasi açıdan güçlenemeyen Türkmenler, bunun olumsuz sonuçlarının askeri olarak da yansıdığını ve bu yüzden cephede en ağır bedeli kendilerinin ödediÄŸini düÅŸünüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.